ΣΥΡΙΖΑ:-Κρίσιμη-η-συνεδρίαση-της-Κεντρικής-Επιτροπής-το-Σάββατο-–-«Αιχμές»-κατά-Κασσελάκη-από-τους-υπόλοιπους-υποψήφιους-προέδρους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο – «Αιχμές» κατά Κασσελάκη από τους υπόλοιπους υποψήφιους προέδρους

Λίγες ώρες έμειναν για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο Σάββατο (5/10), η οποία θα εγκρίνει τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την εκλογική διαδικασία.

Την ίδια ώρα τεταμένο παραμένει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος έπειτα από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης και στο οποίο παρέθετε το όραμά του για το μέλλον του κόμματος.

Στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα ακριβώς που άρχιζε η συνεδρίαση της Π.Γ., ο Στέφανος Κασσελάκης σε μία βίντεο-ανάρτηση με ουκ ολίγες αιχμές, αναφέρθηκε στο όραμά του για το κόμμα και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ξαναγεννιέται τώρα ή περνάει στην Ιστορία ως ανάμνηση. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους. Να ακουστεί η φωνή σας. Να μπορείτε να πείτε ένα ηχηρό: “Είμαι εδώ! «Είμαι εδώ”, για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα».

Συνεχίζοντας τις περιοδείες του ανά την χώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης από το Ξυλόκαστρο και το Λουτράκι που βρέθηκε την Παρασκευή (4/10) εξέφρασε την επιθυμία του να αλλάξει το κόμμα, ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών. Όπως δήλωσε: «Εγώ κρατιέμαι, αν κρατιέστε εσείς». Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επισκεφτεί νωρίτερα τα καμένα στην περιοχή, όπου παρουσίασε προτάσεις για μια σύγχρονη πυρόσβεση, ενώ τόνισε πως «Μετά δύο εβδομάδες ξεχνιέται η ζημιά».

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικές του «εκρηκτικού» κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι δηλώσεις της βουλευτή και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Θεοδώρας Τζάκρη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής.

«Μετά τις 7 Σεπτέμβρη στην Πολιτική Γραμματεία που έγινε μετά την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, οι ψήφοι να σας θυμίσω ήταν 17-1, οπότε καταλαβαίνετε τους συσχετισμούς», επεσήμανε αρχικά η κ. Τζάκρη, υποστηρίζοντας ότι «το να τρίζει τα δόντια της μια ψευδεπίγραφη εξουσία, δεν προκαλεί τρόμο, αλλά καγχασμό».

«Στην κυριολεξία το έχουν τερματίσει, οι απειλές για διαγραφές κόσμου ή και το γεγονός ότι μου κλείνουν μέχρι και το μικρόφωνο όταν μιλάω, όλες αυτές οι αστειότητες προκαλούν γέλιο, γιατί έχουν έναν συγκεκριμένο ορίζοντα μέχρι τις 24 του Νοέμβρη. Θέλουν να συμβολίσουν επί της ουσίας πως όποιος είναι με τον Κασσελάκη, τιμωρείται. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές και αποτελούν παράσημα για μένα».

«Όλοι έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσει από τον 1ο γύρο»

Παράλληλα, η κα. Τζάκρη υπογράμμισε πως η ίδια προχώρησε σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση απέναντι στα στελέχη που κατηγορούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη για bullying, πράγμα που, όπως ισχυρίζεται, τους έκανε να «πάρουν πίσω άρον-άρον τις κατηγορίες και δεν τις ξανακούσαμε από τότε».

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το αν στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη έχουν θέση όλα τα στελέχη του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι σκοπός δεν είναι να αποκλειστεί κανείς. «Το κοινό που θα ψηφίσει Σωκράτη Φάμελλο δεν είναι ενιαίο ούτε ως προς τη σύνθεση ούτε ως προς τις πεποιθήσεις του. Υπάρχει μια μικρή ομάδα που προσπαθεί να τους ρυμουλκήσει, να τους εγκλωβίσει και να τους εργαλειοποιήσει, πείθοντάς τους να κόψουν τις γέφυρες πίσω τους. Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί για μένα είναι σύντροφοί μας και δεν αλλάζει αυτό».

Τέλος, εξέφρασε εκ νέου την αισιοδοξία της ότι μεγάλος νικητής της εσωκομματικής μάχης θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης από τον πρώτο γύρο μάλιστα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητες», «ασυναρτησίες» και «γελοιότητες όσα λέγονται περί μη υποψηφιότητάς του.

