4.7 C
London
Sunday, December 22, 2024

Το στοίχημα της αξιοποίησης των 22 περιφερειακών αεροδρομίων

Date:

Related stories

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Σε φάση αξιοποίησης εισέρχονται 22 περιφερειακά αεροδρόμια μέσα στη νέα χρονιά. Τα τελευταία πλέον αεροδρόμια τα οποία υπάγονται στη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προγραμματίζεται να παραχωρηθούν ως ενιαίο “πακέτο” μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια των Αλεξανδρούπολη, Λήμνος, Αστυπάλαια, Ιωάννινα, Χίος, Κοζάνη, Καστοριά, Κάρπαθος, Κύθηρα, Μήλος, Σκύρος, Νέα Αγχίαλος, Πάρος, Σύρος, Άραξος, Νάξος, Κάλυμνος, Ικαρία, Καστελόριζο, Κάσος, Λέρος, Σητεία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί στα μέσα του 2025 και στόχος είναι ο ανάδοχος να έχει ανακηρυχθεί μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς. 

Σε ενιαίο πακέτο 

Η επιλογή να βγουν ως ενιαίο πακέτο κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα αεροδρόμια θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτικών σχημάτων που θα καταθέσουν οικονομική προσφορά. Και αυτό, γιατί ορισμένα θεωρούνται δυνατά και κάποια αδύναμα. Στα γερά χαρτιά αναμφίβολα συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια που εντοπίζονται στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως σε Πάρο, Σύρο, Νάξο, Μήλο, Κάρπαθο, Χίο, Κύθηρα και Αστυπάλαια. Στην άλλη όψη του νομίσματος, στέκονται αεροδρόμια όπως της Κοζάνης, της Καστοριάς, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων, τα οποία, ωστόσο, εμφανίζουν προοπτικές και περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση πάντως στόχος είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις που θα διασφαλίσουν τη βελτίωση των υποδομών και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου 2025-2027, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, χαρακτήρισε τα αεροδρόμια αυτά ως “στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία”. Η διαδικασία προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με τη διοίκηση να δεσμεύεται για την πλήρη λειτουργικότητα και αναβάθμιση των αεροδρομίων έως το 2027. Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού, με στόχο τη βιωσιμότητα και τη συμβολή στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και αεροδρόμιο για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων. 

Στόχος η αναβάθμιση 

Μέσα από την παραχώρηση και την αναβάθμιση των εν λόγω αεροδρομίων προβλέπεται να ενισχυθεί η επιβατική κίνηση και ο αριθμός των πτήσεων, κυρίως τα δρομολόγια στο δίκτυο εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι το φετινό καλοκαίρι (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2024) η επιβατική κίνηση σε σύγκριση με το 2023, αυξήθηκε στο αεροδρόμιο Κάσου κατά +99,6%, στο αεροδρόμιο Σητείας κατά +49,3%, στο αεροδρόμιο Μήλου κατά +28,9%, στο αεροδρόμιο Καλύμνου κατά +19,3% και στο αεροδρόμιο Αράξου κατά +14,7%. Αυτό υποδηλώνει ότι ήδη υπάρχει το έδαφος για να απογειωθούν μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την επόμενη μέρα. 

Ελαφρώς διαφορετική ήταν η περίπτωσή του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το οποίο βρισκόταν σε πιο ώριμο στάδιο. Για τον λόγο αυτό, ο διαγωνισμός έτρεξε μέσα στη χρονιά και πρόσφατα κατακυρώθηκε ο ανάδοχος. Ειδικότερα, το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή, σηματοδοτώντας την αρχή ενός σημαντικού εκσυγχρονισμού. Με την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης από τη Fraport AG σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου και τον Όμιλο Κωνσταντακόπουλου, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας εισέρχεται σε μια πορεία δυναμικής αναβάθμισης και ανάπτυξης.

Η κοινοπραξία εξασφάλισε τη διαχείριση του αεροδρομίου μέσω προσφοράς ύψους 45,2 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπερταμείο. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διαχείριση του τερματικού σταθμού, των εμπορικών δραστηριοτήτων, των χώρων στάθμευσης και των αεροπορικών υποδομών, ενώ προβλέπει επενδύσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού αερολιμένα. Η παραχώρηση, διάρκειας 40 ετών, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2025, μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και την υπογραφή της σύμβασης στα μέσα του ίδιου έτους.

Επενδύσεις Υποδομών

Η κοινοπραξία έχει δεσμευτεί να επενδύσει 28,3 εκατ. ευρώ στα πρώτα τρία χρόνια της παραχώρησης, με στόχο την εκσυγχρονισμένη λειτουργία του αεροδρομίου. Οι εργασίες θα εστιάσουν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, εξυπηρετώντας τις αυξανόμενες ανάγκες των επιβατών και ενισχύοντας τη θέση της Καλαμάτας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Η Fraport, με την πολύχρονη εμπειρία της στη διαχείριση αεροδρομίων –μεταξύ αυτών και 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα– αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση έργων υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο της δράσης της, η εταιρεία έχει ήδη καταστήσει τα περιφερειακά αεροδρόμια πρότυπα, υιοθετώντας διεθνείς προδιαγραφές και προσφέροντας εξαιρετική εμπειρία στους ταξιδιώτες.

Στρατηγική Ανάπτυξης

Το 2024 αναμένεται να κλείσει με περίπου 330.000 διακινηθέντες επιβάτες, καταδεικνύοντας τη δυναμική ανάπτυξης του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Η Πελοπόννησος αποτελεί προορισμό υψηλής ζήτησης, προσελκύοντας ταξιδιώτες με ιστορικά μνημεία όπως η Αρχαία Μεσσήνη και η Ολυμπία, αλλά και με φυσικά τοπία μοναδικής ομορφιάς.

Η Fraport, μέσα από την τεχνογνωσία της, σκοπεύει να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε κεντρικό κόμβο υψηλών προδιαγραφών, ικανοποιώντας τόσο τις ανάγκες των επιβατών όσο και τις απαιτήσεις της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Ο Ρόλος του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο διατηρεί μερίδιο 10% στη νέα εταιρεία παραχώρησης, λειτουργώντας ως Sovereign Wealth Fund. Από αυτή τη συνεργασία, τα συνολικά έσοδά του –από προκαταβολικά τέλη και μερίσματα– υπολογίζονται σε 71,2 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας να επωφεληθεί από την αναμενόμενη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Η νέα εποχή για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναμένεται να το καταστήσει πρότυπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης, ενισχύοντας την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Με τη σφραγίδα της Fraport και τη συνεργασία ισχυρών Ελλήνων εταίρων, το έργο υπόσχεται να δημιουργήσει ένα αεροδρόμιο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here