Σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στο ποσό των 56 δισ. δολαρίων ανήλθαν οι επενδύσεις του βραχίονα ιδιωτικών επενδύσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά το οικονομικό έτος χρήσης της τράπεζας που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις του International Finance Corporation (IFC), οι οποίες αφορούν τόσο την ίδια βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση όσο και τα κεφάλαια που κινητοποιεί, αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του IFC, Μακτάρ Ντιόπ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα με στόχο την επιτάχυνση του δανεισμού σε ολόκληρο τον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που περιλαμβάνει και το IFC του οποίου οι επενδύσεις στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
“Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά”, είπε ο Ντιόπ, προσθέτοντας εκτός από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, το IFC είχε επίσης αποκεντρώσει τη λήψη αποφάσεων, επιτρέποντας στους κατά τόπους διευθυντές να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάπτυξη κεφαλαίων στον τομέα τους.
Εν όψει του νέου οικονομικού έτους που λήγει τον Ιούνιο του 2025, ο Ντιόπ “βλέπει” περαιτέρω ανάπτυξη επενδύσεων, θέτοντας τον πήχη στα 62 δισ. δολάρια, με το IFC να επικεντρώνεται ευρύτερα στις υποδομές, ειδικά στα οδικά δίκτυα και τις μεταφορές, και στη συνεργασία με υποεθνικούς φορείς, όπως οι δήμοι.
“Αυτοί (οι δήμοι) συχνά δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να δομήσουν συμφωνίες και να συνάψουν ΣΔΙΤ”, τόνισε ο Ντιόπ, αναφερόμενος στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. “Εάν μπορέσει κανείς να συνεργαστεί μαζί τους και να αναπτύξει έναν καλό μηχανισμό ΣΔΙΤ και να τους βοηθήσει να φτιάξουν σχολεία, υπηρεσίες υγείας, πράγματα που είναι υπό την ευθύνη τους, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πιο πράσινες πόλεις… μπορεί να κινητοποιήσει ένα τεράστιο ποσό επενδύσεων που είναι αναγκαίες”, πρόσθεσε.
Ο Ντιόπ τόνισε επίσης ότι θα ήθελε να αυξήσει τις επενδύσεις σε μετοχικές αξίες, αντί των παραδοσιακών δανείων και ομολόγων, λειτουργώντας πιθανώς ακόμη και ως στρατηγικός επενδυτής που θα βοηθήσει εταιρείες να εισαχθούν στις τοπικές χρηματιστηριακές αγορές. Ωστόσο, το IFC θα πρέπει να εξετάσει τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την πολυπόθητη πιστοληπτική αξιολόγηση AAA που διαθέτει, καθώς οι επενδύσεις σε μετοχές ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση σε χρέος.