Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ: Τα προνόμια και οι υποχρεώσεις – Τι αλλάζει στη Βουλή
πολιτική
Το ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ περνά στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά την απώλεια δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανεξαρτητοποιήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ με 29 βουλευτές. Το πρώτο αριστερό κόμμα που κατόρθωσε να αναδειχθεί κυβερνητική δύναμη στη χώρα μας χάνει τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα.
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή αυτή για τη Βουλή και το πολιτικό σκηνικό; Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει πλέον τα προνόμια και τις υποχρεώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής.
Καταρχάς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλάει δεύτερος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις συζητήσεις στη Βουλή, έχοντας στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ αποκτά το γραφείο που χρησιμοποιούσαν ο Αλέξης Τσίπρας και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο της Βουλής. Σήμερα το γραφείο χρησιμοποιείται από τον Νίκο Παππά.
Το ΠΑΣΟΚ θα δικαιούται αυξημένο αριθμό μετακλητών υπαλλήλων, ενισχύοντας το επιτελείο του, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και σε υποστηρικτικούς ρόλους. Ενώ θα αυξήσει τον αριθμό των εκπροσώπων του στη Διάσκεψη των Προέδρων και στις Διαρκείς Επιτροπές, αποκτώντας μεγαλύτερη επιρροή στις διαδικασίες της Βουλής.
Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Η αλλαγή αυτή προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ μια ιστορική ευκαιρία να αναδείξει τον ρόλο του ως κύριος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στις ρίζες του ως θεσμική δύναμη. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ξανά έπειτα από ένα «διάλειμμα» το δίπολο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.