6.5 C
London
Monday, December 23, 2024

Το αθλητικό 2024: Οι κούπες, τα μετάλλια και οι στιγμές που απογείωσαν τους φιλάθλους

Date:

Related stories

Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας

Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση πως επέτρεψε «ασυδοσία» Με δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας και νοσοκομειακών καλύψεων που επιβάλουν στα ασφαλιστικά συμβόλαια…

Συγκεκριμένα, μετά την Αθήνα το 2004 (με 16 μετάλλια) και το Σίδνεϊ το 2000 (με 13 μετάλλια), ακολούθησε το Παρίσι με 8 ελληνικές παρουσίες σε βάθρο, καθιστώντας την 4η πιο επιτυχημένη συμμετοχή της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ισοφαρίζοντας εκείνη της Ατλάντα το 1996.

Φυσικά, πρώτη και καλύτερη παραμένει η αξεπέραστη επίδοση με 47 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το μακρινό 1896.

Όμως, ενώ συνήθως είναι τα ατομικά αθλήματα που μας κάνουν εθνικά υπερήφανους, η χρονιά που μας αφήνει συνοδεύτηκε από τεράστιες επιτυχίες και σε διασυλλογικό επίπεδο, οι οποίες μάλιστα είχαν καιρό να επαναληφθούν ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε καν προηγούμενο.

O μπασκετικός Παναθηναϊκός «έραψε» το έβδομο αστέρι του στο Βερολίνο το βράδυ της 26ης Μαΐου, απογειώνοντας τα συναισθήματα όχι μόνο των φίλων της ομάδας αλλά και του συνόλου των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων φιλάθλων.

Φυσικά, από την αθλητική ανασκόπηση 2024 του CNN Greece δεν λείπουν ούτε οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τελικοί του ποδοσφαίρου, με τον Ολυμπιακό να κατακτά το Conference League που ήταν και το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία για τους ελληνικούς συλλόγους.

Πάμε να δούμε μία – μία τις μεγάλες αθλητικές στιγμές της χρονιάς, με τη χρονολογική σειρά που αυτές γράφτηκαν μέσα στο 2024:

Ο ΠΑΟΚ έφερε… Τούμπα το πρωτάθλημα

Η νύχτα – μέρα έγινε το βράδυ της 19ης Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πανηγυρίσει μια τεράστια νίκη (2-1) στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου του, Άρη και να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας για τη σεζόν 2023-24. Σε ένα πρωτάθλημα που κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έκοψε πρώτος το νήμα με την ΑΕΚ να απογοητεύεται, αφού δευτερόλεπτα νωρίτερα επικρατούσε στο γήπεδο της απέναντι στη Λαμία.

Ο «Δικέφαλος» του Βορρά προηγήθηκε με τον Μπράντον Τόμας στο 30′, για να ισοφαρίσει ο Άρης με τον Λόρεν Μορόν στο 47′. Ο ΠΑΟΚ όμως κατάφερε στο 62ο λεπτό, με τον Τάισον να πάρει και πάλι κεφάλι στο σκορ, αγκαλιάζοντας τον τίτλο. Αυτό ηταν το τέταρτο πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μετά το 1976, το 1985 και το 2019.

Ο Άρης δεν κατάφερε να βρει δεύτερο γκολ, παρά την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο 78′, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ με 10 παίκτες στο γήπεδο. Ακολούθησε ένα ατελείωτο ξέσπασμα χαράς από φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά» που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων κυρίως της Μακεδονίας.

Η Αταλάντα σήκωσε το Europa League στον ουρανό του Δουβλίνου

Τη λάμψη του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην Ιστορία της γιόρτασε το βράδυ της 22ας Μαΐου η Αταλάντα. Η φοβερή ομάδα του Τζανπιέρο Γκασπερίνι με «στρατηγό» τον Νιγηριανό, Αντεμόλα Λούκμαν, νίκησε με 3-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν στην «Ντάμπλιν Αρένα» του Δουβλίνου και κατέκτησε με άκρως εμφατικό τρόπο το Europa League.

