Συνάντηση με τους επτά εκλεγέντες ευρωβουλευτές της ΝΔ είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασαν στις δέκα το πρωί ο Γιώργος Αυτιάς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Ελεονώρα Μελέτη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ διαδικτυακά συνδέθηκαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές της Αλβανίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτος, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.
Τι συζητά ο Μητσοτάκης με υπουργούς και συνεργάτες του – Τα σενάρια ανασχηματισμού σε κυβέρνηση και Μαξίμου
Την «παγωμάρα» του μη αναμενόμενου εκλογικού αποτελέσματος στα γραφεία της ΝΔ διαδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πυρετός συσκέψεων και αναλύσεων για τα αίτια της «πύρρειου νίκης» της ΝΔ στις φετινές ευρωεκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επεξεργάζεται πώς θα απαντήσει στο μήνυμα που έστειλαν και σε αυτόν οι πολίτες, δια της ψήφου ή της αποχής τους. Και αυτό γιατί κυβερνητικά στελέχη, σε πρώτη ανάλυση, εκτιμούν ότι ο μεγάλος όγκος του περίπου 1 εκατ. πολιτών που δεν ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, ενώ την είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του 2023, προτίμησαν την αποχή, ο καθένας για διαφορετικό λόγο.
Το παραγόμενο αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει με πολιτικές πρωτοβουλίες. Ο ίδιος δεν είναι ακόμα έτοιμος και, όπως προκύπτει από ανθρώπους που συνομίλησαν χθες μαζί του, χρειάζεται τον χρόνο του. Ήδη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και «εκλογολόγος» της ΝΔ, Θεόδωρος Λιβάνιος, έκανε μια πρώτη γεωγραφική και ποιοτική ανάλυση του αποτελέσματος που καταδεικνύει τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε το κυβερνών κόμμα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες, αλλά και τις διαρροές που κατεγράφησαν στα βόρεια προς κόμματα στα δεξιά. Και ηλικιακά, όμως, η ΝΔ κατέγραψε σημαντικές απώλειες στην ηλικιακή ομάδα των 45-54, ενώ και στους συνταξιούχους το κυβερνών κόμμα «έγραψε» πολύ χειρότερα του αναμενομένου.
«Ταμείο» και στίγμα
Σήμερα, πάντως, αναμένεται να δώσει ένα στίγμα για τις επικείμενες κινήσεις του το επόμενο διάστημα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν θα «κρυφτεί» πίσω από το μη αναμενόμενο μέγεθος της αποχής, αλλά θα αναγνωρίσει λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης. Μένει, επίσης, να φανεί αν θα περιγράψει κάποια πολιτική πρωτοβουλία που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται από νωρίς στη δεύτερη θητεία της σε κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι, αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να «ξαναμιλήσει» σε αυτούς που επέλεξαν συνειδητά την αποχή, αλλά και σε αυτούς που αισθάνονται «αποξένωση» και προτίμησαν ένα μικρότερο κόμμα στα δεξιά.
Ανασχηματισμός, αλλά με ποια αφετηρία;
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες να τα πει στο γραφείο του με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης τροφοδότησε περαιτέρω τα σενάρια ανασχηματισμού, ο οποίος έχει λίγο έως πολύ προεξοφληθεί. Το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε ο διαχρονικά έμπιστός του Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος χρημάτισε σε κομβικό ρόλο στο Μαξίμου από το 2019 ως το 2013. Ομοίως και οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Με βάση τις πληροφορίες, σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια ακτινογραφία ως προς τι κατά την άποψη του συνέβη, ενώ ζητούσε και την άποψη των συνομιλητών του. Επίσης, στο γραφείο του για συζήτηση βρέθηκαν και άλλοι στενοί του συνεργάτες, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ως προς τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αρμόδιες πηγές μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις για πρόσωπα και δομές. Και παρά την προσπάθεια του επίσημου Μαξίμου να διαμηνύσει σε… ανησυχούντες βουλευτές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παίρνει «αποφάσεις εν θερμώ», ομολογουμένως η εκκρεμότητα του ανασχηματισμού που έχει προεξοφληθεί δεν μπορεί να παραμένει. Υπό αυτή την έννοια, εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχουμε αποφάσεις, ενώ το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα είναι «χωρίς ατζέντα». Άρα, η σύνθεση δεν είναι δεδομένη.
Επίσης, μια απόφαση που θα κληθεί να λάβει ο κ. Μητσοτάκης είναι αν θα περιλάβει στις κυοφορούμενες παρεμβάσεις και αλλαγές εντός του Μαξίμου, ώστε ο δυνητικός ανασχηματισμός να μην θυμίζει… μουσικές καρέκλες. Στην πολιτική πιάτσα κυκλοφορούν πλείστα όσα σενάρια, από αυτό της ενίσχυσης του Μαξίμου με ένα ακόμα πρόσωπο έως αυτά των πιο δομικών παρεμβάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει εξωτερικεύσει ουσιαστικά τις σκέψεις του επί του θέματος στους συνομιλητές του. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι πολλοί παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ επισημαίνουν ότι, σε σενάριο κυβερνητικών αλλαγών, το Μαξίμου δεν μπορεί να μείνει εκτός εξίσωσης. Και επί τάπητος δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και το μοντέλο λειτουργίας.
«Γκρίνιες» και συζητήσεις
Ομολογουμένως, το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα έφερε γκρίνιες από μια σειρά βουλευτών που έχουν μείνει εκτός νυμφώνος και ανήκουν στην πιο «παραδοσιακή» πτέρυγα της ΝΔ, καθώς ασκούν κριτική σε συμπεριφορές, αλλά και σε πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Και κορυφαίος υπουργός, πάντως, έλεγε στο protothema.gr ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει σε συνομιλίες του ότι υπάρχει ζήτημα «γείωσης» της κυβέρνησης με τα όσα ζητάει η κοινωνία. Από την άλλη, υπουργοί και βουλευτές από την πιο «κεντρώα» πτέρυγα της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι οι απώλειες προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από όσους συντάχθηκαν με τη ΝΔ το 2019 και το 2023, συνεπώς μια «απότομη« δεξιά στροφή δεν θα έλυνε το πρόβλημα.