Τεράστιο-κοίτασμα-λιθίου-δίπλα-στην-Ελλάδα-mercedes-και-stellantis-κάνουν-επένδυση
AYTOKINHTO

Τεράστιο κοίτασμα λιθίου δίπλα στην Ελλάδα-Mercedes και Stellantis κάνουν επένδυση

Λίθιο μπαταρίες

Η Σερβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την παροχή κρίσιμων πρώτων υλών, καθώς η βαλκανική χώρα επιδιώκει να αξιοποιήσει ένα ορυχείο λιθίου για να γίνει περιφερειακός κόμβος για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Το εγχείρημα επιβλέπεται από τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, ο οποίος σφράγισε τη συμφωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz στο Βελιγράδι στις 19 Ιουλίου. Στηρίζεται στην επανενεργοποίηση την περασμένη εβδομάδα των σχεδίων για τη μετατροπή ενός έργου ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την παγκόσμια μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto Group στο μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη. 

Η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει μια αλυσίδα εφοδιασμού EV στην Ευρώπη για να μειώσει την εξάρτηση από την Ασία.

Εκπρόσωποι του ομίλου Mercedes-Benz και της Stellantis, που είναι εταίροι στην κοινοπραξία ACC, υπέγραψαν επίσης στο Βελιγράδι επιστολή προθέσεων για επενδύσεις στο έργο για την ανάπτυξη της παραγωγής μπαταριών EV. 

Οι συζητήσεις αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός για την αναβίωση του ορυχείου Jadar της Rio, το οποίο είχε μπλοκαριστεί από τη Σερβία πριν από δύο χρόνια μετά από μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν σε ακινησία τις πόλεις της χώρας. 

Η Mercedes είναι ένας δυνητικός πελάτης λιθίου από τη Σερβία και θα υποστηρίξει τη μεταφορά μεγαλύτερου μέρους της αλυσίδας αξίας των μπαταριών στη χώρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ola Kallenius στις 19 Ιουλίου στο Βελιγράδι.

“Κατασκευάζουν ένα πολύ σύγχρονο ορυχείο και είμαστε ένας δυνητικός πελάτης. Για να γίνει οικονομικά συμφέρουσα, θα έχουμε σίγουρα μέρος της αλυσίδας αξίας στη χώρα”, δήλωσε ο Kallenius.

“Ενδεχομένως μέχρι την παραγωγή κυψελών μπαταρίας … θα το υποστηρίξουμε αυτό”, είπε, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί κυψελών μπαταρίας θα έχουν τον τελικό λόγο. Η Stellantis δεν έχει σχολιάσει το σχέδιο για το λίθιο.

Το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη 

Ο Scholz στις 19 Ιουλίου υπερασπίστηκε τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με τη Σερβία και δήλωσε ότι το σχέδιο εξόρυξης δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαμαρτύρονται ότι η εξόρυξη ορισμένων ορυκτών περιορίζεται σε λίγες χώρες – “ανάμεσά τους μια πολύ μεγάλη χώρα στην Ανατολή” – και ταυτόχρονα να αντιτίθενται σε νέα έργα εξόρυξης στην Ευρώπη, δήλωσε ο Scholz στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, πριν ταξιδέψει στο Βελιγράδι αργότερα μέσα στην ημέρα. Η εξόρυξη θα πραγματοποιηθεί με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει “σημαντική ζημιά στο περιβάλλον”, πρόσθεσε ο Scholz.

Η δημιουργία μιας ευρύτερης βιομηχανίας λιθίου -και όχι μόνο η εξαγωγή της πρώτης ύλης- υπήρξε βασικό αίτημα της σερβικής κυβέρνησης για την υποστήριξη του έργου Jadar, καθώς επιδιώκει να αποκομίσει αξία από τους φυσικούς της πόρους.

Εάν το ορυχείο λάβει το πράσινο φως, θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για το Ρίο, την οικονομία της Σερβίας και, κυρίως, για τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση.

Ανεξαρτησία από την Ασία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών. Η Ευρώπη έχει επιδιώξει την ανάπτυξη της δικής του αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων για να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές από την Ασία, αν και η παραπαίουσα στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα έχει δει μια σειρά από έργα κατασκευής κυψελών να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.  

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Mercedes και η Stellantis, οι οποίες έχουν θέσει σε αναμονή δύο από τα τρία εργοστάσια παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη, τα οποία θα κοστίσουν συνολικά 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού η ζήτηση των οχημάτων έμεινε πίσω από τις προσδοκίες. Ακόμα και αν αναδειχθούν πρωταθλητές στις ευρωπαϊκές μπαταρίες, ο κλάδος παραμένει εξαρτημένος από μια αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών και επεξεργασίας που κυριαρχείται από την Κίνα. 

Το αρχικό σύμφωνο που υπογράφηκε στις 19 Ιουλίου ορίζει τη δημιουργία μιας βιομηχανίας επεξεργασίας καθώς και την κατασκευή μπαταριών, δήλωσε ο Vucic. Αυτό θα διασφαλίσει την παραγωγή υλικών καθώς και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις για πώληση στην ΕΕ χωρίς να προσελκύουν εισφορές. 

Διαμαρτυρίες για το ορυχείο

Το σχέδιο της Rio φαινόταν νεκρό στις αρχές του 2022, όταν η κυβέρνηση κινήθηκε για να το μπλοκάρει. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε το σχέδιο το προηγούμενο έτος, πριν εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες και γρήγορα έγινε πολιτικό ζήτημα, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν τόσο οι περιβαλλοντολόγοι όσο και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης. Αυτό οδήγησε χιλιάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους στα τέλη του 2021.

Παρόλα αυτά, η Rio συνέχισε να εργάζεται για το έργο, συνεργαζόμενη με τις τοπικές κοινότητες και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Επιδίωξε επίσης την υποστήριξη των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης για να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας βιομηχανίας στη χώρα.

Ο Βούτσιτς, ο κυρίαρχος πολιτικός της χώρας, έχει επανειλημμένα εκφράσει τη λύπη του για τη διακοπή του έργου, λέγοντας ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την τόνωση της οικονομίας της Σερβίας. Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι οι αρχές μπορεί σύντομα να επιτρέψουν στην αγγλοαυστραλιανή εταιρεία να συνεχίσει τις προετοιμασίες για να ανοίξει το ορυχείο το 2028. 

Οι προσπάθειες αυτές πήραν σημαντική ώθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Σερβίας ανέτρεψε κυβερνητικό διάταγμα που το 2022 μπλόκαρε το έργο.

Η επανέναρξη του έργου θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rio Jakob Stausholm. Ενέκρινε το ορυχείο ως ένα από τα πρώτα μεγάλα βήματά του ως διευθύνων σύμβουλος, αλλά γρήγορα γύρισε μπούμερανγκ.

Πηγή: Automotive News Europe

Related posts

Αυτά είναι τα καλύτερα μετρό της Ευρώπης-Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα

timesadmin

Δείτε στο video το Tesla Cybertruck σε crash test

timesadmin

Δοκιμή BYD Atto 3: Είναι το ηλεκτρικό C-SUV που συμφέρει περισσότερο στην Ελλάδα;

timesadmin

Lotus Emeya: Τελικό στάδιο δοκιμών στους -41 Κελσίου για το hyper GT των 905 ίππων

timesadmin

Επίσημο: Η Stellantis έδωσε 1,5 δισ. ευρώ και πήρε το 21% της Leapmotor

timesadmin

F1 Las Vegas GP: Πρόγραμμα και ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης

timesadmin