ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια για αποεπένδυση του ΤΧΣ από Πειραιώς – Εθνική

Της Βάσως Αγγελέτου

Την οριστική απεμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το τραπεζικό σύστημα έως το προσεχές καλοκαίρι φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Εφόσον οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν, ώστε το Δημόσιο να εξασφαλίσει υψηλή ζήτηση και τιμή για τη διάθεση των ποσοστών του στην Πειραιώς και την Εθνική, θα επιδιωχθεί ολοκλήρωση της αποστολής του ΤΧΣ σε λίγους μήνες από σήμερα.

Ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι γιατί το ΤΧΣ συνιστά κατάλοιπο της μνημονιακής περιόδου και ότι πλέον πληρούνται οι μακροοικονομικές προϋποθέσεις ώστε να ολοκληρωθεί η αποστολή του. 

Αυτό αποδείχθηκε με τις επιτυχημένες συναλλαγές τόσο της Alpha όπου διατέθηκε το 9% του Δημοσίου μέσω διμερούς συναλλαγής με ιδιώτη επενδυτή (UniCredit) όσο και της Εθνικής μέσω διάθεσης σε θεσμικούς επενδυτές και free float ποσοστού 22% σε σύνολο 40% το περασμένο φθινόπωρο.

Σειρά παίρνει η Πειραιώς όπου το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 27% και ανοιχτά παραμένουν προς το παρόν τα ενδεχόμενα αναφορικά με το ύψος της συναλλαγής. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στο ΔΣ του Ταμείου η αναλυτική πρόταση του συμβούλου διάθεσης (BoA) η οποία θα περιλαμβάνει τόσο το ποσοστό διάθεσης όσο και το εύρος τιμών. Σημειώνεται ότι το εύρος τιμών προσδιορίζεται με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή εξαμήνου, ως κατώτερη τιμή, και την τρέχουσα τιμή της μετοχής ως μέγιστη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τις πρώτες ημέρες Μαρτίου -πιθανότατα τη Δευτέρα 4- αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η κυβέρνηση θα αποφασίσει να απεμπλακεί “με μία κίνηση” από την Πειραιώς ή εάν θα αποφασίσει να διατηρήσει ποσοστό όπως συνέβη με την Εθνική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την αποεπένδυση από τις τράπεζες, μετά την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη συναλλαγή μπορεί να ακολουθήσει νέα. Για την Εθνική, αυτό θα συμβεί στα μέσα Μάϊου -συνεπώς τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για διάθεση και του υπόλοιπου 18% μετά το Πάσχα -εφόσον, φυσικά, είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στις αγορές.

Οι υποστηρικτές της ταχεία απεμπλοκής του ΤΧΣ από τις τράπεζες επικαλούνται, μάλιστα, την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις αμερικανικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο εξαιτίας του ενδεχομένου επανόδου του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και πώς αυτό θα γίνει δεκτό από τις αγορές.  

Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια για ολοκλήρωση των όλων συναλλαγών στις συστημικές τράπεζες έως το φθινόπωρο, στο ΤΧΣ θα απομείνει η μερίδιο που κατέχει στην Attica Bank -το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο.

Related posts

Υποχώρησε στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

timesadmin

Αλ. Σδούκου: Η Χίος διαθέτει σημαντικά αποθέματα αντιμονίου – Το νησί έχει ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο

James Rollner

Κ. Χατζηδάκης: Έως τις 31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις

timesadmin

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Νέα ρύθμιση για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα

timesadmin

Ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

protothema.gr

Σήμα κινδύνου από το άλμα στο εμπορικό έλλειμμα – Καθίζηση εξαγωγών σε σημαντικούς κλάδους

James Rollner