-
Το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς PPA για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από το Κοζλοντούι της Βουλγαρίας παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδας καθώς η Σόφια προωθεί την εγκατάσταση δύο νέων αντιδραστήρων στο συγκρότημα ισχύος 2000MW.
Επιπλέον η χώρα μας εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε επενδυτικό σχήμα που θα διαμορφωθεί για την εγκατάσταση νέων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι προκειμένου να εξασφαλίσει άφθονη ενέργεια που θα αξιοποιηθεί για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος.
Αυτά ανέφερε ο ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν. Τσάφος σε ημερίδα με θέμα την πυρηνική ενέργεια που διοργάνωσε η εταιρεία Athlos Energy με έδρα την Ελβετία, η οποία προωθεί την εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων SRM.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Τσάφος εμφανίστηκε επιφυλακτικός με την προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών στη χώρα μας, αν και όπως είπε βρισκόμαστε σε μια γειτονιά του πλανήτη με πυρηνικές δυνάμεις όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, που σημαίνει ότι δεν είμαστε προστατευμένοι από τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης μονάδων - που δημιουργεί ανάγκες εξισορρόπησης του ηλεκτρικού συστήματος, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει το κόστος εξισορρόπησης. Ο κ. Τσάφος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μυαλό ώστε να συζητάει όλες τις πιθανές λύσεις, αλλά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πυρηνική ενέργεια.
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θ. Δαγούμας υπογράμμισε την ανάγκη ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα όσο αυξάνεται η εγκατάσταση των - και προχωρά ο εξηλεκτρισμός, τόνισε ωστόσο ότι η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι απόφαση της πολιτείας.
Η Athlos Energy, που πραγματοποίησε τη χθεσινή ημερίδα, είναι η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος στην Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τους Στάθη Βλασσόπουλο & Διονύση Χιώνη, δύο Έλληνες πτυχιούχους με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελβετία στην Πυρηνική Μηχανική και τη Φυσική που πιστεύουν ακράδαντα ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος του ελληνικού ενεργειακού μείγματος.