ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δυσάρεστα νέα από τον πληθωρισμό

-|- 

Μια τάση που αναμένεται να παγιωθεί τον Αύγουστο και θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, φανέρωσε η χθεσινή πρόβλεψη της Eurostat για αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο στην Ελλάδα στο 3,4% από 2,8% που ήταν τον Ιούνιο. 

Ο πληθωρισμός στη χώρα, λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, κινήθηκε σε αντίθετη φορά από αυτή του μέσου όρου της Ευρωζώνης όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι μειώθηκε τον Ιούλιο στο 5,3% από το 5,5%.

Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είχαν οριακή επιτάχυνση από το 10,9% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 10,6% τον Ιούνιο, παρά την πτώση των διεθνών τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών τον περασμένο μήνα. Στην Ευρωζώνη οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων επιβραδύνθηκαν οριακά στο 10,8% τον Ιούλιο, από 11,6% τον Ιούνιο. Η απόκλιση της Ελλάδας από τη γενική τάση της Ευρωζώνης οφείλεται σε ανατιμήσεις από 9% έως και 15% σε βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα, τα τυριά, τα κρέατα, τα βρώσιμα έλαια (με πρώτο το ελαιόλαδο), τα αφεψήματα αλλά και τα είδη καθημερινής χρήσης του νοικοκυριού (χαρτιά, απορρυπαντικά).

Οι υπηρεσίες 

Ένας δεύτερος παράγοντας ο οποίος επιβαρύνει τον πληθωρισμό είναι οι υπηρεσίες και κυρίως οι μεταφορές με πιο γνωστό “σύμπτωμα” τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ως γνωστό για τις μειώσεις των τιμών τους έγινε παρέμβαση από το αρμόδιο υπουργείο η οποία ήρθε μάλλον αργά καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός των εισιτηρίων, είχε ήδη εκδοθεί σε υψηλές τιμές. Μαζί με τις υπηρεσίες καταλύματος, εστίασης και αναψυχής ο κλάδος των υπηρεσιών διαμόρφωσε τον Ιούλιο αυξήσεις 4,2%, από 3,6% τον Ιούνιο. Εκ πρώτης όψεως το ποσοστό της αύξησης δείχνει μικρό. Πιέζει όμως τον πληθωρισμό αφού οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν ευρεία ζήτηση λόγω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Αντίθετα, το μεγάλο κέρδος που είχε ο πληθωρισμός λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας, έχει αρχίσει να υποχωρεί λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των υγρών καυσίμων. Οι τιμές της αμόλυβδης, έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και πλησιάζουν αυτή την τιμή και στα αστικά κέντρα. Στη μεγάλη εικόνα, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, η μείωση των τιμών της ενέργειας περιορίστηκε τον Ιούνιο στο 20,4%, από 22% τον Ιούνιο. 

Μεγάλη άνοδος… προσεχώς 

Με τις τιμές των τροφίμων να επιμένουν, μέχρι και το τέλος του χρόνου, η καμπύλη της ανόδου του πληθωρισμού αναμένεται να γίνει πιο απότομη τους επόμενους μήνες. Οι τιμές της ενέργειας άρχισαν να υποχωρούν σταδιακά από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022 λόγω και της παρατεταμένης καλοκαιρίας που καταγράφηκε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο της Ευρώπης.

Συνεπώς, τους επόμενους μήνες το κέρδος που είχε ο ελληνικός πληθωρισμός θα αρχίσει να απαλείφεται, δίνοντας ένα πιο ισχυρό έναυσμα για την αύξηση του πληθωρισμού σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Εκτός από τις αυξήσεις στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, αρνητικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέσου πληθωρισμού θα παίξει και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αναμένεται για φέτος να είναι υψηλότερος από το 2022. 

Related posts

myAADEapp: Πρεμιέρα για την έγκαιρη ενημέρωση πολιτών κι επιχειρησεων

timesadmin

ΑΑΔΕ: Ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων έξι επιπλέον ΔΟΥ στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής

timesadmin

Βουτιά σε τζίρο και σε όγκους στο χονδρεμπόριο το α’ τρίμηνο

timesadmin

Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 26,9 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές

timesadmin

Προχωράει ο διαγωνισμός για το μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ

timesadmin

Συμπληρωματική πληρωμή αποζημίωσης σε εργαζόμενους πληγεισών επιχειρήσεων με συμβάσεις σε αναστολή

timesadmin