Σε πολιτικό καβγά εξελίσσεται η τραγωδία των Τεμπών με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εξαπολύουν εκατέρωθεν «βολές», την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων και η κοινωνία επιζητούν απαντήσεις.
Τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της έκρηξης που σκόρπισε τον θάνατο σε επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας, τα οποία αναμένονται στο τέλος Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι θα αποβούν καθοριστικά τόσο ως προς τη δικαστική, όσο και ως προς την πολιτική έκβαση της τραγωδίας των Τεμπών.
Παράλληλα, ντόμινο εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η προαναγγελία παραίτησης του Χρήστου Τριαντόπουλου, ενόψει της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Η ημερομηνία της σύστασης της προανακριτικής, όταν και θα παραιτηθεί ο κ. Τριαντόπουλος, θα οριστεί την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με το απώτατο χρονικό όριο να είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Αιχμηρό σχόλιο για το χρονισμό της παραίτησης Τριαντόπουλου έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε «πηγαδάκι» της Βουλής, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρο ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στη θέση του μέχρι τη σύσταση της επιτροπής. «Λογικός ο χρόνος, που επέλεξε ο κ. Τριαντόπουλος», απάντησε η κυβέρνηση.
Αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, άτυπα συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κλιμακώνεται η πολιτική κόντρα. Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που κράτησε για τη δικογραφία που είχε φτάσει στη Βουλή από το καλοκαίρι, ενώ από την πλευρά της η Κουμουνδούρου κατηγορεί τη Χαριλάου Τρικούπη ότι με τη στάση της δίνει πολιτικό χρόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενδεικτική, εξάλλου, του τεταμένου κλίματος ήταν η αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ότι «αυτό που έκανε η κα Γεροβασίλη είναι βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ».
Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι – και μεταξύ αυτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – που ισχυρίζονται ότι η συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή ενδέχεται να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι λίγα, ενώ και η κατηγορία περί παράβασης καθήκοντος από την πλευρά του κ. Τριαντόπουλου συνιστά πλημμέλημα.
Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του για την προανακριτική επιφυλάσσεται και για νέα στοιχεία που θα έρθουν στην επιφάνεια από την έρευνα της Δικαιοσύνης, ενδοιασμοί φέρεται να υπάρχουν τόσο από την πλευρά των κομμάτων, όσο και από την πλευρά της κοινωνίας για το κατά πόσο η επικείμενη επιτροπή και οι βουλευτές που συμμετάσχουν σε αυτή θα επιτελέσουν τον ανακριτικό ρόλο που τους δίνεται, ώστε να διερευνηθούν σε βάθος τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και να οδηγηθούν στον φυσικό δικαστή.
Στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη, εμπλέκεται και ο Κωνσταντίνος Τασούλας, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει «πυρά» εναντίον του για τους χειρισμούς του, στην υπόθεση της τραγωδίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ούτως ή άλλως ένα πιθανό σενάριο, το οποίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα των Τεμπών έχει έρθει ακόμη πιο εμφατικά στο προσκήνιο.
Την ίδια ώρα, οι εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι διαφορετικές. Άλλοι λένε πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές και άλλοι να περιμένει, καθώς όλο το πολιτικό σύστημα είναι σε αναμονή τόσο για τα δύο πορίσματα που αναμένονται στα τέλη του μηνός όσο και για τη συζήτηση στη Βουλή.
