ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η λιανική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα – Μείωση στην τιμή του αερίου

-

Στη 14η θέση μεταξύ 33 Ευρωπαϊκών πρωτευουσών βρέθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο HEPI. Συγκεκριμένα η τιμή για την Αθήνα περιλαμβανομένων των φόρων διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 25,48 σεντ/KWh. Οι πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις ως προς την ηλεκτρική ενέργεια είναι το Δουβλίνο και το Λονδίνο με 47,12 και 43,01 σεντ/KWh , ενώ ακολουθούν Ρώμη, Πράγα και Βερολίνο με τιμές από 38,47 έως 39,28 σεντ/KWh. Στον αντίποδα η πιο φθηνή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ως προς τις τιμές του ρεύματος τον Αύγουστο ήταν το Κίεβο με 4,21 σεντ/KWh και ακολουθούν το Όσλο, το Βελιγράδι και η Βουδαπέστη.

Όσον αφορά τις ονομαστικές τιμές, οι πρωτεύουσες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο και μόνο η Πράγα και η Ρίγα είναι οι πόλεις της αν. Ευρώπης που οι τιμές του ρεύματος είναι πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποιος είναι ο μέσος όρος των τιμών; Μεταξύ των 33 πρωτευουσών που συμμετέχουν στην έρευνα του HEPI ο μέσο όρος είναι 24,37 σεντ/KWh ενώ μεταξύ των 27 πρωτευουσών της ΕΕ ο μέσος όρος ανεβαίνει στα 25,91 σεντς/KWh.  

Οι πρωτεύουσες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Αύγουστο είναι το Παρίσι (7%), η Ρώμη (4%) και το Άμστερνταμ (2%). Στον αντίποδα είχαμε σημαντικές μειώσεις στο Όσλο (29%), τη Ρίγα (11%) τη Στοκχόλμη (10%) και μικρότερες μειώσεις σε Κοπενγχάγη, Βρυξέλλες, Βίλνιους, Ελσίνκι, Λονδίνο, Μαδρίτη, Ταλίν, Λευκωσία, Πράγα και Λισαβόνα. 

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, η Αθήνα εμφανίζεται να έχει την 8η φθηνότερη τιμή μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, με 6,64 σεντ/KWh Η ακριβότερη τιμή εμφανίζεται στη Στοκχόλμη και είναι 11 φορές ακριβότερη από την τιμή στη Βουδαπέστη που είναι η φθηνότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η τιμή Αυγούστου για την Αθήνα είναι 3% φθηνότερη σε σχέση με τον Ιούλιο καθώς καταγράφηκε μείωση στην τιμή του καυσίμου.

Related posts

Spitogatos: Σε ανοδική τροχιά οι τιμές των κατοικιών και το γ’ τρίμηνο

protothema.gr

ΤτΕ: Πλεόνασμα €4,954 δισ. στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού στο 8μηνο

protothema.gr

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη: Πρόστιμο 1.000 ευρώ στα ΤΑΞΙ που δεν αναρτούν πινακίδα για πληρωμή με POS

protothema.gr

Πόσο θα κοστίζει η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους

timesadmin

Για αναγέννηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μιλά στο σημερινό της φύλο η γαλλική Les Echos

timesadmin

Ξενοδοχεία: Υψηλές πληρότητες και εκτόξευση στις τιμές διανυκτέρευσης

timesadmin