ΣΥΡΙΖΑ:-Στο-συνέδριο-το-τελικό-ξεκαθάρισμα-μετά-το-«μπλόκο»-στην-υποψηφιότητα-Κασσελάκη-–-Όσα-έγιναν-στην-«εκρηκτική»-συνεδρίαση-της-Κεντρικής-Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο συνέδριο το τελικό ξεκαθάρισμα μετά το «μπλόκο» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη – Όσα έγιναν στην «εκρηκτική» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Σε «τεντωμένο σχοινί» βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποκλείσει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος, με το συνέδριο να αναδεικνύεται ως η «μητέρα των μαχών» που θα κρίνει επί της ουσίας και το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την σημερινή συνεδρίαση διαπιστεύθηκαν 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που σημαίνει ότι υπήρχε απαρτία. Σημειώνεται ότι αρνήθηκαν να πάρουν καρτελάκια διαπίστευσης προκειμένου να αποτρέψουν την απαρτία και την λήψη της απόφασης οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη καθώς και στελέχη που θεώρησαν «διχαστικό» τον αποκλεισμό.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό Κασσελάκη ελήφθη με 140 ψήφους υπέρ και 12 κατά.

Σε κάθε περίπτωση η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότηταΤο ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.

«Είμαι εδώ, η φωνή μας είναι το συνέδριο» αναφέρει στο X ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη του αντίδραση μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής προδιαγράφοντας έτσι το τι σκοπεύει να πράξει.

Ένταση έξω από τον χώρο της συνεδρίασης

Ενδεικτική του πολεμικού κλίματος που επικράτησε στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν η ένταση έξω από το ξενοδοχείο που συνεδρίαζε η ΚΕ, έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης.

Υποστηρικτές του Κασσελάκη, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο της συνεδρίασης, αντέδρασαν έντονα στη λήψη της απόφασης, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους. Η ένταση κλιμακώθηκε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν φραστικές αντιπαραθέσεις με μέλη της Κ.Ε., ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «Κάτω η χούντα της Αριστεράς».

Δείτε τα βίντεο:

Όλα αυτά τα χρόνια του δικαστικού μου αγώνα κατά του καταδικασμένου Νίκου Παππά και της συριζαϊκής συμμορίας του, είχα καταλάβει πώς λειτουργούσαν ως μαφία.
Σήμερα πια βλέπει όλη η κοινωνία τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ήταν στην εξουσία το 2016-2019, οι τύποι αυτοί κουνουσαν το… pic.twitter.com/TH6yr06GxR

— Thanos Dimadis (Θάνος Δημάδης) (@thanosdimadis) October 12, 2024

Η αντίδραση των 12 οπαδών του Κασσελάκη (της φωνής της βάσης δηλαδή) μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του τέως:

pic.twitter.com/qEARkWdRPs

— Georghy Zhukov (@GeorghyZhukov) October 12, 2024

Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον αποκλεισμό Κασσελάκη

Ο Σωκράτης Φάμελλος αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας μίλησε για δύσκολη συνεδρίαση και προσπάθεια υπονόμευσης. «Περφρουρήσαμε το βασικό δικαίωμα κομμάτων αριστεράς να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα. Απαράδεκτο μέλη να δηλώνουν ότι απουσιάζουν, τόνισε επισημαίνοντας: «Η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση. Κάναμε ακόμη ένα βήμα συνθετικό παρότι υπήρξε προσπάθεια υπονόμευσης. Προχωράμε με τον οδικό χάρτη που έχουμε επιλέξει». Στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

«Η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια του κόμματος», δήλωσε εξερχόμενος ο Χρήστος Σπίρτζης.

« Μετά από περιπέτεια 11 μηνών  ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος».

Ερωτηθείς εάν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για “τροπολογία” και αφετέρου ότι « περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου». Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».

Προσωπική στρατηγική καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη και ο Νικόλας Φαραντούρης.

