12.6 C
London
Thursday, February 20, 2025

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Δένδιας – Επισκέφθηκε τη φρεγάτα Ύδρα που μετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Date:

Related stories

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Δένδιας – Επισκέφθηκε τη φρεγάτα Ύδρα που μετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Το κόστος μεταφοράς γύρω από την Αφρική, τελικά καταλήγει ως κόστος στον Έλληνα πολίτη ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας – Επισκέφθηκε και το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση αμυντικού υλικού «IDEX & NAVDEX 2025»

Στις πολλαπλές ωφέλειες από την συμμετοχή της «Ύδρας» στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ (EUNAVFOR ASPIDES) «ΑΣΠΙΔΕΣ» αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά την σημερινή του επίσκεψη στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της παρουσίας του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» Αντιπλοίαρχο Ι. Μαντζούρη ΠΝ σχετικώς με την αποστολή της και συνομίλησε με τα στελέχη και το πλήρωμα της. Ακολούθως, απευθυνόμενος προς το πλήρωμα, επισήμανε:

«Κύριε Αρχηγέ ΓΕΝ, κύριε Κυβερνήτα,

μέλη του πληρώματος,

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή μου που σας βρίσκω σήμερα εδώ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Άμπου Ντάμπι. Είσαστε μέρος της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», μιας επιχείρησης στην οποία η Ελλάδα έπαιξε από την αρχή πρωταγωνιστικό ρόλο, το δείχνει το ελληνικό της όνομα.

Οι «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι σημαντικές για εμάς, σημαντικές για την καθεμιά και τον καθένα Έλληνα, γιατί προασπίζουν αγαθά που αφορούν στα συμφέροντα της Πατρίδας και του Έλληνα πολίτη.

Κατ’ αρχάς την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Είμαστε ένας ναυτικός λαός, μια ναυτική χώρα. Καταλαβαίνουν όλοι νομίζω τι σημαίνει η δυνατότητα οποιουδήποτε για οποιονδήποτε λόγο να αποκλείει τις θαλάσσιες προσβάσεις στην Πατρίδα μας. Η Ερυθρά Θάλασσα και το Σουέζ είναι μία απ’ αυτές. Το 12% του παγκοσμίου εμπορίου περνά από το Σουέζ.

Το δεύτερο είναι πολύ πιο απτό και μετρήσιμο. Αφορά στην τιμή των αγαθών στο ράφι των ελληνικών μαγαζιών, των ελληνικών σούπερ μάρκετ. Το κόστος μεταφοράς γύρω από την Αφρική, τελικά καταλήγει ως κόστος στον Έλληνα πολίτη. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη και οφείλει να έχει λόγο στα ζητήματα που αφορούν στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Θέλω να πω σε εσάς, όπως έχω πει και στα πληρώματα όλων των πλοίων που συμμετείχαν ως σήμερα στις «ΑΣΠΙΔΕΣ» πως ξέρω ότι επιχειρείτε σε ζώνη κινδύνου. Ξέρω πολύ καλά ότι η Πατρίδα για να εκτελέσετε το συνταγματικό σας καθήκον σάς έχει στείλει σε περιοχή όπου η ασφάλεια δεν είναι δεδομένη.

Θέλω να ξέρετε ότι οι ευχές κάθε Έλληνα πολίτη είναι μαζί σας, όπως επίσης ότι είναι περηφάνεια για την Ελλάδα να βλέπει, να νοιώθει τη σημαία μας σε μακρινές θάλασσες που έχουν όμως σημασία για τον τόπο.

Υπάρχει και μια άλλη μεγάλη σας επιτυχία. Αναφέρομαι στον «Κένταυρο», το πρώτο αντι-drone σύστημα ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής που απέδειξε την αξία του στην Ερυθρά Θάλασσα και θα εξοπλίσει τώρα όλες τις μονάδες, όλες τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού μας, ώστε να υπερασπίσει την Πατρίδα μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Κύριε Κυβερνήτα,

Θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο με τον οποίο εκτελείτε την αποστολή σας και θέλω μέσω υμών να συγχαρώ την καθεμιά και τον καθένα από το πλήρωμα του «ΥΔΡΑ». Περιμένω λίγο πριν από το Πάσχα, να σας καλωσορίσω στην Πατρίδα.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Προ των πυλών το νέο εξοπλιστικό

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο–Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, επ ισκέφτηκε στο Άμπου Ντάμπι τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού “IDEX & NAVDEX 2025”, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με εθνικό περίπτερο. Ο κ. Δένδιας εγκαινίασε το Ελληνικό Περίπτερο και συναντήθηκε εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Άμυνας & Ασφάλειας (HASDIG), καθώς και με εκπροσώπους αμυντικών εταιρειών και εταιριών αμυντικής τεχνολογίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε σε χαιρετισμό του:

«Είναι μεγάλη μου χαρά σήμερα που σας καλωσορίζω εδώ στο Ελληνικό Περίπτερο της IDEX 2025 στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια χώρα φιλική με την Ελλάδα. Μια χώρα που θα ήθελα να σας θυμίσω μάς συνδέουν πολλά πράγματα, αλλά και μια Αμυντική Συμφωνία, την οποία είχα τη μεγάλη τιμή εκ μέρους της Κυβέρνησης να υπογράψω μαζί με τον φίλο μου, τον Σεΐχη Αμπντάλα [Abdullah Βin Zayed Al Nahyan], το 2020.

Η IDEX είναι μια σημαντική – από τις πιο σημαντικές – παγκόσμια Έκθεση. Είναι νομίζω πολύ μεγάλη επιτυχία η παρουσία μας εδώ, η σημαντική μας παρουσία εδώ. Θα ήθελα να συγχαρώ το Enterprise Greece για την προσπάθειά του, αλλά και την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Άμυνας & Ασφάλειας.

Είναι πάρα πολύ ευχάριστο, ακόμη και σαν παρατηρητής όταν περπατάς στους διαδρόμους μιας Έκθεσης, να βλέπεις τις ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να παρουσιάσουν τα προϊόντα της ελληνικής καινοτομίας.

Θα ήθελα να σας πω ότι – νομίζω ότι είναι προφανές – όσο η χώρα μας περνάει σε μια νέα εποχή αναδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά μυαλά να παράξουν προϊόντα καινοτομίας. Και να οδηγήσουν το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα σε μια νέα εποχή.

Σε λίγες ημέρες θα έχουμε στην Αθήνα τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε, από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει ο ελληνικός λαός να δει ποιος είναι ο προγραμματισμός ο οποίος γίνεται επί τη βάσει του δικού του υστερήματος, ώστε η χώρα μας να απολαμβάνει το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Και πάλι όμως, ευρισκόμενος εδώ, στο Άμπου Ντάμπι, θα ήθελα να πω ότι νιώθω υπερήφανος γι’ αυτό που οι ελληνικές εταιρείες, τα ελληνικά μυαλά και τα ελληνικά χέρια μπορούν και δείχνουν στους ξένους επισκέπτες.

Θερμά συγχαρητήρια».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan).

Ειδήσεις σήμερα:

Τύρναβος: Η μητέρα του Βασίλη Καλογήρου αναγνώρισε στη σορό που βρέθηκε τα ρούχα του παιδιού της

Με πολυμικροβιακή λοίμωξη αναπνευστικού νοσηλεύεται ο Πάπας Φραγκίσκος – Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ως «σύνθετη»

Ο Κάνιε Γουέστ απειλείται με διαρροή ερωτικού βίντεο με ιερόδουλη – Πώς απαντά ο ράπερ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE UPDATE


-






1







Latest stories