ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για τη φορολόγηση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

-|-

Τη φορολόγηση των παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη τα οποία απασχολούνται με τη διαμόρφωση των σχετικών διατάξεων (οι οποίες θα είναι μέρος ενός ευρύτερου νέου θεσμικού πλαισίου για τον 2ο πυλώνα της ασφάλισης), το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση – χωρίς ακόμη, όμως, να έχει “κλειδώσει” – είναι η επιβολή των εξής φορολογικών συντελεστών  στις παροχές των ΤΕΑ:

10% για τη λήψη της παροχής υπό μορφή τακτικών καταβολών (σύνταξης)

-15% για τη λήψη της παροχής υπό μορφή εφάπαξ.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις εφάπαξ παροχές, ο φορολογικός συντελεστής τους 15% θα είναι οριζόντιος για όλες τις κλίμακες εφάπαξ, ανεξάρτητος δηλαδή από το ύψος τους αλλά και τα έτη ασφάλισης των ασφαλισμένων μελών των ΤΕΑ.

Κύκλοι του 2ου πυλώνα ασφάλισης επισημαίνουν, πάντως, ότι ένας τέτοιος, οριζόντιος φορολογικός συντελεστής για τα εφάπαξ των ΤΕΑ θα έφερνε άνιση μεταχείριση τους σε σχέση με τις εφάπαξ παροχές των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο φόρος για τα εφάπαξ των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ανέρχεται σε 10% για εφάπαξ έως 40.000 ευρώ και σε 20% για εφάπαξ άνω των 40.000 ευρώ.

Ωστόσο, σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς στα ομαδικά συνταξιοδοτικά (που αποτελεί σχεδόν κανόνα στην ασφαλιστική αγορά), ο φορολογικός συντελεστής επιβάρυνσης ανεβαίνει κατά 50% αντίστοιχα, ήτοι σε 15% για εφάπαξ έως 40.000 ευρώ και σε 30% για εφάπαξ πάνω από τα 40.000 ευρώ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που επιβαλλόταν οριζόντιος φόρος 15% σε όλα τα εφάπαξ των ΤΕΑ (μέσος όρος εφάπαξ παροχής ατα ΤΕΑ είναι 8.000 ευρώ βάσει της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ ) τότε θα είχαμε το οξύμωρο της εξίσωσης του φόρου για τις αποταμιεύσεις των ΤΕΑ που απαιτούν μακροχρόνια ασφαλιστική δέσμευση με τις εφάπαξ παροχές από πρόωρη, βραχυπρόθεσμη εξαγορά των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Με τον τρόπο αυτό όμως μηδενίζεται το κίνητρο των εργοδοτών να συστήσουν ή να διατηρήσουν τα υφιστάμενα επαγγελματικά τους ταμεία καθώς στην περίπτωση της ως άνω φορολογικής εξίσωσης θα προτιμήσουν την ευέλικτη και βραχυπρόθεσμη επιλογή της σύναψης ενός ιδιωτικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου για τους εργαζομένους του από τη μακροπρόθεσμη δέσμευση και αυστηρή τήρηση του εποπτικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη σύσταση και λειτουργία ενός ΤΕΑ, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Οι διατάξεις σε σχέση με τη φορολόγηση των παροχών των ΤΕΑ (οι οποίες έως τώρα ήταν αφορολόγητες οι εφάπαξ και φορολογήσιμες στην κλίμακα οι συντάξιμες) αλλά και με ευρύτερες αλλαγές στο καθεστώς εποπτείας, αδειοδότησης τους κλπ. θα προβλέπονται σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάζει ο Υπουργός Εργασίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

Αφού λάβει το “πράσινο φως” από το υπουργικό συμβούλιο, το εν λόγω νομοσχέδιο θα λάβει το δρόμο για τη δημόσια διαβούλευση και έπειτα τη Βουλή.

Related posts

Πού θα πάνε οι τιμές του ρεύματος και πόσο θα φτάσει η επιδότηση του Αυγούστου

wp-needuser

ΥΠΕΘΟ: Στην 16η θέση της Ε.Ε. η Ελλάδα ως προς το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

protothema.gr

Ολοκληρώθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος για έργα ύψους € 83 εκατ. από κοινοτικούς πόρους

timesadmin

Ν. Παπαθανάσης: Η ανάπτυξη έρχεται με μεταρρυθμίσεις και σκληρή δουλειά

wp-needuser

Βιομηχανία: Ηχηρό μήνυμα για ριζικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού – Nα φτάνει στους καταναλωτές το φθηνό κόστος των ΑΠΕ

James Rollner

Τ. Θεοδωρικάκος: “Είμαστε το υπουργείο Ανάπτυξης, όχι το υπουργείο Ακρίβειας”

timesadmin