ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αμερικανικό αέριο έχει αντικαταστήσει το ρωσικό στο ελληνικό σύστημα

-

Σημαντικές αλλαγές συνεχίζουν να συντελούνται στο ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου, το οποίο “μαθαίνει” να ζει με λιγότερο αέριο από τη Ρωσία, υποκαθιστώντας τις χαμένες ποσότητες με αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΔΕΣΦΑ, το ρωσικό αέριο κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του έτους μείωση της τάξης του 45,85% σε σχέση με πέρυσι καθώς εισήχθησαν από το σταθμό του Σιδηροκάστρου μόλις 7,22TWh, από 13,33TWh πέρυσι στο πρώτο εξάμηνο. Οι εισαγωγές από το Σιδηρόκαστρο κάλυψαν το 21,44% των συνολικών εισαγωγών (7,22 TWh). Το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, μέσω του οποίου παραδίδεται αέριο που μεταφέρεται από τον αγωγό TAP, κάλυψε το 20,14% των εισαγωγών (6,78 TWh), ενώ οι Κήποι Έβρου (Ελληνοτουρκικά σύνορα) κάλυψαν το 2,92% των εισαγωγών (0,98 TWh).

Οι “χαμένες” ποσότητες αντικαταστάθηκαν κυρίως με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG που εισήχθη από τη Ρεβυθούσα, όπου σημειώθηκε αύξηση 7,87% ή αλλιώς 18,69TWh σε σχέση με τις 17,33TWh πέρυσι. Στη Ρεβυθούσα εκφορτώθηκαν περίπου 17,3 TWh LNG από 26 δεξαμενόπλοια προερχόμενα από 6 διαφορετικές χώρες. Tο 41,38% των εν λόγω ποσοτήτων LNG προήλθαν από τις ΗΠΑ, αγγίζοντας τις 7,16 TWh. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Ρωσία (3,17 TWh), ενώ ακολούθησαν η Αίγυπτος (3,02 TWh), η Αλγερία (2,48 TWh), η Νορβηγία (0,97 TWh) και η Ισπανία (0,51 TWh). 

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά οι εισαχθείσες στη χώρα ποσότητες φυσικού αερίου από τον Τερματικό Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) ανήλθαν σε ποσοστό 55,5% επί των συνολικών εισαγωγών, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,87% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022.

Τέλος σε ό,τι αφορά την κατανάλωση οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 63,4% της εγχώριας ζήτησης με 15,04 TWh σε σύνολο 23,72 TWh που καταναλώθηκαν. Αύξηση κατά 14,31%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, καταγράφηκε στην κατανάλωση ΦΑ από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, που ανήλθε σε 1,91 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 8,06 % της εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο των 6,77 ΤWh, καλύπτοντας το 28,54% της συνολικής ζήτησης.

Related posts

Κ. Σκρέκας: Ξεκινά το “Καλάθι των Μαθητών” – Περισσότερα επώνυμα προϊόντα στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”

timesadmin

Αναστολή των προστίμων για τη μη έγκαιρη διασύνδεση των POS ζητά ο ΣΕΠΕ από ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ

timesadmin

ΤτΕ: Αύξηση καταθέσεων κατά €1,4 δισ. τον Αύγουστο – Με το “σταγονόμετρο” τα νέα δάνεια

timesadmin

Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στον Αλμυρό Μαγνησίας

protothema.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΑΑΤ η τροπολογία για εξορθολογισμό και διαφάνεια των τιμών και για τις τιμές του βρεφικού γάλακτος

timesadmin

Μ.Μυρογιάννη: Η Ελλάδα στηρίζει τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Διευκόλυνσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

timesadmin