Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τα υψηλότερα επίπεδα ουσιών PFAS στο αίμα συνδέονται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, της μορφής της νόσου που συνδέεται στενότερα με την παχυσαρκία, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό eBioMedicine.
Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε κατά 31% καθώς τα επίπεδα PFAS στο αίμα αυξήθηκαν από χαμηλά σε μέτρια και από μέτρια σε υψηλά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Φαίνεται ότι τα «παντοτινά χημικά» ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει πώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να διαταράσσουν το μεταβολισμό του οργανισμού με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, ιδιαίτερα σε διάφορους πληθυσμούς των ΗΠΑ», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Vishal Midya, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Οι PFAS ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή συνδυάζουν μόρια άνθρακα και φθορίου, έναν από τους ισχυρότερους χημικούς δεσμούς που υπάρχουν. Αυτό καθιστά την απομάκρυνση και την αποσύνθεση των PFAS πολύ δύσκολη, εξήγησαν οι ερευνητές σε σημειώσεις με πληροφορίες για το ιστορικό.
Οι ενώσεις PFAS χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα από τη δεκαετία του 1940, συμπεριλαμβανομένων των αφρών πυρόσβεσης, των αντικολλητικών σκευών μαγειρικής, συσκευασιών τροφίμων, ανθεκτικών στους λεκέδες επίπλων και αδιάβροχων ενδυμάτων.
«Οι PFAS είναι συνθετικές χημικές ουσίες που αντέχουν στη θερμότητα, το λάδι, το νερό και τους λεκέδες και βρίσκονται σε αμέτρητα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα», ανέφερε ο Midya. «Επειδή δεν αποσυντίθενται εύκολα, οι PFAS συσσωρεύονται στο περιβάλλον — και στον ανθρώπινο οργανισμό», πρόσθεσε.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 180 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και τα συνέκριναν με 180 παρόμοια άτομα χωρίς διαβήτη.
Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα PFAS των ατόμων συνδέονταν πράγματι με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα PFAS φαινόταν επίσης να μεταβάλλουν το μεταβολισμό των αμινοξέων, των υδατανθράκων και ορισμένων φαρμάκων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για παράδειγμα, τα PFAS αλλοίωναν τα επίπεδα σουλφολιθοχολυγλυκίνης, ενός βασικού μορίου σηματοδότησης για τον συντονισμό και τη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπών, του σακχάρου στο αίμα, των φαρμάκων και της ενέργειας, έγραψαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, η φύση της μελέτης σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξαχθεί άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των PFAS και του διαβήτη τύπου 2, σημείωσαν οι ερευνητές.
Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επαληθευτεί αυτή η σχέση και να διαπιστωθεί ακριβώς γιατί τα PFAS ενδέχεται να μεταβάλλουν το μεταβολισμό με τρόπο που θα επηρεάσει τον κίνδυνο διαβήτη, ανέφεραν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Το σύνδρομο του Λαζάρου»: 78χρονος στην Ιταλία «αναστήθηκε» μισή ώρα αφότου διαπιστώθηκε ο θάνατός του
Τα ύποπτα συμπτώματα για ηλιακό έγκαυμα στο μάτι – Πώς να προστατευθείτε