ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μπρα ντε φερ καυσίμων – τροφίμων στον πληθωρισμό

-|-

Σε αντίθετη πορεία όχι μόνο σε σχέση με το μέσο δείκτη της Ευρωζώνης, αλλά και ενός μεγάλου αριθμού των κρατών μελών που δείχνουν μια αργή αλλά σταθερή μείωση του πληθωρισμού τους, η Ελλάδα το τελευταίο 4μηνο εμφανίζοντας μια νευρικότητα ανάλογα με τις μηνιαίες τιμές τροφίμων και ενέργειας. 

Την ώρα που η Ευρωζώνη μειώνει τον πληθωρισμό – έστω και με ρυθμό βραδύτερο του αναμενόμενου. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ψάχνει κατεύθυνση Το Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν στο 2,8%, ενώ στην Ελλάδα στο 3,8% Τον Νοέμβριο, στην Ευρωζώνη είχαμε υποχώρηση στο 2,4%, ενώ στην Ελλάδα στο 2,4% Το Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% , λόγω της πλήρους απόσυρσης των μέτρων στήριξης σε Γερμανία και Γαλλία.

Στην Ελλάδα, παρότι το τελευταίο μέτρο στήριξης, η επιδότηση των τιμολογίων του ηλεκτρισμού, είχε πρακτικά σταματήσει από τον Οκτώβριο, ακολούθησε την τάση και αυξήθηκε στο 3,7%. Το Ιανουάριο, με βάση την πρόβλεψη της Κομισιόν, ο πληθωρισμός της ζώνης Ευρώ μειώθηκε ξανά στο 2,8%. Η Ελλάδα ακολούθησε από απόσταση με τον πληθωρισμό να υποχωρεί μεν αλλά στο 3,2%.
 

Βαρόμετρο οι τιμές ενέργειες 

Μπορεί κάθε μήνα μ να βλέπουμε τις τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ και στο πάγκο της λαϊκής να αυξάνονται, με ρυθμό άλλοτε ταχύτερο και άλλοτε βραδύτερο αλλά το “βαρόμετρο” για την τάση του ελληνικού πληθωρισμού είναι και θα παραμένουν, οι τιμές της ενέργειας. Το Ιανουάριο, είχαμε κάποιες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, τη γενική τάση έδωσε και πάλι η τιμή του φυσικού α ερίου, αφού είναι συνδεδεμένη και την τιμή χονδρικής της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος Με την τιμή τ ου φυσικού αερίου να μένει σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, ήταν βέβαιο ότι η πορεία του γενικού δείκτη, θα ήταν πτωτική, τουλάχιστον για το Ιανουάριο.

Η επιβάρυνση που φέρνει τις αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα πρέπει να αναζητηθεί στη μεγάλη περίοδο της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, το λεγόμενο “πληθωρισμό της απληστίας” και της ατέλειες στη λειτουργία της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό δείχνουν και τα δεκάδες ευρήματα του ελέγχων, τα οποία κατέληξαν σε πρόστιμα που ξεπερνούν πια, τα 13 εκ ευρώ. 

Δυσοίωνο το μέλλον 

Αν δεν αυξηθεί ταχύτερα το ποσοστό των - στο ενεργειακό μείγμα της χώρας (σήμερα βρίσκεται στο 26%), το 2024 θα είναι δύσκολο. Τούτο διότι φέτος, οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα συγκρίνονται με αυτές του 2023. Συνεπώς, το φαινόμενο της υψηλής βάση που είχαμε το 2023 έναντι των πολύ υψηλών τιμών του 2022, δε θα λειτουργεί πια ως “αμορτισέρ” αυξήσεων από τις υπηρεσίες ή τα υπόλοιπα αγαθά ,συγκρατώντας τον γενικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα , ακόμη μικρές αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αυξάνουν αυτόματα και το γενικό δείκτη 
 

Related posts

Το ένα τρίτο της ελληνικής ανάπτυξης από το real estate

James Rollner

Οι προθεσμίες για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων πυρόπληκτων επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο

protothema.gr

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από πυρκαγιές

timesadmin

Σε κυρίαρχο μέσο πληρωμών αναμένεται να εξελιχθεί το IRIS και στην Ελλάδα

timesadmin

Πλατφόρμα “JOBmatch”: Πρώτο βήμα για 2.200 προσλήψεις σε τουρισμό – εστίαση

protothema.gr

Μείωση άνω του 9% στα τιμολόγια ρεύματος το Σεπτέμβριο – Ορατό το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί νέα επιδότηση

wp-needuser