Με τον Αντεμόλα Λούκμαν να κάνει «όργια» στο πρώτο μέρος και να πετυχαίνει χατ τρικ (σκόραρε δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο και μία στο δεύτερο), κάτι που συμβαίνει σπάνια σε ευρωπαϊκούς τελικούς, η Αταλάντα έμελλε να γίνει η πρώτη ομάδα που «έσπασε» το αήττητο των πρωταθλητών Γερμανίας από την έναρξη της περιόδου!

Συνολικά 51 ματς πέρασαν χωρίς να χάσει η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο. Στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά από 42 νίκες και 9 ισοπαλίες οι «ασπιρίνες» γνώρισαν βαριά ήττα και απώλεσαν ένα μεγάλο τους στόχο.

Ο «Βασιλιάς» Παναθηναϊκός επέστρεψε στο θρόνο του

Ήταν η κυριακάτικη βραδιά της 26ης Μαΐου, όταν η ομάδα του Εργκίν Αταμάν με άμυνα για σεμινάριο, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού, διέλυσε με 95-80 τη Ρεάλ Μαδρίτης και την εκθρόνισε, επιστρέφοντας στην κορυφή της Ευρώπης, ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Το «Τριφύλλι» έραψε το 7ο αστέρι στη φανέλα του, κατακτώντας την Ευρωλίγκα, λυγίζοντας στον τελικό του Final Four του Βερολίνου τη Ρεάλ που φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί.

Έχοντας ως κορυφαίους τους Κώστα Σλούκα (24 π.), τον Κέντρικ Ναν (21 π.) και Ματίας Λεσόρ (17 π.) οι πράσινοι πραγματοποίησαν μια αδιανόητη εμφάνιση και κατατρόπωσαν κυριολεκτικά τη «βασίλισσα», σκορπίζοντας θύελλα ενθουσιασμού στους περίπου 10.000 οπαδούς του που βρέθηκαν στην «UBER ARINA».

Με από αυτή την επιτυχία, ολοκληρώθηκαν και οι… προφητείες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού και κυρίως του «ισχυρού άνδρα» της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος «έβλεπε» αρκετούς μήνες πριν το «τριφύλλι» στην κορυφή της Ευρώπης.

Παράλληλα, συνεχίστηκε και η παράδοση που ήθελε τους «πράσινους» να μην χάνουν ποτέ σε τελικό Euroleague (7/7), αλλά και η «κατάρα» για τις ομάδες που τερματίζουν στην κανονική περίοδο στην πρώτη θέση και τελικά… χάνουν το τρόπαιο στο φινάλε.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League

Όσες επιτυχίες και αν είχαν σημειώσει οι ελληνικές ομάδες διαχρονικά στην Ευρώπη, ποτέ, καμία δεν είχε φτάσει στο σημείο να σηκώσει ένα βαρύτιμο τρόπαιο. Αυτό μέχρι το βράδυ της 29ης Μαΐου, όταν και ο Ολυμπιακός άλλαξε τα δεδομένα:

Οι Πειραιώτες νίκησαν 1-0 τη Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League και έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα στην Ιστορία που κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και να πανηγυρίσουν στην κορυφή της τρίτης της τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (μετά το Champions League και το Europa League).

Μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» σήκωσαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατακτά ελληνικός σύλλογος μέσα στο νεότευκτο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, με την «OPAP Arena» να αποδεικνύεται «γούρικη» στον πρώτο τελικό που φιλοξένησε.

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση, σημείωσε στο 116ο λεπτό της παράτασης ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο Έσε έβγαλε τη σέντρα από αριστερά και ο Μαροκινός με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τερατσάνο, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους Ιταλούς και ανεβάζοντας στον 7ο ουρανό τους Πειραιώτες που έγιναν η τρίτη ομάδα που κατακτά το τρόπαιο, μετά τη Ρόμα το 2022 και τη Γουέστ Χαμ το 2023. Από την πλευρά τους οι «Βιόλα» ηττήθηκαν σε δεύτερο διαδοχικό τελικό της ίδιας διοργάνωσης.