Όλα όσα συνέβησαν στην «εκρηκτική» Κεντρική Επιτροπή

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και σε κλίμα ακραίας έντασης άρχισε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 και μισή, αφού χρειάστηκαν περίπου 2,5 ώρες προκειμένου να επιτευχθεί η απαρτία των 148 μελών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκε κατακόρυφα πολλές φορές, ενώ έξω από την αίθουσα αρκετές φορές σημειώθηκαν λεκτικές επιθέσεις από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη προς μέλη της ΚΕ, με αρκετούς να καταγγέλλουν επανειλημμένα τη διαδικασία.

Ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, ενώ νωρίτερα πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε στην επιτροπή δεοντολογίας το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θύμιος Γεωργόπουλος.

Όλγα Γεροβασίλη: «Το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο»

«Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Είμαστε στο σημείο αυτό έπειτα από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου»

Η κα Γεροβασίλη επισήμανε, ακόμη, ότι: «Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό. Το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο».

«Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι», είπε και υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα “Ως εδώ!”».

«Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;».

«Σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας», κατέληξε η Όλγα Γεροβασίλη.

Φάμελλος: «Θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ για μία προσωπική επιδίωξη» – «Αντικομματική» η στάση αποχής των μελών της ΚΕ

«Αντικομματική» χαρακτήρισε τη στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ».

«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή».

Έκανε λόγο, επίσης, για «σοβαρά λάθη» που οδήγησαν «στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ», μεταξύ των οποίων, είπε « η δημιουργία εσωτερικών εχθρών» που «κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο». Κατήγγειλε επίσης ως «αντικαταστατική» την αλλαγή προέδρου ΚΟ « χωρίς απόφαση οργάνων », όπως και τη « συζήτηση για τον Πολάκη », για « την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου », και «το θέμα της Αθηνάς Λινού».

«Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα », είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στη ΚΕ που υπήρξε πρόκληση να πάνε σε «μομφή», όταν η πρόθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάνε στη «βάση».

«Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε “πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή”», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκει αποκλεισμούς, όποιος επιτίθεται στο κόμμα». «Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος;», διερωτήθηκε.

«Πυρ» κατά πάντων από τη Θεοδώρα Τζάκρη: Τιμή μου η καθαίρεσή μου από τη Γραμματεία της Κ.Ο.

Βολές κατά πάντων εξαπέλυσε κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη.

Η κα Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης στη διαρροή του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη επιρρίπτοντας ευθύνες στα στελέχη της Κουμουνδούρου. Κατηγόρησε, ακόμη, την πλειοψηφία της ΚΕ για την έλλειψη απαρτίας στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου κάνοντας μάλιστα λόγο για «διπλή μομφή σε λιγότερο από έναν μήνα».

«Επίσης διαδίδετε ότι θα θέσετε θέμα καθαίρεσής μου από την Γραμματεία της ΚΟ. Τιμή μου η δυσανεξία της νομενκλατούρας στο πρόσωπό μου. Τα έχει πει αυτά ο Μαγιακόφσκι πριν 100 χρόνια και τα έχει μελοποιήσει και ο Θάνος Μικρούτσικος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Γιάννης Μπουλέκος κατά Τζάκρη: Δεν μπορεί να έχει θέση Γραμματέα της ΚΟ ένας άνθρωπος που υπονομεύει το ίδιο το κόμμα

Βολές κατά της Θεοδώρας Τζάκρη εξαπέλυσε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιάννης Μπουλέκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος προς την Θεοδώρα Τζάκρη η οποία νωρίτερα μίλησε για τον Μανώλη Γλέζο είπε «πρέπει να έχουν τουλάχιστον θράσος αυτοί που μιλούν για κουκουλοφόρους» και πρόσθεσε ότι «ο Μανώλης Γλέζος τιμούσε τα λάβαρα της Αριστεράς και διώχθηκε για τις ιδέες του από του κουκουλοφόρους».

«Δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης όπως την θέση του Γραμματέα της ΚΟ ένας άνθρωπος που υπονομεύει το ίδιο το κόμμα», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Κλιμακώνοντας την επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη είπε: «Ρώτησα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αν θα δεχόμασταν ένα απλό μέλος αν είχε πετάξει τους τόνους λάσπη που έχει πετάξει στο κόμμα ο Στέφανος Κασσελακης. Κατάγγειλα τον Στέφανο Κασσελακη για σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησα από την επιτροπή δεοντολογίας να επιληφθεί για τα μέλη της ΚΕ που υπονόμευσαν την Συλλογική Λειτουργία του Κόμματος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα αλλάζει σελίδα προχωρά μπροστά ανακόπτει τα σχέδια συρρίκνωσης και απαξίωσης. Τα κεφάλια ψηλά σύντροφοι τα λάβαρα της Αριστεράς σηκωμένα πιο πολλά από ποτέ», κατέληξε.

Γιώτα Πούλου: Παραιτήθηκε από μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή της από μέλος της Κ.Ε. υπέβαλε πριν από λίγη ώρα η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ)  Γιώτα Πούλου.

«Επειδή είναι ένα όργανο απονομιμοποιημένο, που δεν έχει αναλάβει καμιά ευθύνη για τις ήττες του κόμματός μας το 2023, δεν έχει ακολουθήσει ούτε στα λόγια τις προτροπές του σ. Αλέξη Τσίπρα όταν παραιτήθηκε και πλέον λειτουργεί παραβιάζοντας εξακολουθητικά το Καταστατικό και την εσωκομματική δημοκρατία», αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Πούλου.

Προσθέτει, επίσης: «Σε αυτές τις συνθήκες αρνούμαι να νομιμοποιήσω με τη συμμετοχή μου, ακόμη κι ως μειοψηφία, την “εν κενώ” λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής και τη συνεχή απαξίωση των ενδιάμεσων οργάνων, των μελών και των φίλων του κόμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γιώτα Πούλου επέδωσε επιστολή προς το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής με την οποία ενημερώνει ότι παραιτείται από μέλος του οργάνου, ενώ ανοιχτό αφήνει το τι θα πράξει με τη βουλευτική της έδρα.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Όχι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη – Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θέτοντας παράλληλα ζήτημα αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του.

«Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε!» σημείωσε.

«Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος» πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι», τόνισε.

«Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπομόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό» συνέχισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, για να προσθέσει ότι «τις προηγούμενες μέρες δε είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά».

«Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο. Για αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ», κατέληξε.

Πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε ο Γιάννης Μουζάλας

Πρόταση για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι προτάσεις που κατατίθενται στην ΚΕ θα τεθούν προς ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης.

Πηγές Κασσελάκη: «Το 147 είναι άκρως οριακό»

«Το 147 είναι άκρως οριακό, το οποίο έχει προέλθει από δυο πολιτικές παρατηρήσεις: πρώτον ότι μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των μελών της ΚΕ, δηλαδή από 295, έγιναν 293», αναφέρουν πηγές προσκείμενες στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, από τα δύο άτομα που λείπουν, ο ένας φέρεται να είναι ο Λαμπρινός και «δικαίως γιατί, ανήκε σε άλλο κόμμα, στην Νέα Αριστερά», όπως τονίζουν, αλλά «που πριν δυο εβδομάδες υπήρχε, αφού ανήκει σε εκείνους που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής».

«Τώρα που δεν τους βόλευε, τον αφαίρεσαν», προσθέτουν και υπογραμμίζουν ότι «αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα μετά την παραίτησης του Μενέλαου Γκίβαλου».

Κατά τις ίδιες πηγές, «10% του 147 δηλαδή 14 μέλη είναι από την πλευρά Πολάκη», ενώ ασκούν κριτική «για τον αποκλεισμό του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιες μεθόδους».

Θύμιος Γεωργόπουλος: Κατέθεσε πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής

Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής.

Πρόβαλε ως λόγους, πέραν όσων έχει αναφέρει στην επιστολή του ο Θέμης Μουμουλίδης, το εξώδικο του πρώην προέδρου, τα όσα είπε στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και η υπονόμευση του οργάνου που επιχειρήθηκε σήμερα.

