spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη: Μείωση δόσεων και τόκων για τα «κόκκινα» δάνεια

Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη: Μείωση δόσεων και τόκων για τα «κόκκινα» δάνεια

Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη: Μείωση δόσεων και τόκων για τα «κόκκινα» δάνεια

Η διάταξη για τα «κόκκινα» δάνεια μειώνει δόσεις και τόκους για πάνω από 100.000 πολίτες με αναδρομική ισχύ από το 2019

Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη: Μείωση δόσεων και τόκων για τα «κόκκινα» δάνεια

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η διάταξη προσφέρει ουσιαστική οικονομική ελάφρυνση σε περισσότερους από 100.000 πολίτες, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει ενστάσεις για τον συνολικό σχεδιασμό του νομοσχεδίου και τον τρόπο που κατανέμονται τα οφέλη.

Υπερψήφιση στη Βουλή και πολιτικές ισορροπίες

Με θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.

Η σχετική τροπολογία για τα δάνεια υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νίκη δήλωσαν «παρών».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής και στο σύνολό του με τη θετική ψήφο της ΝΔ. Το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νίκη, ενώ το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκαν με «παρών». Η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, με πρόθεση να καταθέσει ψηφοδέλτιο τις επόμενες ώρες.

Η ρύθμιση για τον νόμο Κατσέλη και τα οικονομικά οφέλη

Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 100.000 ενήμερους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και προβλέπει σημαντική μείωση των μηνιαίων δόσεων, σχεδόν μηδενισμό των τόκων και επιτάχυνση της αποπληρωμής των δανείων.

Κεντρικό στοιχείο αποτελεί η αναδρομική ισχύς από την 1η Απριλίου 2019, η οποία δημιουργεί πρόσθετα οφέλη για τους δικαιούχους, καθώς οι μειώσεις εφαρμόζονται και σε ήδη καταβληθείσες περιόδους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διάταξη καλύπτει δανειολήπτες που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους και παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ η βασική αλλαγή αφορά τον τρόπο υπολογισμού των τόκων, οι οποίοι περιορίζονται σχεδόν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 ετών και επιτόκιο 4% οδηγεί, με τη νέα ρύθμιση, σε μείωση της μηνιαίας δόσης από 612 ευρώ σε 433 ευρώ, ενώ οι τόκοι περιορίζονται από περίπου 453 ευρώ σε 1,4 ευρώ τον μήνα. Το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως και τις 46.000 ευρώ.

Αναδρομικότητα και πρόσθετα παραδείγματα

Η αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης αποτυπώνεται και σε ήδη ενεργές ρυθμίσεις. Ενδεικτικά, για δάνειο που ρυθμίστηκε τον Ιούνιο του 2023, το όφελος από τον νέο υπολογισμό των τόκων εκτιμάται σε περίπου 6.443 ευρώ, ποσό που θα συμψηφιστεί με μελλοντικές δόσεις.

Στην πράξη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή περίπου 15 μηνιαίων δόσεων των 433 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου αποπληρωμής κατά περίπου 15 μήνες.

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

Η συζήτηση διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο ευνοεί κυρίως τράπεζες και επενδυτικά funds που διαχειρίζονται τα δάνεια, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για συνολική και αναδρομική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει ότι η ρύθμιση αποτελεί τη σημαντικότερη διάταξη του νομοσχεδίου, καθώς συμμορφώνεται με απόφαση του Αρείου Πάγου και δίνει οριστική λύση χωρίς νέες δικαστικές διαδικασίες.

Οι τοποθετήσεις Πιερρακάκη και η αντιπαράθεση

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η παρέμβαση δεν αποτελεί απλή εφαρμογή δικαστικής απόφασης, αλλά πολιτική επιλογή με ευρύτερη στόχευση.

Όπως ανέφερε, «η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου 2019 και δίνει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που αποτελεί “βραδυφλεγή βόμβα”», σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 100.000 δανειολήπτες θα δουν άμεσα μειώσεις στις δόσεις τους.

