Το-Αζερμπαϊτζάν-φιλοξενεί-σύνοδο-των-αυτονομιστών-της-Γαλλικής-Πολυνησίας-για-το-“δικαίωμα-στην-αποαποικιοποίηση”
ΚΟΣΜΟΣ

Το Αζερμπαϊτζάν φιλοξενεί σύνοδο των αυτονομιστών της Γαλλικής Πολυνησίας για το “δικαίωμα στην αποαποικιοποίηση”

Το Αζερμπαϊτζάν υποδέχτηκε σήμερα τους αυτονομιστές ηγέτες της Γαλλικής Πολυνησίας, σε μια σύνοδο με αντικείμενο “το δικαίωμα στην αποαποικιοποίηση”, με κίνδυνο να πυροδοτήσει νέες εντάσεις, αφού το Παρίσι κατηγορεί ήδη το Μπακού για “ανάμιξη” στη Νέα Καληδονία.

Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν προσκάλεσε δημοσιογράφους σε αυτήν τη σύνοδο. Παρόντες ήταν στελέχη του αυτονομιστικού κόμματος της Ταϊτής, Tavini Huiraatira. “Σήμερα είμαστε απομονωμένοι λόγω της αποικιοκρατικής πολιτικής της Γαλλίας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Βίκτορ Μααμαατουαϊαχουτάπου. “Από πολιτική άποψη, είμαστε ένα νέο έθνος και χρειαζόμαστε τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν”, πρόσθεσε, κατηγορώντας επίσης τη Γαλλία ότι θέλει “να συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές” στην Πολυνησία.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, Αλί Χουσεϊνλί, που συμμετείχε στη σύνοδο, διαβεβαίωσε ότι “η ανεπάρκεια των διεθνών νομικών μηχανισμών παρεμποδίζει την απελευθέρωση των γαλλικών αποικιών”.

Η σύνοδος αυτή διεξάγεται ενώ το Μπακού κατηγορείται από τη Γαλλία για “ανάμιξη” στα γεγονότα της Νέας Καληδονίας. Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι το Αζερμπαϊτζάν διέδωσε “μαζικά και συντονισμένα” στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο που ανέφερε ότι η γαλλική αστυνομία πυροβόλησε τους αυτονομιστές διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών σε αυτήν την υπερπόντια γαλλική κτήση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τον Ιούλιο του 2023 το Αζερμπαϊτζάν είχε και πάλι προσκαλέσει αυτονομιστές από τη Μαρτινίκα, τη Γουιάνα, τη Νέα Καληδονία και τη Γαλλική Πολυνησία για μια σύνοδο στο Μπακού. Τότε δημιουργήθηκε η “Ομάδα πρωτοβουλίας του Μπακού” με δεδηλωμένο στόχο να στηρίξει “τα αντιαποικιοκρατικά κινήματα”.

Ο Αμπάς Αμπάσοφ, ο διευθυντής αυτής της ομάδας την οποία στηρίζει η κυβέρνηση, συναντήθηκε την Τετάρτη με την αντιπροσωπεία της Γαλλικής Πολυνησίας στο Μπακού, όπως μετέδωσε το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων Trend News Agency.

- ---

Related posts

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επισκέπτεται την Κίνα

timesadmin

Η Γαλλία σε πρωτόγνωρη πολιτική ακροβασία: Ο Μακρόν αποδέχεται την παραίτηση του πρωθυπουργού Ατάλ, που παραμένει ελλείψει αντικαταστάτη

wp-needuser

Ιράν: Ακυρώνονται όλες οι εμπορικές πτήσεις από τις 9 το βράδυ ως τις 6 τα ξημερώματα

timesadmin

Βρετανία: Σε κατάσταση σοκ η χώρα, αναζητεί απαντήσεις για τα κίνητρα της επίθεσης στο Σάουθπορτ

James Rollner

ΗΠΑ: Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα

timesadmin

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ χαιρετίζει την “απόρριψη της άκρας δεξιάς”

James Rollner