Συνεχίζονται οι κόντρες και τα εκατέρωθεν «πυρά» με αφορμή το βίντεο Κασσελάκη

Τη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη Κασσελάκη σε Ξυλόκαστρο και Λουτράκι εξέφρασε με ανάρτηση του στο facebook ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, γιατί δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των οργάνων του κόμματος στο Νομό: «Αφήνω αυτή την πρακτική του Στέφανου Κασσελάκη στην κρίση του κόσμου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας και της κορινθιακής κοινωνίας, που με γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια».

Όσα είπε στο βίντεο αλλά και όσα δεν είπε, σύμφωνα με την πλευρά άλλων υποψηφίων αλλά και των “87”, βρέθηκαν στο κάδρο σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης, καθώς του καταλόγισαν ότι στην πραγματικότητα δεν ανακοίνωσε υποψηφιότητα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Δεν είναι δεδομένο ότι (ο Κασσελάκης) θα κατέβει. Δεν το δηλώνει τουλάχιστον αφήνει υπονοούμενα σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμό υποψηφίων από το συνέδριο κάτι το οποίο δεν έχει μπει ποτέ στη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μία ανησυχία που δημιουργείται χωρίς λόγο».

Ο Πέτρος Παππάς σε δηλώσεις του στο ΟPΕΝ, επισημαίνει: «Σαφώς και είναι εκεί, υποψηφιότητα καλεί τον κόσμο να γραφτεί… τους καλεί να γραφτούν για να ψηφίζουν για το συνέδριο καταρχήν για να είναι διαδικασίες όπως πρέπει να είναι στις εκλογές να μην υπάρχει κάποια σκιά να μην προσπαθούν να αποκλείσουν κάποιοι, κάποιον υποψήφιο. Να αποκλείσουν ενδεχομένως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησε και ο Παύλος Πολάκης, καλώντας όμως και τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας, να καταθέσουν όπως εκείνος επισήμως πλέον υποψηφιότητα. Σε δηλώσεις του έξω από την Κουμουνδούρου, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να καλέσω όλους τους συνυποψηφίους μου (τον Απόστολο Γκλέτσο, τονΝίκο Φαραντούρη, τον Σωκράτη Φάμμελο και τον Στέφανο Κασσελάκη) να καταθέσουν γρήγορα τις 30 υπογραφές και το πόθεν έσχες στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα debate».

«Δεν μπορώ να μείνω στο ίδιο κόμμα με τον Κασσελάκη αν εκλεγεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Απόστολος Γκλέτσος.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με το βίντεο της υποψηφιότητας Κασσελάκη και τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος.

«Εγώ νομίζω ότι όταν κάπου δεν λέει ότι είσαι υποψήφιος, δεν είσαι υποψήφιος. Άμα θέλεις να είσαι υποψήφιος είναι πολύ απλό. Λες: “γεια σας, είμαι ο Γιώργος και θέλω να είμαι υποψήφιος”», σχολίασε αρχικά ο κ. Ζαχαριάδης.

O κ. Ζαχαριάδης εξήγησε πως: «προφανώς λέω να πάει να γραφτεί ο κόσμος στις οργανώσεις, να έχουμε ζωντανές οργανώσεις, αλλά θέλουμε ζωντανές οργανώσεις, για να έχουμε ζωντανά δευτεροβάθμια όργανα, για να έχουμε ένα ζωντανό, παρεμβατικό κόμμα στην κοινωνία, να έρθουν και να δημιουργήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία για να μπορέσουμε να γίνουμε κυβέρνηση».

Ανέφερε πως το Συνέδριο συγκαλείται ως ακόλουθο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε τη μομφή στον Στέφανο Κασσελάκη. «Άρα το Συνέδριο έχει συγκεκριμένη θεματολογία και συγκεκριμένο σκοπό, που είναι η έγκριση των υποψηφιοτήτων προκειμένου να πάμε στις εκλογές. Το ερώτημα είναι: φοβάται κάποιος την ετυμηγορία των μελών; Δεν θέλει κάποιος να πάει σε μάχη από τη βάση του κόμματος στην οποία μιλούσε στο όνομα της μέχρι χτες. Γιατί εγώ μπορώ να δώσω και αυτή την ερμηνεία, αλλά το ζήτημα δεν είναι τι ερμηνείες δίνω εγώ ή να μιλάμε με χρησμούς και με σήματα καπνού. Το ζήτημα είναι καθαρό», εξήγησε.

