ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μηνύματα της BofA για οικονομία και τράπεζες μετά το ταξίδι της στην Αθήνα

Της -

Επενδυτικό ταξίδι στην Ελλάδα διοργάνωσε η Bank of America στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου και συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, την ΤτΕ, την Κομισιόν, το Χρηματιστήριο, τράπεζες και άλλους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, η οικονομία συνέχισε να υπεραποδίδει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης, με την ανάπτυξη να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις της συναίνεσης και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση επίσης ξεπέρασε εύκολα τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ η πολιτική σταθερότητα έχει διατηρηθεί και η κυβέρνηση είναι ισχυρή μετά την πρόσφατη εκλογική της νίκη.

Η BofΑ αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωζώνη, με την οικονομία της να είναι λιγότερο ευαίσθητη στα υψηλά επιτόκια, μετά την ισχυρή απομόχλευση κατά την προηγούμενη δεκαετία, ενώ η πολιτική σταθερότητα, οι δομικές μεταρρυθμίσεις και οι ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό ειδικότερα, συνέβαλαν σε αυτή την υπεραπόδοση.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα συνέχισαν επίσης να υπεραποδίδουν, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ξεπεράσει εύκολα τους δημοσιονομικούς της στόχους. Με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση κατάφερε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, και το ισοζύγιο αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται φέτος και το επόμενο έτος. Και όλα αυτά παρά τις σημαντικές νέες δαπάνες από απροσδόκητα, σοβαρά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της απότομης αύξησης των τιμών ενέργειας και των φυσικών καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε αρκετές περιοχές φέτος.

Όπως τονίζει η BofA, η πολιτική σταθερότητα έχει διατηρηθεί και η κυβέρνηση είναι ισχυρή μετά την πρόσφατη εκλογική της επικράτηση. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόνισαν τις επτά προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, που είναι η υποστήριξη των πραγματικών εισοδημάτων, η επιμονή στους δημοσιονομικούς στόχους και ιδανικά η συνέχιση της υπεραπόδοσης, οι αποζημιώσεις και οι ανακατασκευές μετά τις πρόσφατες σοβαρές φυσικές καταστροφές, το Ταμείο Ανάκαμψης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος καθώς και η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης. 

“Όλοι όσοι συναντήσαμε, καθώς και οι επενδυτές που συμμετείχαν στο ταξίδι μας, ανησυχούσαν για την παγκόσμια οικονομία και τα πιθανά σενάρια προσγείωσης. Η Ελλάδα παραμένει αρκετά εκτεθειμένη στις παγκόσμιες αγορές και τα ελληνικά assets μπορεί να αντιμετωπίσουν πιέσεις ρευστότητας  κατά τη διάρκεια ενός ευρύτερου sell-off. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο, μια ύφεση στην Ευρωζώνη σε ένα σενάριο στο οποίο τα επιτόκια παραμένουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, θα επηρεάσει επίσης την ελληνική οικονομία, ενώ η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μπορεί να είναι πιο δύσκολη σε αυτή την περίπτωση”, όπως τονίζει η BofA.

Ο εφησυχασμός αποτελεί πάντα έναν κίνδυνο μετά από ισχυρές επιδόσεις. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και θεωρεί ότι οι εκλογές της έδωσαν μια ισχυρή πολιτική εντολή. Πολλές βασικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν επίσης προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το RRF. Παρόλα αυτά, δεδομένης της εμπειρίας της Ελλάδας, η BofA εκτιμά ότι οι επενδυτές θα παραμείνουν σε εγρήγορση για τυχόν σημάδια ότι η αποφασιστικότητα της πολιτικής μπορεί να εξασθενεί ή, στο χειρότερο σενάριο, να κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας παραμένει υψηλό, όπως τονίζει, αν και έχει βελτιωθεί στο 7,9% του ΑΕΠ μέχρι στιγμής φέτος, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό. Ωστόσο, είναι απαραίτητες οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα, τονίζει η BofA.

Επίσης, κατά την BofA, η αποεπένδυση του ΤΧΣ μπορεί να αποδειχθεί σημαντική πρόκληση καθώς θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες που κυριαρχούν στις αγορές. Επιπλέον, σε ότι αφορά τις τράπεζες, αν και έχουν μειώσει τους δείκτες NPEs, τα κόκκινα δάνεια παραμένουν την οικονομία και έχουν μεταφερθεί στον μη τραπεζικό τομέα και μπορεί να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουν κινδύνους.

Related posts

Βουλή: Ψηφίζεται απόψε η τροπολογία για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών και των αγροτών

protothema.gr

Νυχτερινό ρεύμα: οι αλλαγές και το όφελος για τους καταναλωτές

James Rollner

Οι προθεσμίες για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων πυρόπληκτων επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο

protothema.gr

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση “Χάρτινος δράκος” κατά της φοροδιαφυγής – Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

James Rollner

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο αναδείχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη

timesadmin

Επεκτείνεται το σχέδιο για φθηνές άμεσες ηλεκτρονικές πληρωμές – Σε ποιες συναλλαγές θα επεκταθούν και πότε

wp-needuser