ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωκοινοβούλιο κατέβασε τον πήχη για τα όρια ρύπανσης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Το Ευρωκοινοβούλιο κατέβασε τον πήχη για τα όρια ρύπανσης από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε την Τρίτη στην τελική έγκριση των νέων κανόνων για τη μείωση της ρύπανσης από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά θέτοντας πολύ χαμηλότερα όρια σε σύγκριση με την αρχική πρόταση κατόπιν συμφωνίας με τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο νόμος θέτει αυστηρότερα μεν σε σχέση με σήμερα, αλλά ηπιότερα σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όρια σε αγροκτήματα και μονάδες όσον αγορά τη διάθεση απορριμμάτων και τα ρυπογόνα αέρια που εκλύουν σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις συνέπειες που προκαλεί η λειτουργία τους στο περιβάλλον.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο με 393 ψήφους υπέρ, 173 κατά και 49 αποχές. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δώσουν την τελική έγκρισή τους προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος μετά την τροποίησή του, δεν θα καλύπτει την εντατική εκτροφή βοοειδών αφού οι ευρωβουλευτές και οι χώρες του μπλοκ συμφώνησαν να αφαιρέσουν αυτήν την πρόβλεψη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντ’ αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει έως το 2026 πώς θα αντιμετωπίσει τις εκπομπές από την εκτροφή βοοειδών, όπως αναφέρει το Reuters.

Κι αυτό παρότι η εκτροφή βοοειδών είναι ο τομέας της κτηνοτροφίας με τις υψηλότερες εκπομπές αμμωνίας -την οποία ο νόμος της ΕΕ για τη ρύπανση προσπαθεί να περιορίσει-, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Ο νόμος θα αφορά χοιροτροφικές μονάδες με τουλάχιστον 350 μονάδες ζωικού κεφαλαίου – υπερδιπλασιάζοντας το όριο που πρότεινε αρχικά η Επιτροπή. Τα νέα όρια, που θα ισχύουν από το 2030, θα καλύπτουν επίσης πτηνοτροφεία με περισσότερες από 280 μονάδες ζωικού κεφαλαίου.

“Μόνο το 30% των μεγαλύτερων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων χοίρων και πουλερικών θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της αναθεωρημένης οδηγίας”, δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2022, πρότεινε την επιβολή των νέων ορίων σε όλες τις εγκαταστάσεις εκτροφής βοοειδών, χοίρων και πουλερικών με περισσότερες από 150 μονάδες ζωικού κεφαλαίου – ήτοι σε περίπου 185.000 μεγαλύτερες φάρμες της Ευρώπης.

Η αλλαγή των ορίων έχει στόχο να δώσει λύση σε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ηπείρου, όπως τα φθηνά εισαγόμενα τρόφιμα και οι πράσινες πολιτικές, που οδήγησαν στις πολύμηνες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλές χώρες.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, οι Βρυξέλλες έβαλαν νερό στο κρασί τους, υιοθετώντας ορισμένα πιο ήπια πράσινα μέτρα – παρά την προειδοποίηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της ΕΕ ότι χρειάζονται περισσότερες, και όχι λιγότερες πολιτικές προστασίας του κλίματος για να βοηθήσουν τους αγρότες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία άσκησαν σημαντικές πιέσεις προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που θα πληγούν από την πολιτική για τη μείωση της ρύπανσης, επισημαίνοντας ότι το αρχικό σχέδιο ήταν μη ρεαλιστικό και επαχθές.

Related posts

Ρωσία: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς

wp-needuser

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα – Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς αλλάζει βασικούς όρους της πρότασης

protothema.gr

Βόρεια Μακεδονία: Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα κατηγορεί τη νέα πρόεδρο Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα αποκαλώντας τη χώρα “Μακεδονία”

timesadmin

Μπ. Νετανιάχου: “Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο”

wp-needuser

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τη “δημοκρατική νομιμότητα” του προέδρου Μαδούρο

timesadmin

Η Λευκορωσία λέει ότι απέτρεψε επίθεση της Λιθουανίας με drones – Διαψεύδει ο λιθουανικός στρατός

wp-needuser