Τόνισε ξανά πως, «όποιος θέλει να καταθέσει υποψηφιότητα πάει 30 υπογραφές και αναρτά το πόθεν έσχες του και τελειώνει. Καταθέτει υποψηφιότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως εγείρονται ζητήματα από τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη σε «διαπλοκή». «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Ο Στέφανος Κασελάκης… πετάει μια φράση στον αέρα. Εγώ ζητάω το περιεχόμενο. Ποια είναι η διαπλοκή; Ποιος είναι ο εκλεκτός της στο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι έχουν στηρίξει και ποιους όλα αυτά τα χρόνια και ποιοι έχουν δώσει τις μάχες; Εγώ δεν δέχομαι αφηρημένες συζητήσεις περί διαπλοκής», ανέφερε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως, «δεν μπορεί να παίζουμε για εσωκομματική κατανάλωση, ότι κάποιοι είναι λίγο με τη διαπλοκή και κάποιοι δεν είναι».

Όσο για το πώς γίνεται να υπάρξει συνύπαρξη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως, «θα πρέπει να επιμείνουμε στο πολιτικό σκέλος. H πολιτική αντιπαράθεση, όσο σκληρή και να είναι, θα πρέπει να είναι πολιτική, θα πρέπει να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και να αποβληθεί αυτή η νοοτροπία. Και αυτός είναι ο τρόπος για μια ηγεσία η οποία θα είναι συνθετική, θα είναι συμπεριληπτική, θα θέλει να ενώσει το κόμμα και να γεφυρώσει το χώρο. Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Εάν πάμε ένα κόμμα το οποίο είναι τραυματισμένο, είναι διασπασμένο, εμείς να το παραλάβουμε και να το διχάσουμε, θα έχουμε κάνει το καλύτερο δώρο στον κύριο Μητσοτάκη». Ο κ. Ζαχαριάδης εξήγησε στη συνέχεια πως για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται η στοίχιση πίσω από τα πρόσωπα, αλλά πίσω από πολιτικές και το ποιοι μπορούν να είναι σε αυτές τις πολιτικές.

Πρόσθεσε ακόμη πως, «το δυσμενές κλίμα πρέπει και μπορεί να ξεπεραστεί και θα ξεπεραστεί με την εκλογή της νέας ηγεσίας. Αρκεί αυτή η ηγεσία να είναι ενωτική, να είναι δημοκρατική, να είναι σε ένα πλαίσιο κόμματος προοδευτικού, δημοκρατικού, αριστερού».

Υπενθύμισε επίσης ότι: «δεν έχουμε προσωπικό πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη, τουλάχιστον εγώ. Είναι πολιτικό το θέμα».

Τέλος αναφέρθηκε στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «εύχομαι καλή επιτυχία. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο αντίπαλός μας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Εμάς το αντίπαλος μας είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Το βίντεο που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης είχε βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων και κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ.

Το μέλος της Π.Γ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είπε: «Δεν άκουσα ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Κασσελάκη. Άκουσα κάλεσμα για το Συνέδριο. Οφείλει ο Κασσελάκης να το ξεκαθαρίσει. Για να ξέρουμε αν εκλαμβάνεται ή όχι από το κόμμα ως υποψήφιος».

Χαμηλούς τόνους έναντι των ανθυποψηφίων του, επιλέγει ο Νικόλας Φαραντούρης, που μίλησε στο ΣΚΑΙ, κάνοντας αναφορά στο δικό του στόχο. «Η υποψηφιότητα μου …να είναι ενωτική. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοεί το βίντεο Κασσελάκη, δεν θα ήθελα να σχολιάσω και να ερμηνεύσω λεγόμενα οποιουδήποτε, για μένα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».

Στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, ενόψει κεντρικής επιτροπής, δεν ήταν λίγες οι κόντρες. Αποχώρησε από αυτήν, η Θεοδώρα Τζάκρη μετά την αντιπαράθεση με τη Γιώτα Μπελώνη, η οποία είχε ως αφετηρία οδηγία από μέλος του οργανωτικού γραφείου προς τις κομματικές οργανώσεις για τις αναρτήσεις τους, στην οποία η πλευρά Κασσελάκη “βλέπει” προσπάθεια λογοκρισίας. Για το ίδιο ζήτημα παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη από το τριμελές οργανωτικό και την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Related posts

Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια της ΝΔ: Το 2027 να βρει μία Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και παραγωγική

wp-needuser

Ο εφιάλτης της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

James Rollner

Νίκος Παππάς: Ο Πολάκης υπέστη ποινή για θέματα συμπεριφοράς, έκλεισε αυτός ο κύκλος, προχωράμε

protothema.gr

Δημοσιεύτηκαν τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών

timesadmin

Δημοσκόπηση Interview: Τα ποσοστά των κομμάτων – Πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ

James Rollner

Γιώργος Παπανδρέου – Τι απάντησε για το «Μπέντζαμιν Μπάτον» του Μητσοτάκη

protothema.gr