Τα-βραβεία-του-47ου-Φεστιβάλ-Δράμας
ΣΙΝΕΜΑ

Τα βραβεία του 47ου Φεστιβάλ Δράμας

Φεστιβάλ Δράμας 2024 βραβεία 1

Αυλαία για το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2-8/9), το οποίο απένειμε τις δάφνες του για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα, καθώς είχε προηγηθεί η απονομή των βραβείων για τα διαγωνιστικά τμήματα του εθνικού και διεθνούς σπουδαστικού και του animation. Σειρά, λοιπόν, είχαν οι υπόλοιποι με την πρόβλεψή μας αναφορικά με το πώς θα μοιραστούν τα βραβεία να πέφτει, εν πολλοίς, μέσα.

Φεστιβάλ Δράμας 2024 βραβεία 2

Ελλείψει ξεκάθαρου φαβορί, η κριτική επιτροπή του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος κινήθηκε συνετά, απονέμοντας το Χρυσό Διόνυσο στην ταινία “Γκέκας” του Δημήτρη Μουτσιάκα, η οποία απέσπασε επίσης τα βραβεία σεναρίου και διεύθυνσης φωτογραφίας. Πρόκειται για ένα χαμηλότονο δράμα με φόντο την ελληνική επαρχία, όπου ένα αγόρι προσπαθεί να ανταπεξέλθει στον επίμονο ζήλο του πατέρα του να αναθρέψει ένα κουτάβι ώστε να κυνηγούν μαζί. Ο καλοστημένος “Γκέκας” επιδεικνύει, επίσης, μια ατμόσφαιρα “επιβλητική σαν αντάρα” όπως γράψαμε σχετικά, οι προθέσεις του όμως αποσαφηνίζονται πολύ νωρίς, αφήνοντας λίγα στη φαντασία. Η επιτροπή βράβευσε τη μικρού μήκους “για την άρτια, διεισδυτική και στιβαρή ματιά που πραγματεύεται το πάντα επίκαιρο θέμα της τοξικής αρρενωπότητας και του φαύλου κύκλου της βίας”.

Η κριτική επιτροπή απαρτίστηκε από τους: Αχιλλέα Κυριακίδη (Προέδρος, συγγραφέας, μεταφραστής, θεωρητικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης), Ειρήνη Βαχλιώτη (σκηνοθέτις), Αλεξης Βασιλείου (γενικός διευθυντής Θέατρο Ριάλτο, καλλιτέχνης), Λήδα Γαλανού (κριτικός κινηματογράφου, συνιδιοκτήτρια flix.gr), Μαρίνα Σιώτου (ηθοποιός). Ακολουθεί το σχόλιό της για τις φετινές συμμετοχές του εθνικού διαγωνιστικού: “Τώρα που φτάσαμε στο τέλος του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Φεστιβάλ και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Γιάννη Σακαρίδη που μας επέλεξαν για να αποτελέσουμε την Κριτική Επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού και κυρίως τις 27 δημιουργικές φωνές που έθεσαν στην κρίση μας τις ταινίες τους. Στο σύνολο των ταινιών διαπιστώσαμε τεχνικές αρετές, αφηγηματικές δεξιότητες, σύγχρονη θεματολογία που θίγει κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, όπως τη συμπερίληψη, το φύλο, τις οικογενειακές σχέσεις, τους εφηβικούς προβληματισμούς, την απώλεια, τη βία και, πάνω και πέρα απ’ όλα, τον έρωτα. Θα χαιρόμασταν, ωστόσο, να είχαμε δει περισσότερα ντοκιμαντέρ στο επίσημο πρόγραμμα. Ευχόμαστε, τέλος, τα ζωτικά προβλήματα του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου που ανακόπτουν όλη αυτή τη δημιουργική ορμή, η οποία έχει αναδείξει τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο ως το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, να επιλυθούν το συντομότερο”.