Διαπληκτισμοί έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Αρνήθηκε η ΚΕ την λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που έθεσε η Τζάκρη

Σύμφωνα με την πλευρά Κασσελάκη, η Θεοδωρα Τζάκρη έκανε ένσταση για μη απαρτία. «Λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λόγους! Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητώ λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο!» ‎ανέφερε.

Ένταση με την Θεοδώρα Τζάκρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη μόλις μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕ ζήτησε να μιλήσει, ωστόσο το προεδρείο της απάντησε πως για να πάρει τον λόγο θα πρέπει να παραλάβει το ειδικό καρτελάκι εισόδου στην αίθουσα. Μάλιστα η Ολγα Γεροβασίλη από το βήμα της ΚΕ είπε «αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει το λόγο, να πάρει την κάρτα και να διαπιστευθεί».

Γιαννούλης: Δεν ήταν και τόσο προβοκάτσια τα sms των υποστηρικτών Κασσελάκη

Τελικά όπως φαίνεται τα SMS των υποστηρικτών του @skasselakis και των οδηγιών για το τι θα κάνουν οι μέσα και οι έξω και άλλα εξόχως αρνητικά δεν ήταν και τόσο προβοκάτσια. Επιβεβαιώνονται λέξη λέξη Βήμα Βήμα για να μην ξεκινούσε η συνεδρίαση της ΚΕ του @syriza_gr . Μεγάλη…

— Χρήστος Γιαννούλης (@giannoulis21) October 12, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη, Μανώλης Καπνισάκης και Θάνος Μωραΐτης από την ομάδα Κασσελάκη συζητούν με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανία Παπαϊωάννου

ΣΥΡΙΖΑ Κεντρική Επιτροπή Τζάκρη Κεντρική Επιτροπή Κεντρική Επιτροπή

Γιάννης Μαντζουράνης: Πολλά μέλη περιφρονούν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεδριάζει κανονικά, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα απαρτίας. Απαρτία υπάρχει κι έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο, η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθούσης και η άρνησή τους να λάβουν κάρτα εισόδου – ενώ ταυτόχρονα κάνουν δημόσιες δηλώσεις – δείχνει ότι περιφρονούν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, εμποδίζουν την κανονική λειτουργεία του ανώτερου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ σε όποια προσπάθεια περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών και υπονόμευσης του οφείλει να αυτοπροστατευθεί και θα αυτοπροστατευθεί με τις αποφάσεις που θα λάβει η ΚΕ και όλα τα άλλα νόμιμα εκλεγμένα όργανά του» ανέφερε το μέλος της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μαντζουράνης.

Σε ερώτηση αν πάμε θα υπάρξουν διαγραφές, ο κ. Μαντζουράνης απάντησε χαρακτηριστικά: «Πρώτη φορά το ακούω αυτό».

Θανάσης Οικονόμου: «Καταγγέλλω γελοία μεθόδευση – Είναι πολιτική στάση μας να μην νομιμοποιούμε τέτοιες διαδικασίες»

Στην καταγγελία ότι επιχειρήθηκαν να προσμετρηθούν τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν ότι θα απέχουν από τη συνεδρίαση προέβη ο Θανάσης Οικονόμου, συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με την επίτευξη απαρτίας στην Κεντρική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Καταγγέλλω γελοία μεθόδευση που επιβεβαιώνει τον όρο νομενκλατούρα που έχει η ετερόκλητη πλειοψηφία. Μαθαίνουμε ότι θέλουνε να μας προσμετρήσουν για να πάρουν απαρτία και να λάβουν τα διοικητικά μέτρα. Είναι πολιτική στάση μας να μην νομιμοποιούμε τέτοιες διαδικασίες, είναι μια διαδικασία που ούτε καν θυμίζει τις σκοτεινές ημέρες της χούντας».

