Στην-αντεπίθεση-για-τις-κουκούλες-της-novartis-–-Πολιτικά-πρόσωπα-ζητούν-από-τη-Δικαιοσύνη-να-αποκαλύψει-τις-ταυτότητες-των-μαρτύρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση για τις κουκούλες της Novartis – Πολιτικά πρόσωπα ζητούν από τη Δικαιοσύνη να αποκαλύψει τις ταυτότητες των μαρτύρων

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις όσον αφορά την υπόθεση Novartis. Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προσφύγει στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, ζητώντας να βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Ήδη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι είχαν στοχοποιηθεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ακολούθησαν ή θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με τον Αντ. Σαμαρά, εντείνοντας την πίεση στη Δικαιοσύνη για άρση του καθεστώτος προστασίας.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – - Realnews

Ο Αντ. Σαμαράς είχε προσφύγει στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ήδη από τις 27 Ιουνίου, πριν από την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο. Έστω κατόπιν εορτής, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τυχαία η αναφορά του στη Novartis κατά την ομιλία του και η διαβεβαίωση ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι τέλους. Λίγες ημέρες αργότερα, οι αποκαλύψεις από το βήμα της Βουλής για τα οικονομικά οφέλη που έλαβαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις ΗΠΑ έφεραν νέα τροπή στην υπόθεση.

H αμοιβή

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για αμοιβή ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο στον πρώην βουλευτή του Παύλο Σαράκη για τις νομικές υπηρεσίες, αλλά και στους προστατευόμενους μάρτυρες. Αλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για ποσό ύψους περίπου 5-6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έλαβε έκαστος εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό αμοιβής στα 56 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός ότι λίγη ώρα αργότερα ο Π. Σαράκης επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό τα λεγόμενα Βελόπουλου, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για χρήματα δηλωμένα και φορολογημένα, άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό.

Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι, με δεδομένο πως ήδη από το πόρισμά της η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τα ίδια πρόσωπα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, το γεγονός πως έλαβαν χρηματική αμοιβή στην Αμερική σημαίνει πως δεν έπρεπε ποτέ να τους δοθεί καθεστώς προστασίας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που την επομένη κιόλας οι δικηγόροι του Αντ. Σαμαρά υπέβαλαν συμπληρωματικό υπόμνημα, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι οι αποκαλύψεις στη Βουλή περί είσπραξης χρηματικής αμοιβής από τον δικηγόρο τους ενισχύει την πεποίθηση πως οι μάρτυρες εισέπραξαν μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατάθεσή τους. «Καθίσταται έτσι προφανές ότι ο χαρακτηρισμός τους ως ”προστατευόμενων” ήταν εκτός νόμου εξ υπαρχής», επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι νομικοί κύκλοι επεσήμαιναν πως η απαγόρευση παροχής καθεστώτος προστασίας σε μάρτυρες θα είχε βάση μόνο αν το οικονομικό ωφέλημα από την Αμερική θα περιελάμβανε ως όρο την κατάθεσή τους και στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο η νομική υποστήριξη των προστατευόμενων αρνείται ότι υπήρχε. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήδη μία φορά η Δικαιοσύνη έχει απορρίψει προηγούμενο ανάλογο αίτημα του Αντ. Σαμαρά. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ήδη από το 2019 η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μολονότι εξέφραζε την άποψη ότι κατά την ίδια δεν τίθεται ζήτημα για άρση του καθεστώτος προστασίας, την ίδια ώρα απευθυνόταν προς τον επόπτη της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο ερωτώντας τον αν έχει διαφορετική άποψη.

Η αρχειοθέτηση

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι προσκείμενοι στα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ζητούν να «βγει η κουκούλα» των προστατευόμενων μαρτύρων δεν στέκονται μόνο στο γεγονός του οικονομικού ωφελήματος. Κατά την άποψή τους, και μόνο το γεγονός της αρχειοθέτησης των καταγγελιών και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα είναι αρκετό για να κινηθεί εναντίον τους δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση και να «βγει η κουκούλα». Οπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, το ψέμα αποκαλύφθηκε, οι καταγγελίες πήγαν στο αρχείο και ήρθε πλέον η ώρα να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των συκοφαντών.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το αρχικό υπόμνημα του πρώην πρωθυπουργού δεν επικαλείτο το ζήτημα του οικονομικού ωφελήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπέβαλε αίτημα για την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στην υπόθεση Novartis, την αφαίρεση της προστασίας αυτών και την ανάσυρση της εναντίον τους εγκλήσεώς του για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Στοιχείο το οποίο ενισχύει την κίνηση των τεσσάρων πολιτικών προσώπων (Σαμαράς, Στουρνάρας, Γεωργιάδης και Λοβέρδος) είναι η πρόσφατη τροποποίηση του ποινικού κώδικα. Ο νέος κώδικας, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Φλωρίδη μόλις πριν από τέσσερις μήνες, δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα «να εξετάζει διαρκώς την προσφορότητα και την αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας και οποτεδήποτε το κρίνει να τα τροποποιεί ή να τα ανακαλεί όταν οι λόγοι επιβολής τους διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν». Η υπόθεση είναι δεδομένο ότι ανοίγει ξανά και το αίτημα για άρση του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων αναβιώνει. Οι τέσσερις -δεν είναι απίθανο να προχωρήσουν και άλλοι εκ των δέκα στην ίδια κίνηση- θεωρούν ότι η παραπάνω διάταξη αφαιρεί κάθε νομικό κώλυμα το οποίο εγείρεται προκειμένου να μη βγει η κουκούλα.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Related posts

Βασιλειάδης για «πισίνα Κασσελάκη»: «Αν υπάρχει παρανομία θα φανεί – Δεν είναι το μείζον ζήτημα της πολιτικής συγκυρίας»

wp-needuser

Νίκος Παπαδόπουλος: Τα μαζεύει ο βουλευτής της Νίκης που δικαιολόγησε τα χαστούκια στις εκκλησίες – «Καταδικάζω κάθε είδους βία»

timesadmin

Στην Κύπρο η Κεραμέως: Ενημέρωσε Έλληνες εκλογείς για την επιστολική ψήφο

timesadmin

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις, έχουμε φτάσει στα επίπεδα Λατινοπούλου

wp-needuser

Μητσοτάκης από Ασπρόπυργο: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας, συνεχίζουμε να δίνουμε πρακτικές λύσεις

timesadmin

Επιχείρηση ASPIDES: Νέα επίθεση με drones στην φρεγάτα ΨΑΡΑ

timesadmin