“Φιλέτο”-για-τους-Κινέζους-οι-αστικές-συγκοινωνίες-της-Αθήνας-Οι-Έλληνες-αντιπρόσωποί-τους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Φιλέτο” για τους Κινέζους οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας-Οι Έλληνες αντιπρόσωποί τους

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Την πόρτα να αποκτήσουν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσία στις αστικές συγκοινωνίες της χώρας μας άνοιξε η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2021 για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εταιρείες από την Κίνα, επεκτείνονται με γοργά βήματα όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων αλλά και στις αστικές μεταφορές καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ανακηρυχθεί ανάδοχοι σε δημόσιους διαγωνισμούς για την προμήθεια λεωφορείων νέας τεχνολογίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, θέτοντας εν αμφιβόλω την κυριαρχία ιστορικών ευρωπαϊκών μαρκών σε έναν κλάδο που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαίρεση δεν αποτελεί η Ελλάδα, η οποία πρόσφατα καλωσόρισε τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία κατασκευάστηκαν από την κινεζική Yutong Bus. Μάλιστα, η έλευση της εταιρείας στην Ελλάδα επισφραγίστηκε πριν από μερικές μέρες με τη σύσταση της θυγατρικής Yutong Gr.

Αν και η δημιουργία ενός εταιρικού αποτυπώματος από την Yutong, έγινε για τυπικούς κυρίως λόγους καθώς εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον όμιλο Κοπελούζου, ωστόσο επιβεβαιώνει την πρόθεση του κινεζικού κολοσσού να επεκτείνει την παρουσία του στην εγχώρια αγορά.

Προ των πυλών ο νέος διαγωνισμός

Άλλωστε, στα σκαριά βρίσκεται ο νέος δημόσιος διαγωνισμός του υπουργείου υποδομών και μεταφορών, ο οποίος θα έχει ως στόχο την προμήθεια 550 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, τα οποία επίσης θα κατευθυνθούν για την ανανέωση του στόλου των αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο καινούργιος διαγωνισμός, του οποίου οι όροι θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξή του από το υπουργείο, εκτιμάται ότι θα είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία πρόκειται να αναζητηθούν για την υλοποίησή του. Σύμφωνα με την αισιόδοξη εκτίμηση του υπουργείου και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενδέχεται να ανακηρυχθεί ο πρώτος ανάδοχος σε κάποιο τμήμα του μεγάλου έργου εντός του 2025.

Να επισημανθεί ότι η Yutong συγκαταλέγεται σε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες ηλεκτρικών οχημάτων σε διεθνές επίπεδο, διαθέτοντας το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής λεωφορείων στον κόσμο ενώ θεωρείται από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην κατηγορία της σε επίπεδο πωλήσεων διεθνώς.

Ποια είναι η Yutong

Με ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο καλύπτει όλα τα είδη λεωφορείων συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών πούλμαν, των αστικών λεωφορείων καθώς και των σχολικών λεωφορείων, τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λεωφορείων εκπομπής μηδενικών ρύπων. Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να πουλήσει συνολικά 175.000 λεωφορεία νέας τεχνολογίας ενώ μόνο το 2023 κατέγραψε πωλήσεις 36.518 οχημάτων, αυξημένες κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε ό,τι αφορά το μερίδιό της στην τεράστια αγορά της Κίνας, αυτό ξεπερνά το 30% ενώ θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην άκρως ανταγωνιστική κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Στην χώρα μας το brand έκανε ποδαρικό όταν ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων 12 μέτρων και ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. (140 σε Αθήνα και 110 σε Θεσσαλονίκη), τα οποία πάτησαν επί ελληνικού εδάφους στα τέλη Φεβρουαρίου μετά το μακρινό ταξίδι τους από την Κίνα.

Οι άκαρπες προσπάθειες της BYD

Η Yutong δεν αποτελεί τη μοναδική κινεζική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων που επιδίωξε να αποκτήσει πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα, τεχνική προσφορά για την προμήθεια των εν λόγω 250 ηλεκτρικών λεωφορείων είχε καταθέσει και η επίσης κινεζική BYD Electric Bus & Truck, η οποία ωστόσο αποκλείστηκε καθώς είχε κριθεί ανεπαρκής.

Την ίδια τύχη είχε και η προσφορά που κατέθεσε η BYD για την προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων καθώς ακυρώθηκε στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας τον περασμένο Ιανουάριο. Έτσι, λοιπόν αν και μέχρι στιγμής τα επαγγελματικά οχήματα του κινεζικού κολοσσού, για τα οποία επίσημος αντιπρόσωπος για την ελληνική αγορά είναι ο εισηγμένος όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος (για τα επιβατηγά είναι ο όμιλος Σφακιανάκη), δεν έχουν καταφέρει να κάνουν είσοδο στις αστικές μεταφορές, ωστόσο η επικείμενη προκήρυξη του νέου διαγωνισμού ανοίγει μια καινούργια προοπτική.

Η BYD, η οποία υποστηρίζεται από τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή, Warren Buffett, διαγράφει το τελευταίο διάστημα μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην τεράστια αγορά της Κίνας, ωστόσο σήμερα έχει κάνει άνοιγμα σε νέες αγορές συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της BYD κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στους ευρωπαϊκούς δρόμους λόγω της πιο προσιτής τους τιμής.

Related posts

Άλλοι 2.500 έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλίες την τελευταία εβδομάδα

protothema.gr

Ο κουμπαράς της τρίτης ηλικίας

timesadmin

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για την υπόθεση επιδόματος παραπληγίας φοιτητή του ΑΠΘ

timesadmin

Π. Μυλωνάς: Πρωταγωνιστές οι τράπεζες στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

wp-needuser

Αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ στον καφέ έθεσε εκ νέου στον Κωστή Χατζηδάκη η Ελληνική Ένωση Καφέ

wp-needuser

Κ. Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές στα τρόφιμα για το Πασχαλινό τραπέζι

wp-needuser