Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, την επόμενη εβδομάδα, με επίκεντρο την πιθανή παράταση της προθεσμίας της 12ης Αυγούστου για την επιβολή υψηλότερων δασμών.
Ο Μπέσεντ δήλωσε στο πρόγραμμα “Mornings With Maria” του Fox Business Network ότι οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα βρίσκονται σε “πολύ καλή φάση” και ότι οι συναντήσεις στη Στοκχόλμη θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
“Νομίζω ότι έχουμε πραγματικά περάσει σε ένα νέο επίπεδο με την Κίνα, όπου είναι πολύ εποικοδομητικό και… θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα τώρα που το εμπόριο έχει σταθεροποιηθεί σε ένα καλό επίπεδο”, σημείωσε ο Μπέσεντ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ατζέντα της συνάντησης
Ενώ η προηγούμενη εκεχειρία των δασμών επικεντρώθηκε στην επανεκκίνηση της ροής των κινεζικών μετάλλων σπάνιων γαιών και του λογισμικού και των υλικών ημιαγωγών των ΗΠΑ, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι στη Στοκχόλμη, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα συζητήσουν άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της υπερβολικής εξάρτησης της Κίνας από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.
“Ελπίζουμε ότι οι Κινέζοι θα μειώσουν την υπερπαραγωγή τους και θα επικεντρωθούν στην οικοδόμηση μιας καταναλωτικής οικονομίας”, ανέφερε.
Είπε επίσης ότι θέλει να προειδοποιήσει την Κίνα για τη συνέχιση της αγοράς πετρελαίου από τη Ρωσία και το Ιράν, που υπόκεινται σε κυρώσεις, καθώς και για τις προσπάθειες της Κίνας να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας.
Ο Μπέσεντ είπε ότι υπήρχε διμερής υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο για νομοθεσία που αποσκοπεί στην επιβολή δασμών 100% σε προϊόντα από χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, δηλαδή την Κίνα και την Ινδία.
“Θα έρθω σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Οι Ευρωπαίοι έχουν μιλήσει πολύ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, και θα είναι πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους να είναι επίσης πρόθυμοι να επιβάλουν αυτούς τους υψηλού επιπέδου δευτερεύοντες δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις”.
Είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν “μια σειρά εμπορικών συμφωνιών” με άλλες χώρες και ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι μεταξύ αυτών, παρά την εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.
“Δεν θα με εξέπληττε αν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε το θέμα με την Ιαπωνία αρκετά γρήγορα”, είπε ο Μπέσεντ.
Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι για τις περισσότερες χώρες, οι δασμοί θα επιστρέψουν στα επίπεδα του Απριλίου από το τρέχον 10%, αλλά οι διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν.