Το-Ατίθασο-Ρομπότ
ΣΙΝΕΜΑ

Το Ατίθασο Ρομπότ

Το Ατίθασο Ρομπότ

Περιπέτεια επιβίωσης με ετοιμοπαράδοτα μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, τα οποία όμως ξεπηδούν μέσα από ένα εμπνευσμένο, χιουμοριστικό σενάριο με αξιολάτρευτους χαρακτήρες.

Το Ατίθασο Ρομπότ

Κερδίζοντας διαρκώς όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την προσέλευση των θεατών στις αίθουσες, τα κινούμενα σχέδια έχουν πολλαπλασιάσει την παρουσία τους στην ελληνική διανομή. Οι περισσότερες ταινίες του είδους, βέβαια, είναι διεκπεραιώσεις μιας ιδέας η οποία απευθύνεται στο προεφηβικό κοινό, αντιγράφοντας τις δοκιμασμένες χολιγουντιανές συνταγές έτσι όπως αυτές ξεκίνησαν από τον θείο Γουόλτ, ανανεώθηκαν από την Disney των 90s και εκμοντερνίστηκαν από παραγωγούς και καλλιτέχνες της Pixar, της DreamWorks και της Illumination.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Κρις Σάντερς, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως σχεδιαστής, storyboard artist, υπεύθυνος παραγωγής και μέλος της σεναριακής ομάδας στα “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”, “Βασιλιάς των Λιονταριών”, “Αλαντίν” και “Μουλάν”, προτού αναλάβει σκηνοθέτης και σεναριογράφος στο “Λίλο & Στιτς” (2002). Τέσσερα χρόνια αργότερα αποχώρησε από την Disney για την DreamWorks Animation, γνωρίζοντας επιτυχία με τα “Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας” και “Οι Κρουντς”, συμπληρώνοντας τρεις μεγάλου μήκους με τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερου animation. Η μυθοπλαστική… παρασπονδία του “Καλέσματος της Άγριας Φύσης” με τον Χάρισον Φορντ έγινε η πρώτη εισπρακτική αποτυχία του, για να επιστρέψει τώρα στους ζωγραφιστούς χαρακτήρες μέσω ενός παιδικού μυθιστορήματος.

Το δημοσιευμένο το 2016 “The wild robot” αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ευπώλητης τριλογίας του Πίτερ Μπράουν με πρωταγωνίστρια τη Ρόζι ή Rozzum, μονάδα 7134. Ένα ρομπότ το οποίο έπειτα από ένα ναυάγιο ξεβράζεται σε ένα ακατοίκητο νησί. Προσπαθεί να προσαρμοστεί στο αφιλόξενο περιβάλλον και αναζητά κάποιον να του αναθέσει μια αποστολή την οποία οφείλει να διεκπεραιώσει, μιας και έτσι είναι προγραμματισμένο. Τα ζώα της περιοχής αντιμετωπίζουν τη Ρόζι ως τέρας, αλλά όλα θα αλλάξουν όταν μια πονηρή αλεπού γίνει φίλη της κι εκείνη η θετή μητέρα μιας νεογέννητης ορφανής χήνας.

Με ένα ξεκίνημα το οποίο θυμίζει για λίγο το “ΓΟΥΟΛ-Υ”, το “Ατίθασο Ρομπότ” στηρίζεται στις αφηγηματικές τεχνικές του βωβού σινεμά για να περιγράψει έναν καινούργιο κόσμο, να μας συστήσει χαρακτήρες και να δημιουργήσει τις διασκεδαστικές μεταξύ τους σχέσεις. Η προσπάθεια επιβίωσης της Ρόζι είναι πραγματικά περιπετειώδης και το χιούμορ διαρκώς παρόν, σε έναν παλιομοδίτικο, πετυχημένο συνδυασμό που παραδίδει ετοιμοπαράδοτα μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς (ακόμα κι αν οι άνθρωποι απουσιάζουν). Γιατί οι σεναριακές και σκηνοθετικές τεχνικές του Κρις Σάντερς δεν είναι πρωτοποριακές, αλλά αποδεικνύονται αποτελεσματικές – και όχι μόνο για τους ανήλικους σινεφίλ. Έμφαση στα οπτικά γκαγκ, καλοστημένες ανατροπές και εύπεπτα (έως και πολιτικά) μηνύματα συλλογικής δράσης, η οποία αψηφά τους μισαλλόδοξους διχασμούς και δεν φοβάται το διαφορετικό. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ χαμογελάει από το χθες και το αύριο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το σίκουελ.

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ατίθασο Ρομπότ

Το Ατίθασο Ρομπότ

Μετά από ένα ναυάγιο, ένα ρομπότ ξεβράζεται σε ένα ακατοίκητο νησί. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο αφιλόξενο περιβάλλον, αρχίζει να δημιουργεί σχέσεις με τα ζώα της περιοχής, ενώ γίνεται η θετή μητέρα μιας νεογέννητης ορφανής χήνας.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κρίστοφερ Νόλαν: Ο

Related posts

Δωρεάν σινεμά το καλοκαίρι | Αμπελόκηποι

wp-needuser

Χρυσός Φοίνικας στο Anora του Σον Μπέικερ και οι υπόλοιποι νικητές του 77ου Φεστιβάλ Καννών

timesadmin

3η σερί εβδομάδα σαρώνουν στο top-5 του Netflix: Αυτές τις ταινίες βλέπουν όλοι αυτό το ΣΚ

timesadmin

Φεστιβάλ Βενετίας 2024: Οι ταινίες που έχουν πάνω τους στραμμένα όλα τα βλέμματα – Η μοναδική ελληνική συμμετοχή

protothema.gr

Σινεμά κάτω από τα αστέρια στον ΜΥΗΣ Αγυιάς

protothema.gr

Θεσσαλονίκη: Αυτές οι ταινίες προβάλλονται στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον

James Rollner