«Θύελλα» αντιδράσεων από την παραίτηση Τριαντόπουλου – Τι απαντά η κυβέρνηση
Στην παραίτηση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου αλλά και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ίδιο, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως αν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν είχε παραιτηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έλεγε πως κρύβεται πίσω από τη θέση του και τώρα που παραιτήθηκε «το ΠΑΣΟΚ με έναν μικρόψυχο τρόπο λέει ότι ήταν πρώτη νίκη» και προσέθεσε: «Διατυπώθηκε και από την ΚΟ της ΝΔ ότι το ναι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά ο λόγος να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα και όλα πρέπει να είναι στο φως και να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο για συγκάλυψη. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ. Είναι ίσως το αποκορύφωμα αυτού που καταγγέλλουμε, ότι πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα που πληγώνει τους πάντες πολύ περισσότερο τους γονείς των θυμάτων, υπάρχει επιχείρηση εργαλειοποίησης και διαγωνισμός των κομμάτων ποιος θα εργαλειοποιήσει περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο. Μάλλον έχουμε προσωρινό νικητή το ΠΑΣΟΚ. Δεν διαβάσαμε για καμία μαρτυρική κατάθεση, δεν είδαμε κανένα στοιχείο, μάθαμε για ψυχική συνδρομή και για δια παραλείψεως τέλεση του συγκεκριμένου αδικήματος. Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε μία δήλωση η οποία τα λέει όλα. Να θυμίσω ότι ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για την κρατική αρωγή. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη συγκεκριμένη επιτροπή την οποία δεν έχουμε λόγο να αποφύγουμε. Δεν έχουμε καμία διάθεση για συγκάλυψη».
Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι από τη στιγμή που υπάρχει διαβίβαση δικογραφίας στη Βουλή, θέλει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής είναι στο πλαίσιο της πολιτικής εκμετάλλευσης, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, με αφορμή την κατάθεση της σχετικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της παρέμβασης στον χώρο του δυστυχήματος των Τεμπών.
Τόνισε ότι το σημείο στο οποίο πάσχει είναι ότι φεύγοντας απλώς από τον καταγγελτικό λόγο, πρέπει να περιγραφούν πραγματικά περιστατικά. Πρέπει δηλαδή να περιγραφεί ποια αρμοδιότητα είχε ο κ. Τριαντόπουλος και να διερευνηθεί η παράβαση καθήκοντος που έχει δύο σκέλη: δηλαδή να περιγραφεί ποιο είναι το καθήκον που παραβίασε ο κ. Τριαντόπουλος και το δεύτερο είναι να περιγραφεί ο σκοπός προς όφελος τρίτου, πράγματα που όπως είπε, δεν τεκμηριώνονται στην πρόταση.
«Εδώ πέρα είχαμε μία τελείως καινούργια δικογραφία, η οποία μετατρέπει την πρόταση την εισαγγελική για αρχειοθέτηση σε πρόταση της εισαγγελέως Εφετών για δίωξη σε όλους τους άλλους εμπλεκομένους και για παραπομπή στην Βουλή στον κύριο Τριαντόπουλο. Στην πραγματικότητα για να σας λύσω το θέμα της ορθότητας της Προανακριτικής πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι δεν υπήρχε τρόπος να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη ο κύριος Τριαντόπουλος άλλος πέραν της Προανακριτικής. Έτσι είναι το Σύνταγμα. Ο φυσικός δικαστής είναι η Βουλή», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Η τραγωδία των Τεμπών – γιατί για τραγωδία πρόκειται- είναι ένα συλλογικό τραύμα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και βεβαίως σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και όσο αντιμετωπιζόταν ως συλλογικό τραύμα και γινόταν μία προσπάθεια ειλικρινής να ανακαλυφθούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας τα πράγματα ήταν σχετικώς ήρεμα. Από την ώρα που αποφασίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η κομματικοποίηση και η αναζήτηση πολιτικού οφέλους από αυτή την τραγωδία άρχισαν τα πράγματα να ξεφεύγουν και από εκεί και πέρα χάθηκε κατά κάποιο τρόπο η όλη κατάσταση», είπε η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Ο κ. Τριαντόπουλος αποφάσισε να διευκολύνει με τον τρόπο του την πρόοδο των θεσμικών διαδικασιών που προβλέπονται» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
«Όποια δικογραφία έρθει στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών, όποιο πολιτικό πρόσωπο και αν αφορά, θα προτείνουμε προανακριτική για να οδηγηθούν χωρίς πολιτική κάλυψη στον φυσικό δικαστή. Καμία κάλυψη από τη Βουλή. Αυτό κάναμε για τον κ. Τριαντόπουλο, που σήμερα ανακοίνωσε την παραίτησή του. Είναι το χρέος μας απέναντι στον λαό», δήλωσε από την Καρδίτσα το απόγευμα της Πέμπτης (6/2) ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στην κυβέρνηση.
«Θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις γιατί ενώ όφειλε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επίμαχη σύσκεψη για το μπάζωμα να είναι ο θεματοφύλακας του νόμου, αντιθέτως επέτρεψε μια έκνομη ενέργεια, όπως είναι η αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, κάτι που ευθαρσώς περιέγραψε μπροστά του ο διοικητής της Τροχαίας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.
«Υποκριτική» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου, σημειώνοντας ότι «δεν θα ξεπλύνει κανενός τις πολιτικές ή ποινικές ευθύνες».
Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση η Κουμουνδούρου αναφέρει: «Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, προανήγγειλε σήμερα υποκριτικά την παραίτησή του, προκειμένου να υπηρετήσει το σχέδιο “ξεπλύματος” του κ. Μητσοτάκη. Το θυμήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, παρότι γνωρίζει ότι η δικογραφία που τον αφορά έχει έρθει στη Βουλή ήδη από τον περασμένο Αύγουστο».
«Να πάνε στο Ειδικό Δικαστήριο οι εμπλεκόμενοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται» και να αποκαλυφθεί ο εντολέας τονίστηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος του καταλόγισε την ευθύνη για την περαιτέρω υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και την απαξίωση της δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (6/2) στην ημερίδα του φερώνυμου Ινστιτούτου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα Τέμπη είναι ο αδιάψευστος καθρέφτης της καθεστωτικής αδιαφορίας για τις ανθρώπινες ζωές. Ο στόχος της συγκάλυψης είναι ένας και μοναδικός: η Εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του. Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του. Απάντηση ελπίδας είναι η πρόσφατη κινητοποίηση με αίτημα την δικαιοσύνη. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη όμως αποτελούν και προειδοποίηση και για την προοδευτική αντιπολίτευση».
«Το ΚΚΕ έχει «καταστήσει σαφές ότι στηρίζει κάθε προσπάθεια και ενέργεια που γίνεται για την αποκάλυψη των αιτιών του εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και όσων έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.
«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης στοιχείων για τα οποία δεν στέκει καμία δικαιολογία» επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Η Πλεύση Ελευθερίας θα στηρίξει κάθε προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας και θα επιμείνει προκειμένου να καθίσουν στο σκαμνί και να οδηγηθούν στη φυλακή όλοι οι υπεύθυνοι» ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ στρέφει ο Στέφανος Κασσελάκης, με αιχμή την προανακριτική για τον Χρ. Τριαντόπουλο και την υπόθεση των Τεμπών. Ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας» κάνει λόγο για «απελπισμένα μικροπολιτικά παιχνίδια» και υποστηρίζει ότι είναι «απαράδεκτο να μην αφουγκράζεται το ΠΑΣΟΚ τη βούληση των συγγενών».
Πολιτική κόντρα με τον Κωνσταντίνο Τασούλα στο επίκεντρο
Έπειτα και από την τρίτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε την απόσυρση της πρότασης του Κωνσταντίνου Τασούλα.
«Μετά τις καθημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών και το σχέδιο συγκάλυψης, τη διάχυτη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, την παραδοχή του κυρίου Μητσοτάκη ότι η Εξεταστική Επιτροπή επί προεδρίας του κυρίου Τασούλα απέκρυψε την αλήθεια, αλλά και το γεγονός ότι στην τρίτη ψηφοφορία ο κ. Τασούλας δεν συγκέντρωσε ευρύτερη αποδοχή, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον κ. Τασούλα» επισήμανε.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών απάντησε: «Ο κ. Φάμελλος ζηλεψε τον Ανδρουλάκη και είπε να κάνει μια ρελάνς σήμερα και ήρθε αντίθετος με τα ίδια του τα στελέχη που χθες άδειασαν τον κ. Ανδρουλάκη. Καμία δικογραφία δεν κρύφτηκε και τα στελέχη της αντιπολίτευσης -εκτός αν θεωρήσει κάποιος ότι πηραν απόφαση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψουν τον κ. Τασούλα- εκτίθενται».