Η Ρεάλ φόρεσε το 15ο «στέμμα» της στο Champions League

Η «βασίλισσα» της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης ανέβηκε για 15η φορά στον ποδοσφαιρικό… θρόνο της, καθώς το βράδυ της 2ας Ιουνίου νίκησε τη Ντόρτμουντ με 2-0 στον τελικό του Champions League στο Γουέμπλεϊ και πρόσθεσε άλλο ένα πολύτιμο πετράδι στο λαμπερό «στέμμα» της.

Το 15ο τρόπαιο του Champions League (ή Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπως ονομαζόταν έως το 1991) στην ατελείωτη συλλογή των Μαδριλένων ήρθε χάρις στα γκολ των Καρβαχάλ (74’) και Βινίσιους (83’), απέναντι στους Βεστφαλούς που «σφυροκόπησαν» για ένα ημίχρονο την άμυνα της Ρεάλ, αλλά δεν σκόραραν. Και αυτό το πλήρωσαν εντέλει ακριβά.

Ο δε Τόνι Κρόος, στο φινάλε του με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας αποφασίσει να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του μετά το Euro 2024, σήκωσε το 6ο Champions League της καριέρας του, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μία απίστευτη καριέρα που «σημάδεψε» μια ολόκληρη εποχή για τη «βασίλισσα».

Συγκλονιστική Στεφανίδη: Ασημένια και στη Ρώμη

Ούτε τα χρόνια, αλλά ούτε και οι τραυματισμοί ήταν ικανοί να τα βάλουν με την Κατερίνα Στεφανίδη που το βράδυ της 10ης Ιουνίου έκανε ένα φανταστικό αγώνα και ανέβηκε για 12η φορά στην καριέρα της σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης και για πέμπτη σε Ευρωπαϊκό ανοιχτού. Η 34χρονη παρά τις ενοχλήσεις στο πόδι κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 4,73 μέτρα και έγραψε ιστορία.

Παράλληλα, έδειξε τη δυναμική της και επέστρεψε στο βάθρο των νικητριών μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 2022 και το Ευρωπαϊκό του Μονάχου.

Η Στεφανίδη μπήκε στον αγώνα της στα 4,43 μ. όπου έκανε πολύ καλό άλμα και στη συνέχεια ξεπέρασε με την πρώτη και τα 4,58 μ., τα 4,68 μ. και τα 4,73 μ. για να «κλειδώσει» θέση στο βάθρο, να πετύχει το όριο για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού και να δείξει το μεγαλείο της.

Στη συνέχεια ο πήχης πήγε στα 4,78 μ. ύψος που μόνο η Αντζέλικα Μόζερ κατάφερε να ξεπεράσει. Στεφανίδη και Κόντερι έμειναν στον αγώνα μετά το 4,73 μ. και αφού έκαναν από ένα άκυρο στο 4,78 μ., συνέχισαν για δύο προσπάθειες στα 4,83 μ. δίχως επιτυχία.

«Πράσινη» επιστροφή και ξανά πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός

Μία από τις πιο θεαματικές σειρές τελικών στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ολοκληρώθηκε το βράδυ της 14ης Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, που βρήκε πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν θριάμβευσε με 87-82 επί του Ολυμπιακού και με 3-2 νίκες, παρά το αρχικό εις βάρος του 0-2, κατέκτησε τον τίτλο στην Basket League.

Με τον Κώστα Σλούκα να… διαλύει την πρώην ομάδα του με 25 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε ένα +9 με τη λήξη της δεύτερης περιόδου, όμως ο Ολυμπιακός «επέστρεψε» και έκανε ξανά ντέρμπι το ματς.

Στο τέλος η αναμέτρηση κρίθηκε στην ευστοχία του «τριφυλλιού» που μετά την Ευρωλίγκα, κατέκτησε και το πρωτάθλημα, φτάνοντας σε ένα απίστευτο φινάλε στο φετινό του μπασκετικό ταξίδι. Οι πράσινοι επέστρεψαν έτσι στον θρόνο τους μετά από δύο χρόνια κυριαρχίας του Ολυμπιακού.

