ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για το νέο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών

-|-

Νέο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για προσλήψεις 40.000 ανέργων νεαρής ηλικίας επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Η επεξεργασία του αρμόδιου υπουργείου βασίζεται στην προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας για ένα “μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη”.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα θα καλύπτει με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό Προϋπολογισμό τις μισές εισφορές όσων νέων ανέργων προσληφθούν για διάστημα 6 μηνών. Δηλαδή το κράτος θα πληρώνει τις 16,3 μονάδες από το σύνολο των 32,6 μονάδων του μη μισθολογικού-ασφαλιστικού κόστους όσων νέων (ανέργων και ενδεχομένως και εργαζομένων) ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Παράδειγμα

Έστω επιχείρηση προσλάβει εργαζόμενο (στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος), αμείβοντάς τον με τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ/μήνα μικτά (643 ευρώ/μήνα καθαρά). Οι αναλογούσες εισφορές θα ανέλθουν στα 241 ευρώ/μήνα. Με την κρατική επιδότηση, όμως, θα πληρώσει τα μισά, δηλαδή 120,5 ευρώ/μήνα. Έτσι, το συνολικό (μισθολογικό και μη μισθολογικό) κόστος της για τον επιδοτούμενο εργαζόμενο θα ανέλθει 763 ευρώ/μήνα, αντί για 884 ευρώ/μήνα ή, αλλιώς, θα είναι κατά 13,5% μειωμένο.

Τα βασικά στοιχεία

Στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της (πλήρους) απασχόλησης, προκειμένου να υποβοηθηθεί και με αυτόν τον τρόπο ο στόχος της μείωσης της ανεργίας κάτω από το 10% το 2025.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη του Υπ. Εργασίας τα οποία συμμετέχουν στον σχεδιασμό του εν λόγω προγράμματος αναφέρουν πως το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι σε σχέση με την εν λόγω παρέμβαση (η οποία θα τρέξει απευθείας από το υπουργείο και όχι από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) προβλέπει τα ακόλουθα:

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2024. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει πως από την προαναφερθείσα ημερομηνία και έπειτα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Υπηρεσιακά στελέχη αναφέρουν πως το πρόγραμμα αυτό θα είναι “ανοιχτό” μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου κρατικού κονδυλίου για 10.000 θέσεις και, αφού καλυφθούν αυτές οι θέσεις, θα προκηρυχθεί το επόμενο. Έτσι, αν καλυφθούν οι 10.000 θέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, θα “τρέξει” νέο πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσοι νέοι έως 29 ετών έχουν τουλάχιστον έναν χρόνο εργασιακή εμπειρία, χωρίς να αποκλείεται να οριστεί τελικά υψηλότερο κατώτατο “πλαφόν” ετών προϋπηρεσίας, π.χ. ενάμισι ή δύο χρόνια.Για παράδειγμα,έστω νέος 22 ετών με εργασιακή εμπειρία 12 μηνών. Θα μπορεί (με βάση το σενάριο το οποίο αποκαλύπτει το “Κ”) να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αντίθετα, ένας νέος, έστω της ίδιας ηλικίας, με 6 μήνες προϋπηρεσία, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ανοιχτό παραμένει το εξής ενδεχόμενο: Ένας νέος έως 29 ετών με προϋπηρεσία μικρότερη από ένα έτος να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αφού κλείσει έναν χρόνο προϋπηρεσία σε μια επιχείρηση, χωρίς να απολυθεί προηγούμενα από αυτή. Για παράδειγμα, έστω νέος 23 ετών κατά την 1η Ιανουαρίου του 2024 κλείνει 10 μήνες προϋπηρεσία και συνεχίζει να εργάζεται σε μια επιχείρηση. Πιθανόν να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών μετά την 28η Φεβρουαρίου 2024 (δηλαδή αφού κλείσει 12 μήνες προϋπηρεσίας).

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Οι θέσεις εργασίας των οποίων οι εισφορές θα επιδοτηθούν θα είναι αποκλειστικά με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως θα αφορούν θέσεις απασχόλησης 8 ωρών/μέρα για 5 μέρες/εβδομάδα και όχι, π.χ., θέσεις απασχόλησης 4 ωρών/μέρα για 5 μέρες ή θέσεις απασχόλησης 8 ωρών/μέρα, αλλά για 3 μέρες/εβδομάδα. Και αυτό γιατί βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, κάτι που φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για το 2023 (σ.σ. αύξηση 8% τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022).

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ. Θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους της οικονομίας (και όχι κάποιους κλάδους στοχευμένους, π.χ. με ελλείψεις εργατικού δυναμικού) και αποκλειστικά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (όχι του Δημοσίου, π.χ. δήμους, περιφέρειες). Κάτι τέτοιο αποτελεί σταθερή αρχή όλων των προγραμμάτων επιδότησης απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας μετά την πανδημία (σε αντίθεση με πολλά προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένους κλάδους).

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Ενδέχεται το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα να μπορεί να “κουμπώσει” με το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Εργασίας και προβλέπει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα σε μερικώς απασχολούμενους νέους (π.χ. με 4ωρες συμβάσεις εργασίας) να εργαστούν κάθε μέρα, μετά το πέρας της εργασίας τους, επιπλέον 8 ώρες σε μια άλλη επιχείρηση μέσω του προγράμματος 6μηνης επιδότησης εισφορών.Έτσι, το πρόγραμμα θα μπορούσε να απευθύνεται όχι αποκλειστικά σε ανέργους, αλλά και σε (μερικώς) απασχολούμενους. Το αντίστροφο πάντως αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, ένας πλήρως απασχολούμενος νέος έως 29 ετών να απασχοληθεί παράλληλα σε μια άλλη επιχείρηση με επιδοτούμενη σύμβαση μερικής απασχόλησης. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει καινοτομία για τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης (με εξαίρεση τον μηχανισμό “Συν-Εργασία” κατά τη διάρκεια της πανδημίας), καθώς μέχρι πρότινος αφορούσαν αποκλειστικά ανέργους και όχι εργαζομένους.

Related posts

Αύξηση 1,6% της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο

wp-needuser

Μείωση 9,2% των τιμών εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Σεπτέμβριο

timesadmin

Tο τέλος των έκτακτων επιδομάτων και το σχέδιο για τα εισοδήματα

timesadmin

Αυξανόμενο το ενδιαφέρον για τα στεγαστικά δάνεια για νέους – Τα σημεία-κλειδιά και η… σφήνα του “Σπίτι Μου 2”

protothema.gr

ΑΔΕΔΥ: Όχι επιλεκτική αύξηση συντάξεων – Μόνο συνολική, στο πλαίσιο της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης των πολιτών

timesadmin

Κοινή εκδήλωση ΣΕΒ και ΣΒΕ για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία

timesadmin