ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Παρά τη δικαστική απόφαση η TÜİK δεν δημοσιεύει τα πλήρη στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TÜİK), ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε στο 6,70% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και στο 64,86% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), μια κοινοπραξία ανεξάρτητων οικονομολόγων φίλα προσκείμενων στην αντιπολίτευση ανακοίνωσε το ποσοστό του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο 129,11% στην Τουρκία. Η ENAG σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις υποομάδες της TurkStat ως δείκτες, η μικρότερη μηνιαία αύξηση ήταν 0% στην Υγεία, ενώ η υψηλότερη αύξηση ήταν 16,42% στην κατηγορία ένδυσης και υπόδησης.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης είχε επίσης ανακοινώσει πριν από τέσσερις ημέρες ότι ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη ήταν 76,17%.

Η TÜİK, παρά τη δημοσιοποίηση στοιχείων στις 4 Ιουνίου 2022, δεν δημοσίευσε για ακόμα μια φορά τη λίστα με το καλάθι αγαθών, μια πρακτική που διέκοψε.

Η TÜİK, η οποία προηγουμένως δημοσίευε τις τιμές 409 αγαθών και 904 ειδών αγαθών, καθόρισε 290 ομάδες δαπανών με την τελευταία αλλαγή. Με αυτήν την αλλαγή, άρχισε να δημοσιεύει πληροφορίες δεικτών αντί για τις μέσες τιμές ειδών για αυτές τις ομάδες. Το Κέντρο Ερευνών της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK-AR) κατέθεσε μήνυση για το θέμα και κέρδισε την υπόθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023. Παρά τη δικαστική απόφαση, η TurkStat δεν συμπεριέλαβε τον τιμοκατάλογο ειδών, ο οποίος αποτελεί τη βάση του υπολογισμού του πληθωρισμού.

Μάλιστα στις 9 Αυγούστου 2023 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ φέρεται να ζήτησε από τον επικεφαλής του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TÜİK), Ερχάν Τσετίνκαγια να αποκαλύψει τα “πραγματικά” στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο αντιφρονών δημοσιογράφος Mustafa Balbay στις 5 Αυγούστου είπε κατά τη διάρκεια εκπομπής του TELE1 ότι “ο Μεχμέτ Σιμσέκ τηλεφώνησε στον επικεφαλής του TÜİK και είπε: “Αναφέρετε την αλήθεια, δεν μπορώ να προχωρήσω με το (οικονομικό) πρόγραμμα”. Γι’ αυτό και το TÜİK ανακοίνωσε το πιο πρόσφατο νούμερο, όχι πραγματικό, αλλά κοντά στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή”.

-

Related posts

Ρωσία: Έκρηξη σε σιδηροδρομική γέφυρα στην περιοχή της Σαμάρα

protothema.gr

Οι διαπραγματευτές του Ισραήλ αναχώρησαν από την Ντόχα, μετά τις συνομιλίες με τους μεσολαβητές του Κατάρ

James Rollner

Μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 15 επιβαίνοντες συνετρίβη βορειοανατολικά της Μόσχας – Δεν υπάρχουν επιζώντες

protothema.gr

Όταν η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεύση του κρασιού

protothema.gr

Αγνοείται το στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον αντιπρόεδρο του Μαλάουι

James Rollner

Ξεπέρασαν τους 70 οι φόνοι στη Σιναλόα του Μεξικού, με φόντο εντάσεις με τις ΗΠΑ

timesadmin