Συνάντηση-Μητσοτάκη-–-Ερντογάν:-Οι-συγκλίσεις,-οι-αποκλίσεις-και-η-επόμενη-μέρα-στις-ελληνοτουρκικές-σχέσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις και η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε ήρεμα νερά πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου υπήρξε συμφωνία για πιο στενή συνεργασία στο Μεταναστευτικό. Σημαντική απόκλιση υπήρξε στο Κυπριακό, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου που παρουσιάστηκε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, το μεγάλο αγκάθι του μεταναστευτικού κυριάρχησε στη συνάντηση, με τον πρωθυπουργό λίγη ώρα αργότερα να προαναγγέλλει στο CNN στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

«Αυτό που θέλουμε είναι να σταματούν οι βάρκες προτού εισέλθουν στο νερό. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, βέβαια, τη συνεργασία των τουρκικών αρχών. Θα έλεγα ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά στη δημιουργία καλύτερων διαύλων επικοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες στο πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών συμφώνησαν την εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών και ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αρχίσουν την προετοιμασία για την σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Θα προηγηθούν δύο κρίσιμα ραντεβού: Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα συναντηθούν στην Αθήνα για να διερευνήσουν αν υπάρχει έδαφος για να ανοίξει η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον ομόλογό του Αλί Γερλίκαγια, για την εντατικοποίηση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό.

Μελανό σημείο το Κυπριακό, όπου κατεγράφη πολύ σημαντική απόκλιση με τον τούρκο πρόεδρο να μιλά για αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, επισημαίνοντας την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Δένδιας: «Η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει»

Το δικό του μήνυμα έστειλε από τα Κύθηρα ο Νίκος Δένδιας.

«Χωρίς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στα πελάγη μας, η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας.

 Η αντιπολίτευση

«Οι εξελίξεις μας έχουν δείξει ότι η τακτική και η στρατηγική της “Γαλάζιας Πατρίδας”  δεν είναι εύκολο να είναι συμβατή με τα ήρεμα νερά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε: «Πρέπει πάνω απ’ όλα να τελειώσουν οι αυταπάτες, οι συνεχιζόμενες αυταπάτες για ήρεμα νερά. Αλλά κάθε φορά, τυχαίως, πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό κάνει ακραίες προκλήσεις».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τόνισε: «Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δεν έχει σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας».

«Ο Ερντογάν και η Τουρκία αισθάνονται ισχυροί και ο πρωθυπουργός αισθάνεται ανίσχυρος κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Δημήτρης Νατσιός από το βήμα της Βουλής ανέφερε: «Δεν είναι τσιφλίκι σας τα νησιά και οι βραχονησίδες μας για να τα προσφέρετε πεσκέσι στον Ερντογάν».

Το μεταναστευτικό, ενόψει και της συνόδου των Ευρωμεσογειακών κρατών στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου συζητήθηκαν σε τριμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Εμανουέλ Μακρόν στον ΟΗΕ.

Related posts

Μελτέμια στον ΣΥΡΙΖΑ με… θέα την πισίνα Κασσελάκη, πάει προς διαγραφή ο Σπίρτζης

timesadmin

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Μερικές φορές είναι προτιμότερο να μην απαντάς καθόλου

timesadmin

Μητσοτάκης από Βίλνιους: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια από το νότο στο βορρά

protothema.gr

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα αυξάνει το διεθνές κεφάλαιο με αυτοπεποίθηση και ισχύ

timesadmin

Ενισχύουν τα μπλόκα τους οι αγρότες – Ευρεία σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου

timesadmin

Ομόφυλα ζευγάρια: Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

timesadmin