«Μικροπολιτικές σκοπιμότητες» καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στον πρωθυπουργό για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το «κρίσιμο» ζήτημα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα εξοπλιστικά, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εργαλειοποιεί την άμυνα» και επιχειρεί να «φοβίσει» την κοινωνία, προκειμένου να βρει επικοινωνιακή διέξοδο στα «αδιέξοδα» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνησή του.
«Αποτελεσματική άμυνα χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει «στρατηγική», ούτε «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που θα «κατοχυρώνει την Ελλάδα ως χώρα με πρωτοβουλίες σταθερότητας και ειρήνης».
«Ασφαλής χώρα δεν γίνεται χωρίς ισχυρή κοινωνία, ισχυρή οικονομία και ισχυρή δημοκρατία», πρόσθεσε και καταλόγισε και πάλι στην κυβέρνηση ότι «κάνει βήματα πίσω» σε όλους αυτούς τους τομείς.
Απέναντι στις «προκλήσεις» και την «αναθεωρητική λογική» της Τουρκίας, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει «υποχωρητική πολιτική» χωρίς «στρατηγική», την ώρα που «η Τουρκία ενισχύει τη διεθνή της θέση, με γεωπολιτική επιρροή».
«Η κυβέρνησή σας, κ. Μητσοτάκη, πέρα από τα ελλείμματα της εξωτερικής πολιτικής, αντί να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας με προγραμματισμό και στρατηγική και στους εξοπλισμούς, έχει επιλέξει μια πολιτική άκριτων και πανάκριβων αγορών οπλικών συστημάτων, συχνά με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαπραγμάτευση, ως εργαλεία επικοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά σε παραδείγματα όπως «το σκανδαλώδες αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας «το οποίο διερωτήθηκε αν «λειτουργεί» αλλά και την «καθυστέρηση στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας».
Μεταξύ άλλων, έθεσε και πάλι το ζήτημα του αναπλ. υπουργού Ενέργειας, κ. Τσάφου που «είχε αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των κατεχόμενων της Κύπρου», ενώ διερωτήθηκε «πόσα πτητικά μέσα είναι σήμερα λειτουργικά» μετά τις καταστροφές στο Στεφανοβίκειο και στην Αγχίαλο και ζήτησε και πάλι εξηγήσεις για την «καταστροφική αποστολή στη Λιβύη» που είχε «απώλειες ζωών», χωρίς να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της που οδηγεί στην «αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων», μέσω της «απαξίωσης» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κάνοντας λόγο για «εγκατάλειψη» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
Υπογράμμισε, δε, ότι στο εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους πάνω από 16 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει σύνδεση με την ελληνική αμυντική βιομηχανία και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι κάτω από 5% και η συμβολή της αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 0,7%.
Αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη στέγαση, τα νοσοκομεία και το εισόδημα, καθώς, όπως είπε, οι «ελάχιστες» αυξήσεις που ανακοίνωσε, αποτελούν «το «ξαναζεσταμένο φαγητό» των παροχών στο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισήμανε, δε, τις αποχωρήσεις – ρεκόρ τα τελευταία χρόνια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο επανεξοπλισμού της ΕΕ, ReArm EU, το οποίο όπως είπε, «ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως προσωπική του επιτυχία», τόνισε ότι «δεν είναι επιτυχία να προχωράς σε μία κούρσα εξοπλισμών γιατί απέτυχες να υπερασπιστείς την ειρήνη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης και μάλιστα χωρίς στρατηγική για την ελληνική βιομηχανία». «Πώς μπορείς να εμπιστευτείς μία ηγεσία που έκανε τόσα λάθη;» διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ ότι «σύρθηκε πίσω από το άρμα των ΗΠΑ χωρίς στρατηγική».
«Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στο εγχείρημα για την συγκρότηση μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν είναι κατά των εξοπλισμών, αρκεί αυτοί να υπηρετούν την άμυνα της πατρίδας σε συνδυασμό με μια «διεκδικητική, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική». Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα συζητάμε για εξοπλισμούς, «γιατί έχετε αποτύχει στην εξωτερική πολιτική», κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη παρακαταθήκη» της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, χωρίς στρατηγική «απέναντι στο αναθεωρητικό αφήγημα της Τουρκίας περί “Γαλάζιας Πατρίδας”».
Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι στο πλαίσιο της πολιτικής επανεξοπλισμού της ΕΕ, αφήνει να «καρπωθεί η Τουρκία οφέλη», αφού με «ευθύνη της», «μια αναθεωρητική χώρα κάθεται στο τραπέζι της ΕΕ» και αναμένεται να «εισπράξει πόρους» από χρήματα Ευρωπαίων πολιτών και να ενισχύσει την «γεωπολιτική της ισχύ».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει βαρύ οπλισμό, καθώς, όπως είπε, τώρα είναι περισσότερο «εκτεθειμένη» από άλλες χώρες, ενώ διερωτήθηκε «ποιο ήταν το κόστος» αυτής της αποστολής.
«Αυτή είναι κληρονομιά σας στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «συρρίκνωση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στα Βαλκάνια» και τονίζοντας πως «η προτεραιότητα στη στρατιωτικοποίηση, δεν λύνει το πρόβλημα της ασφάλειας και της ειρήνης», αλλά έρχεται «σε αντίθεση με τις άμεσες ανάγκες των πολιτών, όπως η φτώχεια.
Επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι κατά των εξοπλισμών, δήλωσε πως είναι σαφώς απέναντι στο σχέδιο ReArm της ΕΕ που αποτελεί μόνο «μία κούρσα εξοπλισμών», ενώ κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή κυβέρνησης, για «να έχουμε την Ελλάδα που αξίζουμε».
Ειδήσεις σήμερα:
Μητσοτάκης: Τα νέα αμυντικά προγράμματα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τα μισθολογικά των ενστόλων
Κινηματογραφική διάρρηξη σε φαρμακείο στη Μαγούλα: Έσπασαν με κλεμμένο ΙΧ την τζαμαρία και «σήκωσαν» την είσπραξη, δείτε βίντεο
Ο Μπρούνο Τσερέλα προαναγγέλλει γάμο με την Αθηνά Οικονομάκου: Η μέλλουσα γυναίκα μου είναι Ελληνίδα