ΣΥΡΙΖΑ: Στα δύο για τις εκλογές στη Γαλλία – Αναμονή από τον Κασσελάκη, ενθουσιασμός από τους «αντιφρονούντες»
Μετά την διθυραμβική υποδοχή του εκλογικού γαλλικού αποτελέσματος, ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε αναδίπλωση
Νέα μετατόπιση ως προς την υποδοχή της νίκης του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε χθες, καθώς οι διθυραμβικοί τόνοι τόσο του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, όσο και της ανακοίνωσης της Κουμουνδούρου, αντικαταστάθηκαν από μια στάση αναμονής απέναντι στις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις.
Μολονότι «ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο. Στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό. Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία για να αντιπαρατεθεί με το μίσος και την οπισθοδρόμηση. Με τη σύγχρονη Αριστερά στην πρώτη γραμμή της Δημοκρατίας», όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης μετά το κλείσιμο της κάλπης προχθές, εντούτοις η χθεσινή του τοποθέτηση στον τηλεοπτικό σταθμό Mega χαμήλωσε τους τόνους και μαζί τις προσδοκίες απέναντι στη «δημιουργική μίμηση» του γαλλικού παραδείγματος.
Κασσελάκης: «Τεράστιες διαφορές» στο εκλογικό σύστημα
«Κατ’ αρχάς έχουμε πάρα πολύ δρόμο για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στη Γαλλία στο τέλος. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας στην οποία προφανώς η Αριστερά, και να τονίσω όχι η Κεντροαριστερά, έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή από τις άλλες παρατάξεις σε αυτή τη διαδικασία και αυτό είναι βεβαίως θετικό. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ποιο ακριβώς είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας; Γιατί υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Εδώ μιλάμε για 577 περιφέρειες μονοεδρικές» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης. Και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια, αν κάποιος το κάνει αυτό αναλογικά με τον πληθυσμό της Γαλλίας, στην Ελλάδα θα είχαμε 89 περιφέρειες στην Ελλάδα». «Με 89 μονοεδρικές περιφέρειες, πιστεύετε ότι δεν θα αναγκαζόμασταν με δύο γύρους να είχαμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων;» διερωτήθηκε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη διαφορά στα εκλογικά συστήματα μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d2jwuyywh7fl)
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα μηνύματα που φθάνουν από το Παρίσι και το εκεί εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύουν τον ιστορικό χαρακτήρα του, καθώς «το 1978, η αριστερά κέρδισε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και έχασε τον δεύτερο. Τρία χρόνια αργότερα, ο Φρανσουά Μιτεράν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μόνο το PS κέρδισε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν» υπενθύμισε με νόημα στο Χ ο Ζακ Αταλί, ο γνωστός Οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Μιτεράν, που έζησε τα καταιγιστικά γεγονότα, συνομιλώντας την παραμονή της κάλπης στη Γαλλία με τον… Αλέξη Τσίπρα.
Μηνύματα μέσω… Γαλλίας
Και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ωστόσο, νέο κύμα ενθουσιασμού απέναντι στην επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων σημειώθηκε χθες, καθώς δεν έλειψαν τα κορυφαία στελέχη που χαιρέτησαν δημόσια την επιτυχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου. «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη Γαλλία έχει ελληνικό ιστορικό προηγούμενο; Και όμως έχει! Ήταν η συνεργασία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ενιαίου Συνασπισμού στις μονοεδρικές περιφέρειες, τον Απρίλιο, του 1990. Όταν με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου (παρά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο) και τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ενιαίου Συνασπισμού υποδείχθηκαν κοινοί υποψήφιοι βουλευτές» υπενθύμισε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως «μετά τη χθεσινή μεγάλη νίκη στη Γαλλία, αλλά και τη νίκη των Βρετανών Εργατικών, οι ευθύνες όλων αυξάνονται κατακόρυφα. Βεβαίως, διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, διαφορετικά εκλογικά συστήματα, πιο σύνθετα τα δεδομένα στην Ελλάδα». «Σε περίπτωση όμως που στις επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία πετύχει για 3η συνεχόμενη φορά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, τότε το βάρος της ιστορικής ευθύνης που θα πέσει στις πλάτες των υπαιτίων θα είναι βαρύ κι ασήκωτο» σχολίασε ο κ. Ραγκούσης, καταλήγοντας πως «οι διεργασίες για έναν μεγάλο και νικηφόρο προοδευτικό φορέα -χωρίς διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων- δεν μπορεί να θεωρηθούν πεδίο άσκησης τακτικισμών και υποκρισίας, της γνωστής παλαιοκομματικής συνταγής «άλλα θέλω, άλλα λέω και στο τέλος άλλα κάνω».