Τι αναφέρει στην εισήγησή της η Πολιτική Γραμματεία

Στην εισήγησή προς την Κεντρική Επιτροπή η Πολιτική Γραμματεία αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπροστά του τον αγώνα για την ανασύνταξή του. Το συνέδριό του στις 8-10 Νοεμβρίου 2024, την εκλογή προέδρου στις 24 Νοεμβρίου 2024 και νέας Κεντρικής Επιτροπής στις ημερομηνίες που έχουν ήδη αποφασιστεί. Έναν αγώνα που θα δοθεί με πνεύμα συλλογικότητας, συντεταγμένα, με πιστή τήρηση του Καταστατικού και των αρμόδιων οργάνων του. Και θα διεξαχθεί όπως αρμόζει στις παραδόσεις, στις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, στη βάση της συντροφικής συζήτησης, της αντιπαράθεσης πολιτικών προγραμμάτων και σχεδίων, για το παρόν και το μέλλον του κόμματος και της ελληνικής κοινωνίας».

«Κανείς και καμιά δεν έχει το δικαίωμα, ούτε να παραγνωρίζει τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στον ελληνικό λαό, που του εμπιστεύθηκε την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε την εντολή για ισχυροποίηση και ενότητα του κόμματος», προσθέτει.

Η Πολιτική Γραμματεία καταδικάζει «απερίφραστα τη διαρροή του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη» και κάνει λόγο για «διαρροή η οποία δεν έχει καμιά σχέση, ούτε με τη Γραμματέας της Κ.Ε., ούτε με τα όργανα του κόμματος και η οποία έγινε λίγες ώρες πριν τη σύγκληση της ΠΓ, η οποία θα αποφάσιζε τη δημοσιοποίηση και ανάρτηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις του κόμματος».

Τονίζει, ακόμη, πως «η εξώδικη διαμαρτυρία απέναντι στην ΚΕ και την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρόεδρο, είναι μια πράξη πρωτοφανής στα χρονικά της ελληνικής Δημοκρατίας και αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Είναι μια κίνηση απολύτως απαράδεκτη και επιστρέφεται ως τέτοια στον αποστολέα».

«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης εξυπηρετεί σχέδια, τραυματίζει το κόμμα συνολικά και βρίσκει αντίθετα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Η Πολιτική Γραμματεία δεν θέτει θέμα αποκλεισμού της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα αναμένεται να τεθεί από μέλη τη ΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης απουσιάζει στην Κρήτη, αλλά πρόσωπα που είναι κοντά του βρίσκονται στην συνεδρίαση. Στην συνεδρίαση δεν μετέχουν και δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Νίκος Σκορίνης, που χθες κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, και ο Πάνος Ρήγας.

Ένταση έξω από την αίθουσα που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή

Τεταμένο είναι το κλίμα αυτή την ώρα με υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη να διαπληκτίζονται με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έξω από την αίθουσα που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεοδώρα Τζάκρη: «Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές»

Δηλώσεις με τις οποίες σχολίασε την καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε η Θεοδώρα Τζακρη από τον χώρο που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του οργάνου.

«Μιάμιση ώρα μετά την ώρα έναρξης οι εργασίες δεν έχουν αρχίσει επειδή δεν υπάρχει απαρτία» ανέφερε αρχικά η κυρία Τζάκρη και πρόσθεσε: «Η Γραμματέας και οι «87» καλούν μέλη να προσέλθουν και αυτά αρνούνται και νομιμοποιήσουν την εκτροπή. Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές».

Δείτε φωτογραφίες από την προσέλευση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής:

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαρινάκη για τις πυρκαγιές: «Για άλλη μια φορά λένε πως φταίνε οι πολίτες και όχι η κυβέρνηση»

protothema.gr

Γερουλάνος: Αστείο να αμφιβάλει κανείς ότι θα μείνω στο ΠΑΣΟΚ – Αν ο Ανδρουλάκης με καλέσει γι’ αυτό, θα ακούσει χειρότερα

protothema.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το πελατειακό μοντέλο και την κομματοκρατία στην δημόσια διοίκηση»

wp-needuser

«Πυρά» Γεωργιάδη στον Βελόπουλο: Καλό το σόου υπέρ της χριστιανικής πίστης αλλά την μάνα δεν την βρίζουμε ποτέ

James Rollner

ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο Μίμη Πλέσσα

timesadmin

Σκέρτσος: Η λάθος συνταγή της αντιπολίτευσης και το λάθος παράδειγμα της Ισπανίας για τη μείωση του ΦΠΑ

timesadmin