Στο-μικροσκόπιο-της-Επ.-Ανταγωνισμού-το-κόστος-παραγωγής-στο-χωράφι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού το κόστος παραγωγής στο χωράφι

Η διαμόρφωση των τιμών από το… ράφι στο χωράφι κι όχι από το χωράφι στο ράφι τίθεται στο επίκεντρο έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στόχο τα καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων, φυτυφαρμάκων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, σπόρων και εν γένει βασικών συντελεστών του κόστους παραγωγής στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, ερευνώνται οι συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Αφορμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στάθηκε η παρατηρούμενη αύξηση των δεικτών κόστους στον κλάδο της κτηνοτροφίας, που έχει επίδραση στην αλυσίδα αξίας παραγωγής τροφίμων από προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Στις σύνθετες ζωοτροφές, ειδικότερα, καταγράφεται μια αύξηση π[ου αγγίζει το 33% μεταξύ 2020 και 2023, ενώ συνολικά στις ζωοτροφές καταγράφεται αύξηση 38,13%.

Η αύξηση είναι βέβαια χαμηλότερη από την αντίστοιχη του μέσου όρου των 27 της ΕΕ (44,66%).

Βασικός λόγος που κίνησε την Επ. Ανταγωνισμού να προχωρήσει στην έρευνα είναι το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση των τιμών, μετά την εκτίναξή τους το 2022, είναι σαφώς μικρότερη στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ δηλαδή το 2023 ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στην ΕΕ υποχώρησε κατά 0,92%, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,60%. Στα δε λιπάσματα, ενώ στην ΕΕ υπήρξε αποκλιμάκωση της τάξης του 22,51% στις τιμές, στην Ελλάδα η αύξηση συνεχίστηκε (+5,93%).

Το αποτέλεσμα των αποκλίσεων είναι οι τιμές καταναλωτή για κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά να έχουν αυξηθεί όλο αυτό διάστηκμα πολύ περισσότερο στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόκλιση π.χ. στα τυριά να φθάνει και σε 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Related posts

Στα τέλη του έτους η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού

timesadmin

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργο για ψηφιακές υπηρεσίες σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία

timesadmin

Εξάμηνη παράταση στη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

timesadmin

Χ. Θεοχάρης: Δεν θα δεχτούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις στα καύσιμα

wp-needuser

Θ. Σκυλακάκης: Τον Σεπτέμβριο στον “αέρα” το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου

James Rollner

Αυξημένες κατά 2,9% οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ τον Ιούλιο

James Rollner