Στις-Βρυξέλλες-για-τη-Σύνοδο-Κορυφής-ΕΕ-–-Συμβουλίου-Συνεργασίας-του-Κόλπου-ο-Κυριάκος-Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, της οποίας συμπροεδρεύει ο Εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al Thani, στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου.

H Σύνοδος φιλοδοξεί να εκπέμψει το μήνυμα στενότερη συνεργασίας με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ) σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει πριν την έναρξη της Συνόδου διμερείς συναντήσεις με ηγέτες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου.

Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Οκτωβρίου)

Την Πέμπτη και την Παρασκευή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν και η ατζέντα είναι «βαριά», καθώς εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνει ακόμα το Μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας (έκθεση Ντράγκι).

Η συζήτηση για το Μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.

Στο Μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι΄αυτό τον σκοπό.

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά, Εξίσου, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχος που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων όπως η άμυνα, η πράσινη μετάβαση, κλπ.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέοι κανόνες για τα φιλοδωρήματα: Τι γλιτώνει ο εργαζόμενος και πώς θα ελέγχεται ο επιχειρηματίας

Η εκπληκτική μεταμόρφωσή του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη για την θεατρική παράσταση «Η Φάλαινα» – Δείτε φωτογραφίες

Αταμάν για την ήττα στη Γαλλία: «Πρώτη φορά βλέπω αυτό το μπάσκετ στη EuroLeague»

Related posts

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα θωρακίζεται με τα F-35

timesadmin

Πρωτοφανής κλιμάκωση: Γκριζάρει και τις Κυκλάδες η Τουρκία – Σκληρή απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών

protothema.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε συνέδριο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών – Η χειραψία με τον Κώστα Καραμανλή – ΦΩΤΟ

protothema.gr

KAAN: Το μαχητικό – όνειρο του Ερντογάν πέταξε σε ύψος… ελικοπτέρου – Δείτε βίντεο

protothema.gr

Πολάκης καλεί σε ντιμπέιτ Γκλέτσο, Φαραντούρη, Φάμελλο και Κασσελάκη: Να μετρηθούμε σε θέσεις και όχι βιντεάκια

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε επισήμως την κούρσα ο Πολάκης – Ποιοι υπέγραψαν την υποψηφιότητά του

timesadmin