ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η αύξηση των μισθών στην οικονομία

Του Κώστα Κατίκου

Αυξήσεις ως 7,3% καταγράφονται στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για το εννεάμηνο του 2023, ως απόρροια της συνεχιζόμενης αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων αφενός μέσα από την νομοθετημένη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και αφετέρου μέσα από τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας που ωθεί προς τα πάνω και τις αμοιβές.

Στην αύξηση των μισθών δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο παράγοντας πληθωρισμός καθώς συντηρεί τις υψηλές τιμές στην αγορά (ιδίως στα τρόφιμα) με αποτέλεσμα η αύξηση των μισθών πιο πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό να αποτελεί μονόδρομο για τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Οι δείκτες του μισθολογικού κόστους στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας (πλην του πρωτογενούς τομέα), συνέχισαν να κινούνται ανοδικά στο πρώτο εννεάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022 που και τότε η αυξήσεις μισθών ήταν σημαντικές.

Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, σημαίνει απλά ότι οι επιχειρήσεις έχουν δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους τους, ενώ ταυτόχρονα –όπως δείχνει η μείωση της ανεργίας- αύξησαν την απασχόληση καταβάλλοντας μεγαλύτερους μισθούς σε περισσότερους εργαζομένους.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους στο 3ο τρίμηνο του 2023, είναι αποκαλυπτικά καθώς φαίνεται ότι η αύξηση των μισθών  συνεχίστηκε και με καλύτερα ποσοστά στα δυο πρώτα τρίμηνα σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί το 2022.

Ειδικότερα ο δείκτης μισθολογικού κόστους του Γ΄ τριμήνου 2023, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 7,3% έναντι αύξησης 12,7% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021. Με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, η αύξηση στο Γ΄τρίμηνο του 2023 είναι 6,9% έναντι αύξησης 12,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021. 

Η εικόνα για τα δυο προηγούμενα τρίμηνα είναι επίσης θετική για το 2023.

Στο β΄τρίμηνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μισθολογικό κόστος χωρίς καμία διόρθωση  παρουσιάζει αύξηση κατά 4,8% έναντι αύξησης 2,6% το 2022 ενώ με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β΄ τριμήνου 2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 4,9% έναντι αύξησης 2,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021 

Στο Α΄ τρίμηνο του 2023 το μισθολογικό κόστος παρουσίασε αύξηση κατά 6,2% έναντι μείωσης 0,8% στη σύγκριση του ίδιου τριμήνου του 2022 με το 2021 ενώ με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών το μισθολογικό κόστος παρουσίασε αύξηση κατά 7,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι μείωσης 1,0% που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Σε επίπεδο εννιαμήνου το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί περισσότερο το 2023 απ΄ότι το 2022, και όπως όλα δείχνουν η αυξήσεις μισθών θα συνεχιστούν και το 2024.

Τα στοιχεία για την κατάρτιση του Δείκτη Μισθολογικού Κόστους συλλέγονται με την Έρευνα Κόστους και Κενών Θέσεων Εργασίας η οποία διενεργείται σε τριμηνιαία βάση. Ο πληθυσμός αναφοράς είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που απασχολούν από  5 μισθωτούς και άνω και δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, πλην του πρωτογενούς τομέα που δεν συμμετέχει στην έρευνα. 

Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους, για κάθε τομέα υπολογίζεται ως το πηλίκο του ωρομισθίου του εκάστοτε τριμήνου προς το μέσο ετήσιο ωρομίσθιο του έτους βάσης 2020. Ως ωρομίσθιο ορίζεται το πηλίκο των ακαθάριστων αμοιβών προς τις πραγματοποιηθείσες ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), Οι αποζημιώσεις απόλυσης δεν συνυπολογίζονται στις ακαθάριστες αμοιβές και δεν υπολογίζονται στον δείκτη μισθολογικού κόστους. 

Related posts

ΔΥΠΑ: Στους 1.028.123 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο

timesadmin

Χρηματοδότηση 5 εκατ. προς δήμους, Περιφέρειες και ΔΕΥΑ για έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές

timesadmin

Αυξημένη κατά 5% η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια της ΥΠΑ το καλοκαίρι του 2024

timesadmin

Πώς θα γίνει η επιστροφή εισφορών στο Δημόσιο

timesadmin

Μείωση 18,1% για το εμπορικό έλλειμμα στο εννεάμηνο

timesadmin

Ξεφεύγει από τη ζώνη της ύφεσης η Ευρωζώνη – Τα νέα οικονομικά δεδομένα στο τραπέζι του Eurogroup

timesadmin