Φεστιβάλ Δράμας 2024 βραβεία 3

Έπειτα, με πέντε χρυσά αγαλματίδια φεύγει από τη Δράμα το “MJ” του Γιώργου Φουρτούνη. Ο δημιουργός είδε την ταινία του επικρατεί στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, ανδρικής ερμηνείας (αυτονόητα για τον εξαιρετικό Γιώργο Κατσή), ενδυματολογίας, σκηνογραφίας και σχεδιασμού μακιγιάζ. Κατά την παραλαβή του βραβείου του, ο Φουρτούνης επισήμανε τη διαχρονική απαξίωση των επαγγελματιών του σινεμά στην Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “τριτο-τέταρτες παραγωγές που γυρίζονται στη χώρα και έχουν υποβιβάσει τους καλλιτεχνικούς συντελεστές σε καλοπληρωμένα σκλαβάκια”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μπάχαλο με την ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ. Κουβέντες που δεν απευθύνονταν στο κενό, αλλά στον Υφυπουργό Ιάσονα Φωτήλα που βρισκόταν στην τελετή απονομής, όπως έπραξε και στην έναρξη, ο οποίος με τη σειρά του φρόντισε να μην αναφερθεί σε κανένα από τα μείζονα ζητήματα των ημερών στους δικούς του αντίστοιχους λόγους. Την αναλυτική άποψή μας για το “MJ” βρίσκετε εδώ.

Πίσω τα βραβεία, τέσσερις φορές ανέβηκε στη σκηνή το Άλκι Παπασταθόπουλος χάρη στο “Honeymoon”. Ένα πρωτόγνωρο δράμα κοινωνικού ρεαλισμού για τα δεδομένα του φεστιβάλ, παρά τα ψεγάδια του, το οποίο έγραψε ιστορία καθώς η πρωταγωνίστρια Νάνσυ Σιντέτα έγινε η πρώτη τρανς ηθοποιός που αποσπά το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Η μικρού μήκους απέσπασε επίσης το ειδικό βραβείο της επιτροπής, το Drama Queer και το Onassis Film Award, το οποίο το Άλκι αφιέρωσε “σε όλα τα queer και τα τρανς άτομα που δολοφονούνται στην Παλαιστίνη”.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, διακρίθηκαν και οι τρεις ελληνικές συμμετοχές. Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη για τη σκηνοθεσία του “What Mary Didn’t Know”, η Δάφνη Χαιρετάκη είδε το φιλμ της “Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα Είναι να μην Κινείται” να αναδεικνύεται καλύτερη ταινία Νοτιανατολικής Ευρώπης, ενώ η Δέσποινα Κούρτη απέσπασε Onassis Film Award για το “Numb”.

Φεστιβάλ Δράμας 2024 βραβεία 4

Οι νικητές του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας:

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ. η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το ΕΚΚ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ. Στην τελική ψηφοφορία συζητήθηκαν οι εξής: ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, το Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινία MJ.

Απονέμεται στον Δημήτρη Μουτσιάκα για την ταινία του Γκέκας.
Για την άρτια, διεισδυτική και στιβαρή ματιά που πραγματεύεται το πάντα επίκαιρο θέμα της τοξικής αρρενωπότητας και του φαύλου κύκλου της βίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ “Τώνια Μαρκετάκη”
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει έπαθλο 3.500 ευρώ και η ΕΡΤ προσφέρει έπαθλο 1000 ευρώ. Επίσης, το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Stefilm, η Musou παραχωρεί πρωτότυπη μουσική στο επόμενο project του σκηνοθέτη η Crew United 5ετή συνδρομή Crew United Pass.

Στην τελική ψηφοφορία για το Βραβείο Σκηνοθεσίας “Τώνια Μαρκετάκη” συζητήθηκαν οι εξής: η Δέσποινα Κούρτη για την ταινία Numb, ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, η Ίρις Μπαγλανέα για την ταινία Zange, το Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινία MJ.

Απονέμεται στον Γιώργο Φουρτούνη για την ταινία του MJ.
Για την μαεστρία με την οποία στήνει έναν κωμικοτραγικό ήρωα και τον κόσμο του, που ισορροπούν ανάμεσα στη σάτιρα και το προσωπικό δράμα,

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Απονέμεται στο Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία του Honeymoon
Για την τρυφερή απεικόνιση της αγάπης που πάντα κερδίζει, όταν δεν έχει ταυτότητα αλλά έχει αλήθεια.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το βραβείο συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα: 3.500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ.

Απονέμεται στον Αλκαίο Σπύρου για την ταινία Στρώνουν τον παράδεισο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Στην τελική ψηφοφορία για το Βραβείο Σεναρίου συζητήθηκαν οι εξής: ο Στέφανος Κουτσαρδάκης για την ταινία Χρυσά Βαστά, ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, το Αλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινια MJ.

Απονέμεται στον Δημήτρη Μουτσιάκα για την ταινία του Γκέκας.

ΒΡΑΒΕΙΟ DRAMA QUEER
Απονέμεται στο Άλκι Παπασταθόπουλο για την ταινία του Honeymoon.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
Στην τελική ψηφοφορία για το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας συζητήθηκαν οι εξής: η Μαίρη Πετρούλιου για την ταινία Honeymoon, η Μαριάμ Ρουχάτζε για την ταινία Αλκυνονίδες, η Εύη Σαουλίδου για την ταινία Treadmill και η Νάσια Συντέτα για την ταινία Honeymoon.

Απονέμεται στην Νάσια Συντέτα για την ερμηνεία της στην ταινία Honeymoon του Άλκι Παπασταθόπουλος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
Στην τελική ψηφοφορία για το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας συζητήθηκαν οι εξής: ο Νίκος Γεωργάκης για την ταινία Γκέκας , ο Παύλος Ιορδανόπουλος για την ταινία Αλκυονίδες, ο Γιώργος Κατσής για την ταινία MJ και ο Παύλος Λαγός για την ταινία Γκέκας.

Απονέμεται στον Γιώργο Κατσή  για την ερμηνεία του στην ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Απονέμεται στον μικρό Σαράντη Καραγιάννη από την ταινία Χρυσά Βαστά του Φοίβου Κοντογιάννη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΟΥ
Απονέμεται στον Petar Mrdjen για την ταινία Zange της Ίριδας Μπαγλανέα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΧΟΥ
Απονέμεται στον Αλέξη Κουκιά για την ταινία Zange της Ίριδας Μπαγλανέα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΝΤΑΖ
H εταιρεία Telmaco προσφέρει το βραβευμένο λογισμικό επεξεργασίας ταινιών και βίντεο, Avid Media Composer της Avid Technology.
Απονέμεται στον Δημήτρη Πολύζο για την ταινία Αλκυονίδες του Αλέξανδρου Σκούρα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο μια 5ετή συνδρομή Crew United Pass.
Απονέμεται στον Γιώργο Καρβέλα για την ταινία Γκέκας του Δημήτρη Μουτσιάκα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Απονέμεται για το τραγούδι τίτλων τέλους στη Μαριλένα Ορφανού για την ταινία Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται του Σταύρου Μαρκουλάκη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ  “ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ”
Απονέμεται στην Μάρλι Αλειφέρη για την ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο μια 5ετή συνδρομή Crew United Pass.
Απονέμεται στον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη για την ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ και ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ
Απονέμεται στον Κώστα Δημητρόπουλο για την ταινία Zange της Ίριδας Μπαγλανέα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Απονέμεται στην Ιωάννα Λυγίζου για την ταινία MJ του Γιώργου Φουρτούνη

ΒΡΑΒΕΙA ONASSIS CULTURE
Το Onassis Culture με ανεξάρτητη κριτική επιτροπή απονέμει δύο βραβεία, σε ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος. Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ για την ανάπτυξη της επόμενης ταινίας της δημιουργού.

To Onassis Film Award απονέμεται στην ταινία Numb της Δέσποινας Κούρτη, μια ολοκληρωμένη ιστορία ενηλικίωσης που χτίζεται με απλότητα, μέσα από σιωπές και βλέμματα.