Μάλιστα ο Παναθηναϊκός έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα μετά την ΑΕΚ του 2002, που επέστρεψε από το εις βάρος του 0-2 στη σειρά για να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη, πλήρωσε τα λάθη και την αστοχία του όταν στον… επίλογο του αγώνα άγγιξε την απόλυτη ανατροπή.

MVP του πέμπτου τελικού, ο πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ της Euroleague και αρχηγός του Παναθηναϊκού, Κώστας Σλούκας, με 29 πόντους, ενώ άκρως πολύτιμοι ήταν οι επίσης διψήφιοι Τζέριαν Γκραντ (15π.), Κέντρικ Ναν (13π., τελείωσε τον αγώνα με 3 σπασμένα δόντια) και Ματίας Λεσόρ (11π., 9ρ.).

Από τον Ολυμπιακό πάλεψαν οι Άλεξ Πίτερς, Κώστας Παπανικολάου και Νίκολα Μιλουτίνοβ, με 21, 18 και 17 πόντους, αντίστοιχα.

Η Ισπανία πρωταθλήτρια Ευρώπης – Η Αγγλία… not coming home

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 4η φορά στην Ιστορία της και πρώτη μετά από 12 χρόνια αναδείχθηκε η Ισπανία, καθώς το βράδυ της 14ης Ιουλίου, επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας στο μεγάλο τελικό του «EURO 2024», που διεξήχθη στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου.

Έτσι, μετά το 1964, 2008 και 2012, η «Ρόχα» του Λουίς ντε Λα Φουέντε επιβεβαίωσε ότι ήταν η κορυφαία ομάδα του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ήρωας της «Ρόχα» αναδείχθηκε ο Ογιαρθάμπαλ, ο οποίος στο 86′ πέτυχε το γκολ της νίκης των Ισπανών, που είχαν προηγηθεί με τον Νίκο Γουίλιαμς στο 47′. Για τα «Τρία Λιοντάρια» ισοφάρισε προσωρινά ο Πάλμερ στο 73′.

Ο τέταρτος ευρωπαϊκός τίτλος καθιστά την Ισπανία την πρώτη εθνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο στη Γηραιά ήπειρο, στην 5η της παρουσία σε τελικό, μετά από εκείνον του 1984, όταν είχε ηττηθεί από την «οικοδέσποινα», Γαλλία, με 2-0.

Από την άλλη, η Αγγλία, όπως και πριν από τρία χρόνια στο Γουέμπλεϊ δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο της Ευρωπαϊκό τρόπαιο, στη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στον μεγάλο τελικό του τουρνουά, αφήνοντας το… τραγούδι «Football’s coming home» που κυκλοφόρησε το 1996 ως «ανεκπλήρωτο όνειρο».

Ο τζουντόκα Τσελίδης το πρώτο μετάλλιο στο Παρίσι

Ήταν βράδυ 31ης Ιουλίου με τους Έλληνες να περιμένουν ήδη αρκετές ημέρες για μια μεγάλη επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτή μπορεί να άργησε λίγο, αλλά ήρθε και μάλιστα από έναν αθλητή που δεν είχε… διαφημιστεί ως φαβορί. Ο λόγος για τον Θοδωρή Τσελίδη που χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο, χάλκινης απόχρωσης στο Παρίσι και το τρίτο στη χώρα μας στην Ιστορία του τζούντο στο μεγάλο ραντεβού του αθλητισμού. Στον τελικό των ρεπεσάζ στα -90κ. ο Τσελίδης νίκησε τον Ισπανό -Γεωργιανής καταγωγής- Τριστάνι Μοσαχλισβίλι.

O 27χρονος τζουντόκα μπήκε αποφασισμένος και με Waza-ari με το… καλησπέρα, πήρε το προβάδισμα (1-0 στα 40”). Με ψυχραιμία διαχειρίστηκε το υπόλοιπο της αναμέτρησης, χωρίς να αμφισβητηθεί σε κανένα σημείο η υπεροχή του. Η τακτική του, άλλωστε, ήταν αυτή που του επέτρεψε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Το χάλκινο μετάλλιο ήταν το τρίτο της Ελλάδας στο τζούντο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τα δύο μετάλλια που είχε κατακτήσει ο Ηλίας Ηλιάδης σε Αθήνα (2004, χρυσό στα -81κ.) και Λονδίνο (2012, χάλκινο στα -90κ.) και το πρώτο μετά από 12 χρόνια!

