Το-επιμορφωτικό-πρόγραμμα-που-εστιάζει-στην-ψυχική-υγεία-των-μαθητών
ΕΛΛΑΔΑ

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα που εστιάζει στην ψυχική υγεία των μαθητών

Sponsored content

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ψυχική υγεία είναι «μια κατάσταση ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό στρες της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του/της». Στην ΕΕ πριν από την πανδημία COVID-19, 1 στα 6 άτομα αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας Στην χώρα μας, ένας στους πέντε ανθρώπους αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας πριν από την πανδημία. Οι συνηθέστερες ψυχικές παθήσεις στον γενικό πληθυσμό είναι οι αγχώδεις διαταραχές (15%) η κατάθλιψη (7 %), το άγχος (6 %) οι διαταραχές λόγω κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης ναρκωτικών (7%), ψυχικές διαταραχές (7%) κ.ά.. Για την ισορροπημένη ανάπτυξή του ατόμου απαιτείται ψυχική υγεία, καθώς αυτή θεωρείται βασικό συστατικό για την επιτυχία του σε διάφορους τομείς της ζωής του. Σήμερα, το 22,8% των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή περίπου 1 στους 4, αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, το 27% των εργαζομένων υποφέρει από στρες, άγχος και κατάθλιψη.

Από τα παραπάνω δεν εξαιρούνται οι νέοι και οι έφηβοι. Τόσο η παιδική όσο και η εφηβική ηλικία αποτελούν κρίσιμες περιόδους για την ανάπτυξη του ανθρώπου αλλά και για την ψυχική του υγεία αργότερα ως ενήλικα. Οι εμπειρίες και οι σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους κατάσταση. Η σχολική ψυχολογία ασχολείται με την υποστήριξη των μαθητών για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας και την προαγωγή της ευημερίας τους στο σχολικό περιβάλλον. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων είναι ο σχολικός εκφοβισμός (bulling). Τα παιδιά και οι έφηβοι που υποφέρουν από εκφοβισμό μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο στρες, κατάθλιψη, άγχος και ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας.

H ομάδα της Bright Academy σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσα στο πλαίσιο της ολοένα και περισσότερο αυξημένης ανάγκης για τη γνώση γύρω από το ζήτημα της σχολικής ψυχολογίας και του φαινομένου αύξησης σχολικής βίας, δημιούργησαν ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ο ρόλος του σχολικού ψυχολόγου στη διασφάλιση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους/τις μαθητές/τριες. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην κατάρτιση των εκπαιδευόμενων τόσο με θεωρητικές όσο και με πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονες θεματικές, όπως η πολυπολιτισμική σχολική ψυχολογία, η συμβουλευτική και ο προσανατολισμός, η διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα. Η σύζευξη θεωρίας και πράξης διασφαλίζει στους εκπαιδευόμενους σύγχρονες πρακτικές γνώσεις για τις εφαρμογές της σχολικής ψυχολογίας σε διαφορετικές περιστάσεις.

Εκτός από τον σημαντικό ρόλο του σχολικού ψυχολόγου, και εν γένει της σχολικής ψυχολογία, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και στην παροχή υποστήριξης στα παιδιά και τους νέους, θύματα ψυχολογικής και σωματικής βίας άλλων ανήλικων νέων. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να εργαστούν από κοινού για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο σχολείο και στο σπίτι. Με τις σκέψεις αυτές, και με την καθημερινότητα να δείχνει νέους να πρωταγωνιστούν στο αστυνομικό δελτίο των ειδήσεων, η Bright Academy σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, δημιούργησε εξειδικευμένο πρόγραμμα, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις αναφορικά με τη σχολική βία και τον εκφοβισμό και θα αναπτύξουν απαραίτητες δεξιότητες με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την αντιμετώπισή του. Ειδικότερα, στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε άτομα τα οποία επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές αναπτύσσοντας δεξιότητες και αποκτώντας γνώσεις στον τομέα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό κοινωνιολόγο Corey Keyes τα τρία συστατικά της ψυχικής υγείας είναι η συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία, καθώς και η κοινωνική ευημερία. Πιστεύοντας σε μια κοινωνία του αύριο, με αυτά τα συστατικά, στην Bright Academy, οραματιζόμαστε και μοιραζόμαστε μαζί σας, αξίες, ιδανικά και γνώση.

Εάν θέλετε να συμμετέχετε και εσείς μπορείτε να μας καλέσετε στο 210-2250342 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας, στέλνοντας στο info@brightacademy.gr

Related posts

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος για ομόφυλα ζευγάρια: «Είναι αδέρφια μας, και εμείς οι πνευματικοί δεν είμαστε άγγελοι»

timesadmin

Κυμπουρόπουλος: Σήμερα γιορτάζω, γιατί είμαι ζωντανός – Η εννιάωρη δοκιμασία στο χειρουργείο

timesadmin

Παναγιώτης Βαρώτσος: Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Άγνωστος πυροβόλησε 50χρονο μέσα σε νεκροταφείο – «Φέρε τα λεφτά αλλιώς σε καθάρισα»

timesadmin

Πολιτική Προστασία: Συναγερμός για πυρκαγιές την Δευτέρα – Ακραίος κίνδυνος για Αττική και άλλες 4 περιοχές

timesadmin

Καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία – Έρχονται Αλκυονίδες με 17άρια από την ερχόμενη εβδομάδα

timesadmin