Ο υπουργός άφησε αιχμές προς την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι η άμεση εφαρμογή δικαστικής απόφασης δεν θα εξασφάλιζε αναδρομικότητα, όπως η κυβερνητική ρύθμιση.

Αντιδράσεις κομμάτων

Το ΚΚΕ και ο γενικός γραμματέας του, Δημήτρης Κουτσούμπας, επανέλαβαν την καταψήφιση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι είχε ήδη τεθεί αίτημα για αντίστοιχες προβλέψεις από το 2024.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση ανεπαρκή και ζήτησε οριζόντια εφαρμογή, θέτοντας ζήτημα κόστους εφαρμογής.

Από την αντιπολίτευση διατυπώθηκε επίσης η θέση ότι οι ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τα προβλήματα των πολιτών και ότι ευνοούνται κυρίως οι χρηματοπιστωτικοί φορείς.

Κυβερνητική θέση και νέα πολιτική αντιπαράθεση

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη για τη ρύθμιση, τονίζοντας ότι δεν απαιτούνται νέες δικαστικές διαδικασίες και ότι το όφελος είναι άμεσο και καθολικό για τους δικαιούχους.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με τον Παύλο Γερουλάνο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί προτάσεις της αντιπολίτευσης και να κάνει λόγο για αντιφάσεις στις κυβερνητικές θέσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νοσοκομείο Αττικόν: 90χρονος αποπειράθηκε να μπει στο δωμάτιο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι

Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος έχασε το σπίτι του στην Αιγιάλεια για χρέος 10.000 ευρώ

Ανατροπή στο θρίλερ του Αιγίου: Το άγνωστο DNA και τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο μητέρας και γιου

Θοδωρής Αθερίδης για τη μάχη με το αλκοόλ: Το 1999 κοιμόμουν μία ώρα και έπινα τις άλλες 23, πίστευα ότι εγώ προκάλεσα τον σεισμό

59

Δημήτρης Κοντολάζος για την απουσία από τον γάμο της κόρης του: Δεν με κάλεσε, αλλά το αίμα νερό δεν γίνεται, να έχουν μία καλή ζωή

94

 «Τι πήγε λάθος στην Ελλάδα»: Το βιβλίο του Μιχάλη Σάλλα, παρουσία πολιτικών και επιχειρηματιών, δείτε εικόνες και βίντεο

78

«Μπαμ» από τον Παναθηναϊκό: Έντυσε στα πράσινα τον Φαλ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό - Το μήνυμα του Γιαννακόπουλου και οι ελληνοποιήσεις

156

Βρέθηκαν 270.000 ευρώ από τα 350.000 που άρπαξαν από 13χρονο στο Βόλο, ήταν σε χρηματοκιβώτιο νεκρού συγγενή του 34χρονου

8

Ξεχνάμε το καλοκαίρι που ξέραμε: Γιατί η Γηραιά Ήπειρος θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, τι έδειξαν οι τελευταίοι καύσωνες

29

Λιπώδες ήπαρ: Ο άγνωστος ρόλος των μικροπλαστικών – Ποια διατροφή πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Κυριάκος Μητσοτάκης στο newsauto: Οι Σέρρες θα γίνουν η πρωτεύουσα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στα Βαλκάνια

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου γράφει το πρώτο της καλοκαίρι ως single μαμά

5 παραλίες δύο ώρες από την Αθήνα – Ιδανικές για ολοήμερες αποδράσεις

Η βραχυχρόνια μίσθωση φέρνει ευκαιρίες αλλά και νέες ευθύνες

Ηράκλειο Κρήτης και Μήλος: Γιατί όταν σκέφτεστε ταξίδι, σκέφτεστε MINOAN LINES

Η έρημος που έγινε βοσκοτόπι: Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου φιλοξενεί 20.000 πρόβατα

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου πέρασε κάτω από γέφυρα με περιθώριο μόλις 30 εκατοστών

Διόδια: Βαριές καμπάνες για τους «δεν πληρώνω»

Δείτε Επίσης

Popular Articles