Το Onassis Film Award απονέμεται στην ταινία Honeymoon του Άλκι Παπασταθόπουλου, μια ταινία με ορμή, ειλικρίνεια και δυνατές ερμηνείες.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2024
Grand Prix Drama 2024
Clamor, Salomé Da Souza (Γαλλία)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
What Mary Didn’t Know, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (Ελλάδα)

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE
If the Sun Drowned into an Ocean of Clouds, Wissam Charaf  (Λίβανος). Παραγωγή των Aurora Films και Né à Beyrouth

Υποψηφιότητα “Drama 2024” για το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου / EFA Awards 2024
The Distance Between Us, Léo Fontaine (Γαλλία)

 Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται, Δάφνη Χαιρετάκη (Ελλάδα)

Ειδική Μνεία
Dreams like Paper Boats, Samuel Suffren (Αϊτή)

Ειδική Μνεία
Cross my heart and hope to die, Sam Manacsa (Φιλιππίνες)

ΒΡΑΒΕΙΟ Ανθρωπίνων Αξιών της Βουλής των Ελλήνων
Απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Workers Wings του  Ilir Hasanaj από το Κόσοβο*

*Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την Απόφαση του ΣΑΗΕ 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου)
Clamor, Salomé Da Souza, 25’, Γαλλία, 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SHORT AND GREEN 2024
Drama Green Award – Πράσινο Βραβείο της Δράμας
On the 8th Day, Agathe Sénéchal, Alicia Massez, Elise Debruyne, Flavie Carin, Théo Duhautois (Γαλλία)

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
Wavering, Fanny Chesnel (Γαλλία)

Ειδική Μνεία
I would rather be a stone, Ana Husman (Κροατία)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ KIDDO 2024
Best Kiddo film
Έπαθλο 1.500 ευρώ*
TREMOLO, Leonard Mink (Γερμανία)

Dreamers KIDDO
Απονέμεται στην καλύτερη ταινία που δημιουργήθηκε από ενήλικες για παιδιά, με έπαθλο 1.500 ευρώ*
MAO LUCKY, Luis Carlos Caballero Arguelles (Παναμάς)

*Τα βραβεία απονέμονται προς τιμήν της Ελβίρας και του Εμίλ Κάκκη, ιδιοκτήτες θεάτρου και υποστηρικτές της τέχνης στη Δράμα την περίοδο 1920-1941.

ΒΡΑΒΕΙΑ PITCHING LAB 2024
Βραβείο ΕΡΤ – Best Greek Project
Blühen, Κωστή Χαραμουντάνη (Ελλάδα)

Βραβείο Φίνος Φιλμ
Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ
TAXIthaca, Καρίνα Λογοθέτη (Ελλάδα)

Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου – Best Pitching for Development
Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ
Meadow Mice, Ilayda Iseri (Τουρκία)

ΒΡΑΒΕΙΟ Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών – έπαινος GSC 2024
Τρωκτικά του Μπετόν, Αποστόλης Γκανάτσιος. Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάνος Δασκαλάκης. Η ταινία συμμετείχε στο Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

ΒΡΑΒΕΙΟ Πανελλήνιαs Ένωσηs Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.)
Άσκοπη Μετακίνηση, Νικολέτα Λεούση

ΒΡΑΒΕΙΟ Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)
Άσκοπη Μετακίνηση, Νικολέτα Λεούση
Η ταινία συμμετείχε στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 2024
Treadmill, Γιώργος Κοιμήσης
Η ταινία συμμετείχε στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Related posts

Με αφιέρωμα στα ’90ς το 9ο Parthenώn Film Festival

James Rollner

Η βραβευμένη με Χρυσό Διόνυσο ‘Αρκουδότρυπα’ σας χρειάζεται

James Rollner

Home Cinema: 10 ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα σε TV και πλατφόρμες

timesadmin

Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη

timesadmin

Βγαίνει σε επανέκδοση στα Ελληνικά σινεμά από 10/8 η ταινία Δύο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο

timesadmin

Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας από 2/5/2024 (trailers)

wp-needuser