Το-Ισραήλ-θα-πραγματοποιήσει-συνομιλίες-στις-ΗΠΑ-καθώς-αυξάνεται-η-ένταση-για-την-απάντηση-στο-Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει συνομιλίες στις ΗΠΑ καθώς αυξάνεται η ένταση για την απάντηση στο Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, καθώς η χώρα εξετάζει το πώς θα απαντήσει στηνιρανική πυραυλική επίθεση πριν από μια εβδομάδα και εντείνει την χερσαία επιχείρησή της κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg

Ο Γιοάβ Γκαλάντ θα συζητήσει “τις τρέχουσες εξελίξεις στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής” με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν την Τετάρτη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Εκτός από το ενδεχόμενο μιας απάντησης στην Τεχεράνη, το Ισραήλ εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις με δύο από τους πληρεξούσιους συμμάχους του Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα ή στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, εν μέσω ανησυχιών ότι οποιαδήποτε από τις δύο κινήσεις θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο που θα παρασύρει την Ουάσινγκτον, ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας και πλήττοντας την παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συντονίζουν τις επικοινωνίες τους για να πείσουν το Ισραήλ να επικεντρωθεί αντιθέτως σε στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται άτομα με γνώση του ζητήματος. Το χτύπημα των ενεργειακών υποδομών θα ήταν απαράδεκτο για κάποιους, είπαν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ιράν έκανε “ένα μεγάλο λάθος” και ότι “θα το πληρώσει”, αν και δεν έχει έρθει ακόμη απάντηση. Το μπαράζ των 200 βαλλιστικών πυραύλων προκάλεσε μικρές ζημιές, με έναν νεκρό στη Δυτική Όχθη, αλλά εκατομμύρια Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε καταφύγια και ορισμένες αεροπορικές βάσεις επλήγησαν.

“Εάν ο Γκαλάντ αναμένεται στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, είναι σαφές ότι η απάντηση του Ισραήλ κατά του Ιράν έχει καθυστερήσει”, δήλωσε ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace και πρώην αραβοϊσραηλινός διαπραγματευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο X. “Η πολυπλοκότητα της κλιμάκωσης και η ανάγκη να πεισθεί -και ίσως να συντονιστεί- η απάντηση του Ισραήλ με τις ΗΠΑ φαίνεται να αποτελεί σημαντικό ζήτημα”.

Το Ιράν έχει αναφέρει ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με μια πιο ισχυρή επίθεση. “Συμβουλεύουμε το Ισραήλ να μην δοκιμάσει τη θέλησή μας”, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί σε ομιλία του στην Τεχεράνη, πριν από μια περιοδεία σε χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στον Λίβανο. 

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν έρχεται καθώς οι μάχες κλιμακώνονται σε πολλαπλά μέτωπα ένα χρόνο μετά τη φονική επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Γάζα.

Σε μια ένδειξη ότι η γνώμη στο εσωτερικό του Ισραήλ σκληραίνει, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να αγνοήσει τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και να πλήξει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν, ένα μέλος του OPEC που εξάγει 1,7 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα. “Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα του Ιράν, ένα πλήγμα στην οικονομία του – η ιρανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ επισφαλή κατάσταση”, δήλωσε ο Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan. “Θα έλεγα στους Αμερικανούς: “Λυπάμαι, το Ισραήλ έχει τα δικά του συμφέροντα””.

Related posts

Ο Ζελένσκι ελπίζει σε μια “δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό”

protothema.gr

Γερμανία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και ένας αγνοείται στις πλημμύρες της Βαυαρίας

timesadmin

Tesla: Άλμα 13% για τη μετοχή, μετά την υπόσχεση για στροφή σε “οικονομικά μοντέλα”

James Rollner

Goldman Sachs: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed

timesadmin

Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε τις Φιλιππίνες αν η χώρα δεχθεί “επίθεση”

James Rollner

Φον ντερ Λάιεν (ΕΕ): Ο δρόμος για την ειρήνη απαιτεί υπομονή και αποφασιστικότητα

protothema.gr