Στο προφίλ του Τσελίδη, στη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων ο ίδιος είχε δηλώσει ότι όνειρό του ήταν να κατακτήσει ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και τελικά τα κατάφερε!

Ασημένια… τορπίλη ο Χρήστου στα 200μ. ύπτιο

Ένας πρωτοφανής θρίαμβος γράφτηκε το βράδυ της 1ης Αυγούστου για την ελληνική κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο Απόστολος Χρήστου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο, χαρίζοντας στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της στην κολύμβηση (σε πισίνα).

Ο Χρήστου δούλευε σκληρά για περισσότερα από δέκα χρόνια για να φτάσει σε μία μεγάλη επιτυχία στα 100μ. ύπτιο, αλλά είδε αυτή να του… γλιστράει για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου στο Παρίσι. Σκέφτηκε να αποσυρθεί από τα 200μ. ύπτιο, αλλά αποφάσισε να μην τα παρατήσει. Κατέβηκε και πέτυχε το απίθανο. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής κολύμβησης στην πισίνα στην ιστορία των Αγώνων, και έγραψε με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Έλληνας κολυμβητής έκανε μία τρομερή κούρσα, παίρνοντας από την αρχή μεγάλο προβάδισμα. Γύρισε στο πρώτο 100άρι σε 55.14, πιο γρήγορα ακόμη κι από το πέρασμα του Ααρον Πίρσολ στο ακατάρριπτο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2009. Ηταν προφανές ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι και σιγά-σιγά ο Ούγγρος Χούμπερτ Κος, που ήταν έτσι κι αλλιώς το φαβορί του τελικού, μείωσε τη διαφορά και τον προσπέρασε, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο με 1:54.26.

Ο Έλληνας πρωταθλητής έδωσε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων του, τερμάτισε σε 1:54.82, συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ του Απόστολου Σίσκου (1:55.42 από τις 19/6 στο Βελιγράδι) και κράτησε τη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Ελβετό Ρόμαν Μιτιούκοφ που πήρε την τρίτη θέση με 1:54.85. Αυτό ήταν… η Ελλάδα είχε πλέον μετάλλιο στην κολύμβηση!

«Χάλκινα κουπιά» σε άνδρες και γυναίκες

Τέσσερις τελικοί και δύο χάλκινα μετάλλια, ήταν ο διόλου ευκαταφρόνητος απολογισμός για την ελληνική κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ένα άθλημα που από το 2004 και το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο του Βασίλη Πολύμερου και Νίκου Σκιαθίτη, συνέχισε στον δρόμο των επιτυχιών.

Αυτή τη φορά, ήταν δύο άλλα ελληνικά δίδυμα που διακρίθηκαν στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Στις 2 Αυγούστου, οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 6:13.44 στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ελληνικό δίδυμο πέρασε 3ο τα 1.000 μέτρα και μετά από μάχη ακόμη και για… ψηλότερα, στο τέλος έπεσαν στο φίνις σχεδόν μαζί με τους Ιταλούς Όππο και Σοάρες που έφεραν χρόνο 6:13.33, ενώ πρώτοι ήταν οι Ιρλανδοί ΜακΚάρθι και Ο’Ντόνοβαν με επίδοση 6:10.99. Οι Έλληνες κωπηλάτες απώλεσαν το ασημένιο μετάλλιο για 11 κλάσματα του δευτερολέπτου.

Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους άνδρες, η Ελλάδα επανέλαβε τον θρίαμβο και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στην πρώτη τους συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες αναδείχτηκαν «χάλκινες» επίσης στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Οι Ελληνίδες έδωσαν «μάχη» αρχικά με το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας για να περάσουν από 4ες στην 3η θέση και αφού τα κατάφεραν, άντεξαν στην πίεση ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση του βάθρου με χρόνο 6:49.28.

