AYTOKINHTO

Τι σημαίνει αν δεις Mercedes με αυτά τα τιρκουάζ φώτα-γιατί πήρε ειδική άδεια

Γιατί η Mercedes προσθέτει ένα επιπλέον χρώμα στα φωτιστικά σώματα των αυτοκινήτων της, το τιρκουάζ και είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που το κάνει.

Top Gear TEAM

Mercedes φωτιστικά σώματα για αυτόνομα αυτοκίνητα

Η Mercedes-Benz έγινε ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο που έλαβε άδεια για την προσθήκη ενός ακόμη χρώματος στα εξωτερικά φωτιστικά σώματα των αυτοκινήτων της.

Πρόκειται για το τιρκουάζ χρώμα, το οποίο έπειτα από μελέτες προέκυψε το ιδανικότερο για να σηματοδοτεί την πλήρη αυτόνομη λειτουργία ενός αυτοκινήτου. Η Mercedes άλλωστε είναι και η πρώτη εταιρεία που εξασφάλισε άδεια αυτόνομης λειτουργίας επιπέδου 3. 

Mercedes φωτιστικά σώματα για αυτόνομα αυτοκίνητα

Η Mercedes έχει εξασφαλίσει την σχετική άδεια για τα φωτιστικά σώματα στις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Νεβάδα. Οι δύο άδειες επιτρέπουν στην εταιρεία να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις σχετικά με την αλληλεπίδραση των αυτόνομων οχημάτων αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Mercedes φωτιστικά σώματα για αυτόνομα αυτοκίνητα

Ο σκοπός της προσθήκης του τιρκουάζ χρώματος στα φωτιστικά σώματα είναι η ενημέρωση των πεζών και των οδηγών των άλλων αυτοκινήτων για την αυτόνομη λειτουργία των αυτοκινήτων της Mercedes. 

Mercedes φωτιστικά σώματα για αυτόνομα αυτοκίνητα

Εξυπηρετεί επίσης στην άμεση επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας καθώς και στην ενημέρωση προς τους αστυνομικούς ώστε να εντοπίζουν ευκολότερα την κατάσταση του οχήματος. Τα νέα φώτα είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με τις πρακτικές και τις άδειες που υπάρχουν ήδη και το τιρκουάζ χρώμα τους θα ενσωματώνεται στα μπροστινά και στα πίσω φώτα καθώς και στους δύο εξωτερικούς καθρέπτες στα οχήματα της Mercedes-Benz.

Οι πρώτες δοκιμές 

Τα τιρκουάζ φώτα αυτόνομων οχημάτων θα ενσωματωθούν αρχικά σε δοκιμαστικά οχήματα στην Καλιφόρνια, τα οποία είναι εξοπλισμένα με το Drive Pilot της Mercedes. Το Drive Pilot έλαβε πιστοποίηση το 2021 στη Γερμανία και το 2023 στη Νεβάδα και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στη Γερμανία, το Drive Pilot είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελίες από το 2022 και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρώτα οχήματα παραγωγής έκαναν πρόσφατα το ντεμπούτο τους στους αυτοκινητόδρομους της Καλιφόρνιας και της Νεβάδα.

Mercedes φωτιστικά σώματα για αυτόνομα αυτοκίνητα

Γιατί τιρκουάζ 

Επιλογή του τιρκουάζ χρώματος ήρθε έπειτα από διεξοδικές έρευνες, μελέτες και  δοκιμές καθώς το τιρκουάζ πληροί δύο βασικά κριτήρια. Την καλύτερη ορατότητά που επιτρέπει την αξιόπιστη και γρήγορη ανίχνευση για τους άλλους χρήστες του δρόμου καθώς επίσης την διαφοροποίηση από τον υπάρχοντα φωτισμό οχημάτων και τα σήματα κυκλοφορίας, όπως οι φωτεινοί σηματοδότες ή ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης.

Mercedes φωτιστικά σώματα για αυτόνομα αυτοκίνητα

Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα σύγχυσης με τα ήδη υπάρχοντα χρώματα φωτισμού μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα πολυάριθμων μελετών, το τιρκουάζ είναι το βέλτιστο χρώμα για την αυτόνομη λειτουργία. Ψυχολογικοί παράγοντες πιστοποιούν υψηλότερες τιμές στο τιρκουάζ σε όλους σχεδόν τους τομείς από ό,τι συνέβαινε με άλλα χρώματα. 

Related posts

Η Honda επαναφέρει στην Ευρώπη θρυλικό μοντέλο της

James Rollner

Ολόκληρη η υπερσπάνια γκάμα της Ferrari XX σε ένα video

timesadmin

Opel 6: Το θρυλικό αυτοκίνητο-πρόγονος των Kadett και Astra

James Rollner

Το νέο υβριδικό MG ZS Max Hybrid+ έρχεται στην Ελλάδα-πότε θα ανακοινωθούν τιμές

timesadmin

Joe Biden: Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που λατρεύει

wp-needuser

Ο Charles Leclerc έδωσε τσιγκούνικο φιλοδώρημα και έγινε viral

wp-needuser