ΣΥΡΙΖΑ:-Εκρηκτικό-κλίμα-και-νέος-γύρος-εσωστρέφειας-μετά-τις-κινήσεις-Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό κλίμα και νέος γύρος εσωστρέφειας μετά τις κινήσεις Κασσελάκη

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα «πυρά» του Στέφανου Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα για το μαύρο χρήμα και την αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγής». Τρία στελέχη παραιτήθηκαν από τα κομματικά όργανα ενώ η Κουμουνδούρου επιχείρησε σήμερα να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος.

Την ίδια στιγμή διακινείται κείμενο που έχουν υπογράψει αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ζητούν την έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων και κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη.

Στο κείμενο που διακινείται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν σαφείς αιχμές προς την ηγεσία του κόμματος, αναφέροντας ότι «μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης». Τονίζουν, ακόμη, ότι «ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις».

Αναλυτικά σημειώνουν:

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος. Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα.

Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και είναι ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητούμε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου. Στην ατζέντα της Πολιτικής Γραμματείας είναι η προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 7 Ιουλίου.

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης από την Κουμουνδούρου

Παράλληλα από την Κουμουνδούρου έγινε επιχείρηση αποκλιμάκωσης με τα όσα αναφέρθηκαν για τα μαύρα χρήματα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη. Μάλιστα δόθηκε διευκρίνιση ότι οι δηλώσεις Αποστολάκη δεν αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης επιχείρησε να.. μαζέψει τα όσα είπε. «Εγώ λέω φαντάζομαι δεν είπα ούτε το ξέρω ούτε τα έχω διαχειριστεί, λέω για τους άλλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται είναι πέραν πάσης υποψίας σε αυτά. Αφού δεν χρωστάει, δεν κάνει, δεν υπάρχει θέμα. Απλά γενικά σαν λογική, εκτιμά κανείς ότι όλα τα κόμματα ενισχύονται. Τώρα με ποιο τρόπο, οι αρχηγοί, οι φίλοι…», είπε σε δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη για «μαύρο χρήμα» στα κόμματα, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πέραν πάσης υποψίας. Ερωτηθείς εάν η αναφορά σε μαύρο χρήμα ήταν υπερβολική, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να μην την χρησιμοποιήσει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν στα κόμματα. Επιπλέον ρωτήθηκε εάν υπάρχει υπόγεια κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν βλέπω να υπάρχει κόντρα και διάθεση κόντρας μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα, ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά ξεκαθάρισε ότι Στέφανος Κασσελάκης στην αναφορά του για το μαύρο χρήμα δεν άφησε υπαινιγμούς για το εσωτερικό του κόμματος.

«Πυρά» για μαύρα χρήματα και Αυγή

«Ακόμα και οι πιο σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι του Τσίπρα ποτέ δεν του χρεώσανε ότι πήρε ένα σεντ. Μπορεί να έχουνε μαζί του αντιδικίες, συγκρούσεις να θεωρούν την πολιτική του καλή, λάθος, αποτυχημένη. Κανείς όμως δεν έχει αμφισβητήσει την εντιμότητα στην διακυβέρνηση του Τσίπρα», σχολίασε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

«Μαύρα χρήματα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια. Αν υπήρχαν, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική μέγγενη», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης στάθηκε στην αιφνιδιαστική απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής «χωρίς να έχει συζητηθεί πουθενά και χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση». «Έτσι λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα. Χωρίς συλλογικότητα, χωρίς δημοκρατία, χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα όργανα του κόμματος, χωρίς να υπάρχει συλλογική και πολιτική δράση, κατά την άποψή μου», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Για «πολιτικές αποπομπές» τόσο του ίδιου, όσο και των κ.κ. Τεμπονέρα και Γιώργου Τσίπρα έκανε λόγο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στον Realfm 97,8.  «Έχω και έχουμε εκλεγεί από χιλιάδες μέλη στην ΠΓ και την ΚΕ αδιαμεσολάβητα και εμείς όπως αρέσει στον πρόεδρο να λέει. Λογικές του τύπου «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ» δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Εκλέχθηκε πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης και δεν είναι ιδιοκτήτης. Δεν έχουμε επιχείρηση, αλλά πολιτικό κόμμα που οφείλει να λειτουργεί δημοκρατικά. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι να πας στα όργανα να μιλήσεις για το αποτέλεσμα και τις αιτίες», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, χαρακτήρισε υπερβολικές κάποιες αντιδράσεις για το «λουκέτο» στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Αυγή», τονίζοντας ότι «αυτοί οι ιστορικοί παραλληλισμοί με τις αποφάσεις της χούντας και τις αποφάσεις του κ. Κασσελάκη, νομίζω ότι είναι άδικοι».

Η απάντηση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS FM – Hellenic Public Radioγια την Αυγή θύμισε ότι η απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας είχε ληφθεί επί προεδρίας, Αλέξη Τσίπρα. «Και να υπενθυμίσω επίσης ότι η απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού ημερήσιου φύλλου της Αυγής, για να κλείσει το ημερήσιο φύλλο, είχε παρθεί από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν την εκλογή μου ως Πρόεδρος, απλά ο προκάτοχός μου δεν την εφάρμοσε αυτή την απόφαση», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και συνέχισε: «Θα δωρίσω το μάξιμουμ το οποίο επιτρέπεται από τον νόμο, που είναι 20.000 ευρώ ανά έτος ανά φυσικό πρόσωπο. Και παρακαλώ ειλικρινά όσους συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος και τους βουλευτές μας να κάνουν και εκείνοι το ίδιο το κατά δύναμιν, όπως μπορούν. Διότι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα σε όλον τον κόσμο ότι βάζουμε πλάτη για να μπορεί να κυλήσει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας σε όποια μορφή του, διαδικτυακή ή έντυπη, αλλά να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται».

Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τα όργανα του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Για όσους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε όργανα, προφανώς δεν μπορώ να αναγκάσω κάποιον να παραμείνει. Εύχομαι να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην προγραμματική διαδικασία του κόμματος μας με τις ιδέες τους».

Αποχώρησαν Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας από τα όργανα

Νωρίτερα οι κ.κ. Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας ανακοίνωσαν την παραίτηση τούς από τα όργανα του κόμματος αφήνοντας αιχμές για το «μανιφέστο» Κασσελάκη. Σε κείμενο χαρακτήρισαν τουλάχιστον άκομψες τις αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ», ενώ έκαναν λόγο για συμπεριφορές μετάλλαξης και χι μετεξέλιξης του κόμματος.

Για μία «πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα. «Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, άξια στελέχη και τα τρία», είπε η Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι δεν «αιφνιδιάστηκε» από την κίνηση των τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Related posts

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

timesadmin

Διπλή ανατροπή: 800 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ – Όλες οι πληροφορίες

protothema.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Με πανό οι εργαζόμενοι της “Αυγής” και του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο κόκκινο”

James Rollner

ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές – Μέχρι τις 21:00 η υποβολή των υποψηφιοτήτων

James Rollner

Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο βήμα αντιμετωπίζοντας ευθέως τη συντηρητική παράταξη»

James Rollner

Κομισιόν: Η έκθεση για το Κράτος Δικαίου διαπιστώνει πρόοδο για την Ελλάδα

timesadmin