Από πλευράς του, «Γενάρης 2024: «Μέτωπο Υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών»… Φεβρουάριος 2024: Εκδήλωση για το «Μέτωπο Δημοκρατίας» στο θέατρο ΑΛΦΑ… Ιούνιος 2024: Πρόταση για κοινό συντονισμό των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων… Ιούλιος 2024: Η νίκη στη Γαλλία είναι ένα βήμα..» παρατήρησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζητώντας «να κάνουμε το επόμενο!». «Όταν οι πολίτες αποκτούν κίνητρο, ενεργοποιούνται, συμμετέχουν και επιτυγχάνουν ανατροπές» συμπέρανε ο κ. Τεμπονέρας, καταλήγοντας πως «ας τους δώσουμε και στη χώρα μας αντίστοιχη δυνατότητα, με διέξοδο κυβερνησιμότητας».
Επιπρόσθετα, «όταν υπάρχει αντιπολίτευση με συνέπεια και λαϊκότητα σε συνδυασμό με συνεργασίες και συμμαχίες, τότε ηττάται η ακροδεξιά αλλά και η συντήρηση. Δεν μας χρειάζονται ούτε προσωπικές στρατηγικές ή μικροκομματικοί καυγάδες, ούτε “νταβατζήδες”. Χρειάζεται ενότητα και αγώνας. Σαφές;» τόνισε και ο πρώην Υπουργός, Νίκος Κοτζιάς.
Όταν υπάρχει αντιπολίτευση με συνέπεια και λαϊκότητα σε συνδυασμό με συνεργασίες και συμμαχίες, τότε ηττάται η ακροδεξιά αλλά και η συντήρηση. Δεν μας χρειαζονται ούτε προσωπικές στρατηγικες ή μικροκομματικοί καυγάδες, ούτε “νταβατζήδες”. Χρειάζεται ενότητα και αγώνας. Σαφές;
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) July 7, 2024
Επιστροφή στην πρωτοκαθεδρία
Οι χαμηλότεροι -των αρχικών- τόνοι του κ. Κασσελάκη απέναντι στην νίκη μιας «προοδευτικής συμμαχίας» στη Γαλλία, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασύνδετοι με την απαίτησή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηριχθεί ο ίδιος σε «πρωταγωνιστικό ρόλο» κατά τις διεργασίες ανασύνθεσης της «ενιαίας Κεντροαριστεράς».
Όπως διευκρίνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «θεωρώ ότι είναι σημαντικό για όλους τους βουλευτές, μηδενός εξαιρουμένου, για όλα τα στελέχη, για όλα τα μέλη του κόμματος, να μπορούν να πουν ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για σύγκλιση στην ευρύτερη Αριστερά και φυσικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί οποιασδήποτε συνεννόησης και να στηρίξει τον πρόεδρό του στο να είναι σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τέτοια συνεννόηση». «Αυτό θεωρώ ότι είναι αυτονόητο για οποιονδήποτε είναι μέλος του κόμματος. Από κει και πέρα να σας πω ότι είμαι ο πρώτος ο οποίος θέτει τον εαυτό του στην κρίση του κόσμου κάθε μέρα και με διαφάνεια. Άρα λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο θέλω να κρίνουμε όλοι μας όλους», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d2jyzeqso8o9)
Νέα «καρφιά» κατά Τσίπρα για τα τρολ
Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίστηκαν τα «καρφιά» από μέρους του Στέφανου Κασσελάκη προς τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό με την απάντηση που έδωσε σε συνέντευξή του να υπήρχαν στο παρελθόν κονδύλια του κόμματος, τα οποία πήγαιναν σε τρολ του διαδικτύου. Ερωτώμενος σε συνέντευξή του στο Mega, αν έχει βρει χρήματα που πήγαιναν σε τρολ ο Στέφανος Κασσελάκης απαντά «δεν έχω βρει χρήματα που να έχουν δοθεί σε τρολ. Στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω εγώ, από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε τρολ. Εδώ δεν έχουμε επιχορήγησή για να πληρώσουμε μισθούς των ανθρώπων του κόμματος» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, θέτοντας ως διαχωριστική γραμμή την έναρξη της Προεδρίας του.
Σχολιάζοντας, τέλος, την αναφορά του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, ότι όταν πήγε στο «Κόκκινο» υπήρχαν κάποιοι ακτιβιστές που έπαιρναν μαύρα χρήματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «δεν μπορώ να σχολιάσω δημόσια αυτά που λένε σε κλειστά όργανα. Αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε στον ίδιο και στην ηγεσία της εποχής. Αυτό που έχω να σας πω, είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα που προσωπικά να έχω παρατηρήσει».
Ειδήσεις σήμερα:
Βίντεο: Άγριο ξύλο με πρωταγωνιστές τους Κροάτες Σάριτς και Ζούμπατς σε κλαμπ της παραλιακής
Δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη και δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις Κασσελάκη, λένε οι εργαζόμενοι στην «Αυγή»
Στα προημιτελικά του Wimbledon ο Τζόκοβιτς, 3-0 τον Ρούνε – Δείτε πώς απάντησε στις αποδοκιμασίες του κοινού
-