Η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη στην δικογραφία βάσει της οποίας προτείνεται η προανακριτική, ότι δεν περιέχει παρά ένα πλημμέλημα για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, αλλά και ότι ήταν σε γνώση του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, με την ίδια να προχωρά σε διευκρινίσεις. «Ουδέποτε είπα ότι ο κ. Τριαντόπουλος έκανε πλημμέλημα. Το αντίθετο είπα. Ότι θέλουμε να έρθουν περισσότερα στοιχεία, ώστε να ενισχυθεί η κατηγορία και να πάνε στον φυσικό δικαστή όσοι ευθύνονται για το έγκλημα των Τεμπών. Να μην πέσει κανείς στα μαλακά» σημείωσε.
«Διαψεύσθηκαν παταγωδώς οι καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν απόκρυψης των συμπληρωματικών στοιχείων της δικογραφίας από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, όταν ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυρία Γεροβασίλη και ο κ. Κόκκαλης δήλωσαν ότι είχαν λάβει γνώση όλων των συμπληρωματικών στοιχείων. Και όμως το ΠΑΣΟΚ, αντί να απολογηθεί για την αμέλειά του, προτίμησε να εξαπολύσει αήθη επίθεση κατά του πρώην Προέδρου της Βουλής με αναληθείς ισχυρισμούς» σημείωναν κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ.
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Μαρίας Καρυστιανού, με την Όλγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο για παρερμηνεία. «Πως τολμάτε να μιλάτε για ένα μόνο πλημμέλημα υπουργού, μετά από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν διαβιβαστεί στην Βουλή και για τα οποία εμείς κ. Γεροβασίλη, με πόνο ψυχής αποκαλύπτουμε παρά τις αντίθετες προσπάθειές όσων έχουν πάρει διαζύγιο με την τιμιότητα και την ηθική» σημειώνει.
«Σέβομαι την κυρία Καρυστιανού, τον αγώνα που δίνει για τη δικαίωση. Έχουμε αποδείξει ότι συμπαραστεκόμαστε σε όλη αυτή την προσπάθεια της κυρίας Καρυστιανού, των γονέων. Αυτό που είπα, μάλλον παρερμηνεύτηκε, το αντίθετο είπα» απαντά η Όλγα Γεροβασίλη.
Ανοιχτό αφήνει ο Αλέξης Χαρίτσης το ενδεχόμενο αποχώρησης της Νέας Αριστεράς από την Βουλή, κατά την τέταρτη ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου, σε μια συμβολική κίνηση μετά από όσα ήρθαν στο φως σχετικά με τη δράση του πρώην προέδρου της Βουλής για την συμπληρωματική δικογραφία για τα Τέμπη, αφήνοντας τον κ. Τασούλα να ψηφιστεί μόνον από τη Νέα Δημοκρατία.
«Το έχουμε ήδη συζητήσει στα όργανα της Νέας Αριστεράς», αποκάλυψε ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.
Αντιδράσεις προκάλεσε και η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για την τραγωδία στα Τέμπη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι… «θεωρούμε δεδομένο ότι καλώς ή κακώς ήταν νεκροί αυτοί οι άνθρωποι».
Το βράδυ της Πέμπτης (6/2), ο κ. Γιόγιακας ζήτησε συγγνώμη, εξηγώντας πως η διατύπωσή του ήταν ατυχής και δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά συναισθήματά του για το γεγονός.
Η διαδικασία για την προανακριτική
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η εκτίμηση στο Κοινοβούλιο είναι ότι οι διαδικασίες για την προανακριτική επιτροπή κατά του κ. Τριαντόπουλου θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Φεβρουαρίου, διότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα 7 ημερών, όπου οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε τριμελές γνωμοδοτικό όργανο, προκειμένου να αποφανθεί για την βασιμότητα της κατηγορίας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να πράττουν.
Βάση για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής αποτελεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που αφορά στην τέλεση πλημμελημάτων ή κακουργημάτων που διαπράττονται από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του ισχύοντος Συντάγματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη». Όπως αναφέρει το ίδιο άρθρο, η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Η συζήτηση της πρότασης πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, ενώ μπορεί να ζητηθεί ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.