Λάμψη Πετρούνια με το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο

Το τρίτο του Ολυμπιακό μετάλλιο στην τεράστια καριέρα του πρόσθεσε ο Λευτέρης Πετρούνιας το απόγευμα της 4ης Αυγούστου. Με έξοχη εμφάνιση στον τελικό των κρίκων του Ολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού, ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο συγκεντρώνοντας 15.100 βαθμούς.

Ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος Έλληνας γυμναστής με τρία Ολυμπιακά μετάλλια και πρώτος όλων των εποχών, παγκοσμίως, στον πίνακα μεταλλίων στο συγκεκριμένο αγώνισμα, μετά το χρυσό που είχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και το χάλκινο στο Τόκιο, το 2021.

Τις πρώτες δύο θέσεις κατέλαβαν οι Κινέζοι Γιανγκ Λιου (χρυσό μετάλλιο) και Γινγκουάν Ζου (ασημένιο), που συγκέντρωσαν 15,300 και 15,233 βαθμούς αντίστοιχα.

Στο στάδιο «Μπερσί» και ύστερα από έναν αγώνα με υψηλότατο ανταγωνισμό, ο 33χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε ένα άρτιο πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,300 που απέφερε για την εκτέλεση επίδοση 8,800, την υψηλότερη σε επίσημο αγώνα εντός του 2024.

Το μετάλλιο του Πετρούνια ήταν το συνολικά έβδομο Ολυμπιακό στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής γυμναστικής.

«Ιπτάμενος» Μανόλο με χάλκινο στο επί κοντώ

Το βράδυ της 5ης Αυγούστου θα μείνει βαθιά χαραγμένο στο μυαλό και στην καρδιά του Εμμανουήλ Καραλή. Το πρόσωπο του Έλληνα πρωταθλητή τα έλεγε όλα, καθώς τα λαμπερά φώτα του Stade de France έσβηναν, αλλά όχι και το δικό του χαμόγελο. Βλέπετε… ήταν πια όχι μόνο ένας καταξιωμένος αθλητής, αλλά πλέον και «χάλκινος» Ολυμπιονίκης, έχοντας κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Ο Καραλής αναδείχθηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Άλμα επί Κοντώ σε μια μαγική βραδιά για τον 25χρονο πρωταθλητή που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια όλα τα ύψη, από το 5,50μ έως και το 5,90μ για να μπει στη διεκδίκηση των μεταλλίων.

Εκεί έχασε τα 5,95μ, αλλά σε μια μνημειώδη κίνηση τακτικής, άφησε το ύψος, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους 4 βασικούς αντιπάλους του για το χάλκινο. Απέτυχαν όλοι κι έτσι ο «Μανόλο» εξασφάλισε την τρίτη θέση, αφού μπροστά του βρίσκονταν ήδη οι Ντουπλάντις, Κέντρικς.

Ο Σουηδός παγκόσμιος ρέκορντμαν δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει το back to back στα Χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια με 6 μέτρα και 25 εκατοστά, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, «συντρίβοντας» παράλληλα και το Ολυμπιακό ρεκόρ του Τιάγκο Μπράζ (Βραζιλία) με 6,03 από το 2016 στο Ρίο.

Μάλιστα, η χρονιά επιφύλασσε και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις στον Καραλή, καθώς περίπου 1,5 μήνα πριν, στις 13 Ιουνίου είχε αναδειχτεί και ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης στη Ρώμη. Ο 24χρονος πρωταθλητής πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση και πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ 5,87μ. κατέκτησε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον ασυναγώνιστο Αρμάντ Ντουπλάντις (6.10μ.).

«Χρυσός» Τεντόγλου… πέταξε και στο Παρίσι

Ο Μίλτος Τεντόγλου στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης το βράδυ της 6ης Αυγούστου στο Παρίσι, διατηρώντας τον τίτλο που κατέκτησε τρία χρόνια πριν στο Τόκιο.

Με επίδοση 8 μέτρα και 48 εκατοστά στη δεύτερη προσπάθειά του, ο 25χρονος από τα Γρεβενά έγραψε Ιστορία στο «Stade de France» όντας ο δεύτερος που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις ο οποίος είχε τέσσερα συνεχόμενα από το 1984 έως το 1996.

