ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 5 φθηνότερες αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης η Ελλάδα σήμερα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται με βάση τα δεδομένα της αγοράς ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζουν οι - για την μείωση του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία των ενεργειακών χρηματιστηρίων, για σήμερα η Ελληνική αγορά συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 φθηνότερων αγορών ηλεκτρισμού της Ευρώπης (χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος).

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε η καθοριστική συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 57,34% του ενεργειακού μείγματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι για να έχουμε χαμηλή τιμή, σήμερα δε θα λειτουργήσει κανένα λιγνιτικό εργοστάσιο και οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλυφθούν από μονάδες φυσικού αερίου (27,53%), μεγάλα υδροηλεκτρικά (5,23%) και εισαγωγές (4,54%) ενώ το υπόλοιπο 4,67% αφορά στην παραγωγή της Κρήτης (συμβατική και -).

Τώρα ως προς τη σύγκριση με τις τιμές της Ευρώπης, για σήμερα η Ελληνική αγορά θα έχει μέση τιμή στα 96,7 ευρώ/MWh, που είναι η πέμπτη φθηνότερη τιμή στην Ευρώπη πίσω από τη Νορβηγία (32,14 ευρώ/MWh), την Τουρκία (68,22 ευρώ/MWh), τη Σουηδία (68,23 ευρώ/MWh) και τη Φινλανδία (95,21 ευρώ/MWh). Στον αντίποδα οι ακριβότερες αγορές της Ευρώπης είναι η Εσθονία και η Λετονία με 122,75 ευρώ/MWh, η Λιθουανία με 122,75 ευρώ/MWh, η Ιρλανδία με 121,08 ευρώ/MWh και η γειτονική Ιταλία με 111,65 ευρώ/MWh.

Ως προς την ελληνική τιμή τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι είναι κατά 1,89% μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα. Η κατώτατη τιμή αναμένεται να είναι 40 ευρώ/MWh ενώ η ανώτατη 164,05 ευρώ/MWh. Η εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά για αύριο Κυριακή όταν και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερη στα 91,14ευρώ/MWh. Για τη μείωση της τιμής “ευθύνονται” πάλι οι - οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το 63,5% του ενεργειακού μείγματος. Μάλιστα η κατώτατη τιμή της ημέρας θα είναι μόλις 9,67 ευρώ/MWh λόγω ακριβώς της υψηλής διείσδυσης των -, ενώ η ανώτατη τιμή θα φτάσει στα 155,77 ευρώ/MWh.

Related posts

Κοινό ανακοινωθέν διάσκεψης 60 υπουργών Γεωργίας – Λ. Αυγενάκης: Η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί τον ρόλο της αγροτικής διπλωματίας

timesadmin

ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις για το ενεργειακό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα

protothema.gr

Αυτές είναι οι τιμές ρεύματος για τον Σεπτέμβριο

James Rollner

Προς μεγάλη αύξηση του ημερήσιου ορίου για τραπεζικές μεταφορές χωρίς χρεώσεις IRIS

protothema.gr

Προϋπολογισμός: Αυξημένα κατά 448 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το 11μηνο του 2023

timesadmin

Ν. Παπαθανάσης: Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

timesadmin