-|-
Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με στόχο τη χρηματοδότηση τομέων τεχνολογικής αιχμής πράσινων και ψηφιακών έργων δημιουργεί το ΥΠΕΘΟ εντός του υπερταμείου, προωθώντας παράλληλα και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των πλέον προβληματικών δημοσίων εταιρειών που βρίσκονται ως ανεξάρτητες θυγατρικές.
Το νέο Επενδυτικό Ταμείο αναμένεται να συσταθεί μέχρι και το φθινόπωρο με αρχικό κεφάλαιο που θα προέλθει από την αποζημίωση που θα πάρει το υπερταμείο από την αφαίρεση του 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το χαρτοφυλάκιο του και τη μεταφορά τους στην κεντρική διοίκηση του δημοσίου. Ειδικότερα, το καταστατικό σύστασης και λειτουργίας του υπερταμείου προβλέπει η περιουσία του δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιο του απομειώνεται μόνο όταν αξιοποιείται και το 50% του όποιου τιμήματος διατίθεται για τη μείωση του χρέους και το υπόλοιπο 50% για επενδύσεις. Αφού λοιπόν η πλειοψηφία των μετοχών των δύο εταιριών ύδρευσης πέρασε στο δημόσιο ο “νέος” ιδιοκτήτης δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να δώσει το τίμημα για την εξαγορά τους που θα προκύψει από την αποτίμηση που θα γίνει από ανεξάρτητο εκτιμητή. Το τίμημα που θα οριστεί θα μοιραστεί κατά 50% για τη μείωση του χρέους και 50% σε επενδύσεις. Το δεύτερο αυτό μέρος θα είναι και το αρχικό κεφάλαιο του νέου Ταμείου που θα συσταθεί εντός το υπερταμείου
Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει στόχο τις επενδύσεις:
1. Σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα).
2. Σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (π.χ. πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές.
3. συμπληρωματικά και όχι a priori ανταγωνιστικά (σ.σ.: κατά περίπτωση συνεπενδύσεις – co-investments) με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών (π.χ. (i) ΑΚΕΣ που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ), (ii) άλλα private equity funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (iii) πιστωτικά ιδρύματα (ελληνικά ή την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, την EBRD κ.λπ.).
4. Με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και με σαφείς μηχανισμούς και ορίζοντα αποεπένδυσης (exit strategy) αξιοποιώντας και κάνοντας χρήση διαθέσιμων και συνηθισμένων επενδυτικών εργαλείων (π.χ. συμμετοχή σε ΑΜΚ, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια)
Εκσυγχρονισμός θυγατρικών
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες το υπερταμείο θα διευκολύνει τη στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό των πλέον προβληματικών από τις 13 ΔΕΚΟ που έχει στο χαρτοφυλάκιο του.
Συγκεκριμένα το υπερταμείο έχει στο χαρτοφυλάκιο του ως ανεξάρτητες θυγατρικές την εταιρία διαχείρισης του ΔΑΑ, τις συγκοινωνιακές εταιρείες Αττικής (ΟΑΣΑ – ΟΣΥ) τα ΕΛΤΑ με την ΕΤΑΔ, την ΓΑΙΑΟΣΕ, την ΕΤΒΑ (25%) την HELLEXPO ΔΕ, ποσοστό 34,12% από την ΔΕΗ, τον ΟΚΑΑ, το οργανισμό Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), τις Ελληνικές Αλυκές, την διαχείριση 22+1 περιφερειακών λιμανιών, την Διώρυγα της Κορίνθου και την 5G Ventures. Ο στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας των εταιριών του Ταμείου υιοθετώντας επιχειρηματικά σχέδια στο πρότυπο της ΔΕΗ ώστε να γίνουν οικονομικά αποδοτικές προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες.
Ειδικά δε για την ΕΤΑΔ θα υπάρχουν διατάξεις για επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακίνητα που προσφέρονται και είναι πιο ώριμα προς εκμετάλλευση και στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα. Επίσης, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές προκειμένου να δημιουργηθούν εννέα εταιρείες ακινήτων μέσω των οποίων θα γίνει η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.