Τράπεζα-του-Ισραήλ:-Διατήρησε-αμετάβλητα-τα-επιτόκια-για-έκτη-διαδοχική-συνεδρίαση,-καθώς-ο-πόλεμος-τροφοδοτεί-τον-πληθωρισμό
ΚΟΣΜΟΣ

Τράπεζα του Ισραήλ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς ο πόλεμος τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ την Τετάρτη, για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, κρατώντας επιφυλακτική στάση καθώς ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα και οι μάχες με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και αποδυναμώνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η Τράπεζα του Ισραήλ διατήρησε το επιτόκια αναφοράς στο 4,50%, καθώς ανησυχεί επίσης για το επενδυτικό ασφάλιστρο κινδύνου που έχει επίσης αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, μέχρι και σήμερα.

“Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, η πολιτική της Νομισματικής Επιτροπής επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση των αγορών και την άμβλυνση της αβεβαιότητας, παράλληλα με τη σταθεροποίηση των τιμών και την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας”, ανέφερε στην ανακοίνωση που ακολούθησε την απόφασή της η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ.

Η απόφαση να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα ελήφθη παρά το γεγονός ότι το τμήμα ερευνών της τράπεζας περιέκοψε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ το τρέχον έτος στο 0,5% από 1,5% που ανέμενε προηγουμένως, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ισραηλινή οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, επιβραδύνοντας δραματικά από το +17,2% που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα του Ισραήλ μείωσε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, ωστόσο τα διατήρησε αμετάβλητα στις επόμενες συνεδριάσεις της τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η απόφαση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις και των 14 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, τον Αύγουστο “έτρεξε” με ρυθμό 3,6% σε ετήσια βάση, επιταχύνοντας από το 3,2% του προηγούμενου μήνα και απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από το εύρος στόχους 1%-3% που έχει θέσει η κυβέρνηση και διαμορφούμενος σημαντικά υψηλότερα από το 2,5% όπου είχε υποχωρήσει τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας αύξησαν επίσης τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος, στο 3,2%. “Έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση στο πληθωριστικό περιβάλλον στο πλαίσιο των περιορισμών της προσφοράς στην οικονομία”, ανέφερε σχετικά η τράπεζα, προσθέτοντας: “Η αύξηση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού είναι ευρεία και αντανακλάται τόσο στα μη εμπορεύσιμα όσο και στα εμπορεύσιμα στοιχεία”.

Related posts

Μπούντεσταγκ: Δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία

timesadmin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο ένας πολίτης του Λιβάνου στους τρεις ζει στη φτώχεια

James Rollner

Πόλεμος στη Γάζα: Διαπραγματευτές της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο, την ώρα που οι συνθήκες στον θύλακα επιδεινώνονται

James Rollner

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για την ουκρανική επίθεση στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους

James Rollner

Κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Αιγύπτου

protothema.gr

Η ζωή στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, συνεχίζεται παρά τις ρωσικές επιθέσεις

timesadmin