Της Βάσως Αγγελέτου
Άνοιξε ο δρόμος για επιβράβευση των μετόχων των ελληνικών τραπεζών μετά από 16 συναπτά έτη με το “πράσινο φως” που εξέπεμψε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για διανομή μερισμάτων φέτος, έναντι των κερδών του 2023, από τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους την Πέμπτη, θα διανείμουν συνολικά 875 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ύψους 3,5 δισ. ευρώ που συσσώρευσαν το 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το momentum της ισχυρής κερδοφορίας για τον κλάδο αναμένεται να συνεχιστεί και το τρέχον έτος, καθώς χαμηλώνει διαρκώς ο πήχης της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ -όπως επιβεβαιώνουν στο Capital.gr αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές.
Κατά την παρουσίαση των επιχειρησιακών τους πλάνων σε βάθος τριετίας, μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα για το 2023, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υποσχέθηκαν ακόμη πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική η οποία προβλέπει διανομή έως και του 50% των ετήσιων κερδών τους έως το 2026. Αυτό θα γίνει είτε μέσω καταβολής σε μετρητά (cash dividend) είτε με συνδυασμό με προγράμματα επαναγοράς μετοχών (share buyback).
Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του κλάδου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα πιστωτικά ιδρύματα διανείμουν έως και το 80% των κερδών στους μετόχους τους, επίπεδα τα οποία θα πρέπει -σταδιακά βέβαια- να κατακτήσουν και οι εγχώριες τράπεζες. “Αγκάθι” βέβαια σε αυτή την προοπτική συνιστά η πολύ υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία, η οποία υπερβαίνει σήμερα το 50% των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
“Τα υψηλά επίπεδα του DTC στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών εγείρουν ανησυχία στη Φρανκφούρτη που ζητά, παράλληλα με τη διανομή μερισμάτων, ακόμη πιο δραστική μείωσή του όσο τα ελληνικά ιδρύματα καταγράφουν υψηλή κερδοφορία”, αναφέρει στο Capital.gr αρμόδια πηγή.
Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγείλει, πάντως, τα συστημικά ιδρύματα, τα business plan τους προβλέπουν τα εξής:
Alpha Bank: Συνολικά κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. ευρώ σκοπεύει να διανείμει στους μετόχους της η Alpha Bank έως το 2026, μέσα από έναν συνδυασμό μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς μετοχών. Οι διανομές για τα έτη 2024-2026 θα γίνουν με payout ratio 35% από τα κέρδη του 2024, το οποίο θα αυξηθεί στο 50% το 2025 και το 2026. Συνολικά, τα μερίσματα της τριετίας υπολογίζεται ότι θα αναλογούν στο 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, ενώ στο τέλος της περιόδου, τα πλεονάζοντα κεφάλαια της Τράπεζας θα αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας.
Eurobank: Σε βάθος τριετίας, η Eurobank στοχεύει να διανείμει κέρδη ύψους 40% το 2025 και 50% το 2026, ενδεχομένως σε μεικτή μορφή, δηλαδή με συνδυασμό μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς μετοχών. Συγκεκριμένα, η επιλογή της επαναγοράς μετοχών θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων το 2025 και το 2026.
Εθνική Τράπεζα: Με την κερδοφορία να διατηρείται στα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι μέτοχοι της Εθνικής θα δουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά επιβράβευσης από 30% που εγκρίθηκε για φέτος έναντι των κερδών του 2023, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν σε 50% σε βάθος τριετίας.
Τράπεζα Πειραιώς: Για πιο γενναιόδωρες διανομές κερδών τα επόμενα χρόνια έχει προϊδεάσει ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου τους μετόχους της τράπεζας. Προ ημερών εγκρίθηκε payout ratio 10% για φέτος, ωστόσο, οι προσδοκίες αυξάνονται για τις διανομές έως το 2026.