Παράλληλα, ο Μίλτος έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που κατέκτησε συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ο πρώτος γενικότερα στον 21ο αιώνα, αφού προηγήθηκε ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας, με τρία χρυσά από το 1992 έως το 2000.

Ήταν ένας συγκλονιστικός τελικός με τον Τεντόγλου να έχει συνολικά πέντε άλματα πάνω από τα 8.24 μέτρα, ενώ με την επίδοση στα 8.48μ. κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τους μεγάλους αντιπάλους του, Πίνοκ και Φουρλάνι.

Ο νεαρός Ιταλός Ματία Φουρλάνι κατάφερε να… αγχώσει για λίγο τον πρωταθλητή μας, όταν έκανε 8,34μ. στην πρώτη του προσπάθεια.

Μετά ξεκίνησε ο Μίλτος ο οποίος είχε διαδοχικά άλματα στα 8,27μ., 8,48μ., 8,24μ., 8,36μ., 8,32μ. νιώθωντας στο «σβέρκο» του τόσο τον Φουρλάνι, όσο και τον Τζαμαϊκανό Πίκοκ (δεύτερος με 8,36μ.). Η αγωνία κορυφώθηκε όταν οι αθλητές μπήκαν στην 6η και τελευταία προσπάθεια.

Ο Ιταλός εξαιρετικός, αλλά πάτησε πολύ πίσω και έφτασε στα 8,27μ. Ο Γουέιν Πίνοκ έκανε άλμα μόλις στα 8,12μ.

Τα πάντα είχαν τελειώσει!

Λίγες στιγμές αργότερα, ο Τεντόγλου καταχειροκροτούμενος από 65.000 κόσμο στο «Stade de France» επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας από τους κορυφαίους άλτες μήκους όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Τεντόγλου λίγο καιρό νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου στη Ρώμη, είχε αναδειχθεί και πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος για τρίτη διαδοχική διοργάνωση (κανείς αθλητής δεν το έχει πετύχει στο παρελθόν).

Σε μία βραδιά που δεν αμφισβητήθηκε σε κανένα σημείο η κυριαρχία του. Ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής κόσμου δεν είχε αντίπαλο στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου και «πετώντας» στην πέμπτη του προσπάθεια στα 8,65 μέτρα «κλείδωσε» την πρώτη θέση του βάθρου.

«Θηρίο» στο βάθρο ο Κουρουγκλίεφ

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ στις 9 Αυγούστου, χάρισε στην ελληνική πάλη το 12ο μετάλλιο της σε Ολυμπιακούς Αγώνες (8ο χάλκινο) και πρώτο μετά το 2004 και το χάλκινο που είχε κατακτήσει στους Αγώνες «Αθήνα 2004» ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στα 55 κιλά ελληνορωμαϊκής. Αυτό ήταν και το 8ο και τελευταίο -χρονικά – μετάλλιο που κατέκτησε η χώρα μας στο «Παρίσι 2024».

Ο Κουρουγκλίεφ νίκησε στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου των 86 κιλών ελευθέρας ανδρών του Ολυμπιακού τουρνουά πάλης, τον Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο με 5-4. Μετά το «αναγνωριστικό» πρώτο λεπτό, ο Κουρουγκλίεφ πήρε τους δύο πρώτους πόντους του στο 4:23 πριν το τέλος (2-0), παίρνοντας ψυχολογία για το δεύτερο μέρος, όπου έφερε ολοκληρωτικά τον αγώνα στα… μέτρα του με άλλους δύο πόντους ένα λεπτό πριν το φινάλε.

Η τελική επίθεση του Αμινέ (χάλκινου Ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Τόκιο), μείωσε τη διαφορά σε 4-2 και λίγο έλειψε να φέρει και την ισοφάριση στην τελευταία λαβή του 3” πριν το τέλος. Το Σαν Μαρίνο έκανε challenge ζητώντας διπλό πόντο, την οποία δεν κέρδισε και διαμορφώθηκε το τελικό 5-4 που χάρισε το χάλκινο στον Κουρουγκλίεφ.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here