O Φίλιπ Σταρκ στα 76 του χρόνια εξακολουθεί να ξεπερνάει τον εαυτό του. Αυτή τη φορά πέρασε τον σχεδιασμό σε άλλο επίπεδο. Το «Maison Heler», στην καρδιά της γαλλικής πόλης Μες, στεγάζεται σε έναν μοντέρνο, εννιαώροφο πύργο, στην κορυφή του οποίου έχτισε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 19ου αιώνα, στο ύφος της επαρχίας της Λωραίνης. Αυτή η τολμηρή αρχιτεκτονική κατασκευή δημιουργεί την εντύπωση ενός σπιτιού που αιωρείται πάνω από την πόλη, προσφέροντας μια εικόνα ανάμεσα στο όνειρο και τις παραισθήσεις.
Ο Γάλλος ντιζάινερ εμπνεύστηκε το «Maison Heler» από μια φανταστική ιστορία που έγραψε ο ίδιος και εξέδωσε με τον τίτλο «Η σχολαστική ζωή του Μάνφρεντ Χέλερ» (εκδόσεις Allary). «Το “Maison Heler” γεννήθηκε από ένα σουρεαλιστικό, ποιητικό παραμύθι που επινόησα. Είναι ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο ως κατοικήσιμο έργο τέχνης, μια λογοτεχνική αρχή που αποκρυσταλλώθηκε σε ύλη».

Ο πρωταγωνιστής Μάνφρεντ Χέλερ κληρονόμησε το όμορφο σπίτι των γονιών του, ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα στη Λωραίνη. Ως ορφανός, βρίσκεται ολομόναχος σε αυτή την έπαυλη που περιβάλλεται από ένα μεγάλο πάρκο. Ολα του πάνε καλά, μέχρι που αρχίζει να βαριέται. Για να αντιμετωπίσει αυτή την πλήξη, προσπαθεί να εφεύρει τα πάντα. Αν και είναι εξαιρετικά σχολαστικός και έξυπνος, δεν πετυχαίνει απαραίτητα σε όλα όσα αναλαμβάνει, αλλά πάντα το κάνει με ευφυΐα και ποιητικότητα. Μέχρι που μια μέρα, το σπίτι του ξεριζώνεται κυριολεκτικά από τη γη και ανυψώνεται στον ουρανό.
«Το “Maison Heler” είναι ένα παιχνίδι με ξεριζωμένες ρίζες», λέει ο Φίλιπ Σταρκ. «Είναι ένα σύμβολο της Λωραίνης, όπου οι ιστορικές ταυτότητες συνθέτουν μια σύγχρονη πραγματικότητα. Αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να μεταμορφώσουν τον χώρο της φιλοξενίας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία που ξεπερνά τα συνηθισμένα».


Ο κόσμος του Μάνφρεντ Χέλερ
Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2025, αντιμετωπίζοντας διάφορες προκλήσεις, όπως αναθεωρήσεις αδειών, την πανδημία και άλλα εμπόδια. Εχει 104 δωμάτια και σουίτες, διακοσμημένα με μινιμαλιστική αισθητική που συνδυάζει υλικά όπως το μάρμαρο, το δέρμα και το σκυρόδεμα. Οι χώροι είναι εμπνευσμένοι από τον χαρακτήρα του Μάνφρεντ Χέλερ, με λεπτομέρειες που παραπέμπουν στην προσωπικότητα και την ιστορία του. Στη βάση και στην κορυφή του πύργου βρίσκονται δύο εστιατόρια, όπου ξετυλίγεται η ιστορία του Μάνφρεντ και της μυστηριώδους αγαπημένης του Ρόουζ. Η μπρασερί στο ισόγειο, ανοιχτή όλη μέρα, είναι το δώρο του στην ιδανική του ερωμένη.
Ο Σταρκ φαντάστηκε τη «La Cuisine de Rose» ως ένα γοητευτικό λευκό δωμάτιο βουτηγμένο στον έρωτα με ροζ πινελιές γύρω από το μπαρ. Επιπλα σε τόνους ανθρακί, ένα γιγάντιο αεροπλάνο origami που κρέμεται από την οροφή και φωτογραφίες από εκπληκτικές, ποιητικές εφευρέσεις ξυπνούν αναμνήσεις από το εργαστήριο του Μάνφρεντ. Το φωτεινό εστιατόριο βλέπει σε μια μεγάλη βεράντα και περιβάλλεται από έναν περιποιημένο κήπο. «Στην κουζίνα της Ρόουζ, όλα είναι ροζ», λέει ο Σταρκ. Από τα απαλά ροζ σερβίτσια μέχρι τα χαρούμενα εποχιακά πιάτα που μαγειρεύονται με τοπικές πρώτες ύλες, κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα για να θέλξει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το κοκτέιλ «Douce Rose» με αφρώδη οίνο Λωραίνης, ροζ γκρέιπφρουτ και ροδόνερο είναι το ελιξίριο του έρωτα.
Το δεύτερο εστιατόριο βρίσκεται στον ένατο όροφο και έχει την ωραιότερη θέα στην πόλη και στο φουτουριστικό κτίριο του Centre Pompidou, του κέντρου τέχνης που άνοιξε στο Μες ως συνέχεια του παριζιάνικου μουσείου. Το «La Maison de Manfred» έχει ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, με τραπέζια από ξύλο μασίφ και επενδύσεις από δέρμα. Τα 19 βιτρό της Αρα Σταρκ, κόρης του Φίλιπ Σταρκ, στα παράθυρα προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία γεύματος κάτω από το φυσικό φως που αλλάζει διαρκώς. Η κουζίνα ειδικεύεται στα θαύματα της τοπικής γεύσης, όπως η διάσημη τάρτα κις λορέν.

Μπορεί ο ήρωάς του να είναι φανταστικός χαρακτήρας, ωστόσο το «Maison Heler» λειτουργεί και ως ένα είδος μουσείου. Στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους εκτίθενται σουρεαλιστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από τις δημιουργίες του διάσημου Γάλλου εικονογράφου Ζακ Καρελμάν. Ανεστραμμένες κούνιες, γυαλιά διπλής όρασης και άλλες εφευρέσεις που σχεδίασε για τον «Κατάλογο των Ανύπαρκτων Πραγμάτων», μία παρωδία εμπορικού καταλόγου που δημιούργησε το 1969 και έμεινε στην ιστορία της τέχνης. Ο Σταρκ πάντα θαύμαζε το έργο του, τώρα όμως το εντάσσει και στον δικό του σχεδιασμό. «Η ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος βρίσκεται στο να κατεβάζει ιδέες, είτε σωστές είτε λανθασμένες», λέει περιγράφοντας τον κόσμο που δημιούργησε μέσα στο «Maison Heler».

Για να προάγει την πνευματική εργασία, προέβλεψε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για brainstorming, λογοτεχνικά εργαστήρια και εκδηλώσεις. Πάνω από το εστιατόριο, στον δέκατο όροφο όπου βρίσκεται το αρχοντικό, τοποθέτησε πέντε ιδιωτικά σαλόνια και αίθουσες συνολικής έκτασης 300 τ.μ. Αυτοί οι χώροι είναι σχεδιασμένοι για να φιλοξενούν μυστικά δείπνα, επαγγελματικές συναντήσεις ή ειδικές περιστάσεις. «Στο “Maison Heler” δεν έρχεσαι απλώς για να κοιμηθείς. Ερχεσαι για να ονειρευτείς, να σκεφτείς, να ζήσεις», καταλήγει ο αρχιτέκτονας