Σπίρτζης:-«Όχι»-στη-λογική-των-διαγραφών,-στην-πρακτική-δολοφονίας-χαρακτήρων-και-στην-κατευθυνόμενη-λάσπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης: «Όχι» στη λογική των διαγραφών, στην πρακτική δολοφονίας χαρακτήρων και στην κατευθυνόμενη λάσπη

«Όχι στη λογική των διαγραφών και στην κατευθυνόμενη λάσπη» τονίζει ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στην «efsyn». Στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται στον Παύλο Πολάκη, στα «μαύρα ταμεία» και στον στενό πολιτικό κύκλο του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, «δεν άκουσα κάποιον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να προτείνει να διαγραφεί ο Πολάκης. Και είναι λογικό. Όσοι έχουν πολιτική παιδεία δημοκρατικού κόμματος και διατύπωσης πολιτικής πρότασης δεν μπαίνουν στη λογική διαγραφών, στην πρακτική δολοφονίας χαρακτήρων, ύβρεων και κατευθυνόμενης λάσπης, φασίζουσας λογικής και νοοτροπίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πρακτικές ακραίων και υβριστικών εκφράσεων απευθύνονται σε έναν στενό κύκλο κομματικού ακροατηρίου, που διασφαλίζει έναν σκληρό υποστηρικτικό πυρήνα στο εσωτερικό κάθε κόμματος αλλά λειτουργεί απωθητικά στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση δυστυχώς κινούνται άνθρωποι από τον στενό πολιτικό κύκλο του Στέφανου Κασσελάκη.

Παρότι ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της Κ.Ε. αποφάσισαν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ικανοποιητικό γιατί εδραιωνόμαστε ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά όχι το επιθυμητό, η άποψή μου, ότι το 14,9% αποτελεί βαριά ήττα και επιβεβαίωση της αναγκαιότητας συνεργασίας του προοδευτικού χώρου. Και δεν αντιμετωπίζεται με συλλογή υπογραφών μελών, με κατευθυνόμενες «ανεξάρτητες» ύβρεις στο διαδίκτυο επώνυμων ή ανώνυμων και με ανακοινώσεις «πηγών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» στην καθημερινή «Αυγή».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «αν η απαράδεκτη αποκάλυψη του Νίκου Μωραΐτη μηνύματος του διευθυντή του γραφείου Τύπου περί «φαγώματός μου» την επόμενη το πρωί αντιμετωπίζεται με διαρροές την ίδια μέρα, κειμένου και ονομάτων που δεν αντέχουν άλλη άποψη, τότε έπρεπε να έχουν ήδη διαγραφεί τρεις βουλευτές στον νόμο για την ισότητα στον γάμο, ο Αλέξης Τσίπρας για όσα είπε για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και η πλειοψηφία των μελών μας, που παρακολουθεί απογοητευμένη την πτωτική πορεία και την εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο. Ελπίζω η απόφαση της Π.Γ. να είναι το τέλος μιας τέτοιας πρακτικής και όχι μια απόφαση τακτικής.

Όσον αφορά στην προτροπή να ασχοληθώ με την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, μάλλον με μπερδεύει με συνεργάτες του. Δεν έχω σταματήσει τον αγώνα ενάντια στη Ν.Δ. και τις δεξιές πολιτικές ούτε δευτερόλεπτο και γι’ αυτό έχω στοχοποιηθεί πολλές φορές με απόλυτη αποτυχία της Ν.Δ., είτε αυτό αφορούσε τις παρακολουθήσεις είτε τα Τέμπη είτε τον πλούσιο απολογισμό του έργου μας στις υποδομές και τις μεταφορές. Όποτε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λειτουργήσουν και χρειάζονται τη βοήθειά μου, θα την παρέχω, όπως έχω κάνει πάντα, με επάρκεια και με την καρδιά μου. Όταν όμως μέλη της Κ.Ε. στη στενή ομάδα του προέδρου απειλούν συντονιστές οργανώσεων, επειδή με κάλεσαν για να μετέχω σε αντιπολιτευτική δουλειά, τότε ο πρόεδρος πρέπει να καταλάβει γιατί η αντιπολίτευση που ασκείται δεν έχει την επάρκεια και την απήχηση που όφειλε να έχει».

Στην ερώτηση για το εάν παρατηρεί μεταστροφή Κασσελάκη, επί παραδείγματι στο θέμα των μαύρων ταμείων, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Δεν υπήρχε λόγος για αναφορές ανύπαρκτων ζητημάτων, δημιουργώντας εσωστρέφεια, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία υποφέρει από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από την ακρίβεια, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την καταρράκωση του κράτους δικαίου. Εύχομαι να υπάρχει μεταστροφή και στην ύπαρξη πραγματικής σύγκλισης για την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων, που θα δώσει όραμα, ελπίδα και απαντήσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού, στην πράξη και όχι στα λόγια».

Σε άλλο σημείο ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι «οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για κατάργηση των οργανώσεων βάσης, των νομαρχιακών επιτροπών, της Κεντρικής Επιτροπής είναι κατά τη γνώμη μου προτάσεις ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όποτε η ηγεσία ενός κόμματος θεώρησε την οργανωμένη βάση του και τα κομματικά όργανα ως εμπόδιο, το αποτέλεσμα ήταν η διάλυση, η ρευστοποίηση και ο εκφυλισμός του πολιτικού φορέα.

Οι αλλαγές που οφείλουμε να προχωρήσουμε πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμετοχή της κοινωνίας και κάθε πολίτη στη θεματολογία, στη συζήτηση, στους προβληματισμούς, στις διαφορετικές απόψεις, στη σύνθεση και στη λήψη αποφάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την ηλεκτρονική λειτουργία του κόμματος, ώστε να μπορούν να συμβάλουν και να συμμετέχουν το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Να υπάρχει αμφίδρομη σχέση κόμματος – κοινωνίας, ώστε να ενημερώνονται όλοι για τις θέσεις μας αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρονται τα προβλήματα και οι απόψεις της κοινωνίας στο κόμμα μας. Να γίνονται δημοψηφίσματα για τα κρίσιμα ζητήματα και τις σοβαρές αποφάσεις του κόμματος μας, απευθείας από τα μέλη και τους φίλους. Να σπάσουμε δηλαδή τα χαρακτηριστικά του μικρόκοσμου μιας κομματικής γραφειοκρατίας, προσωπικών στρατηγικών και ομάδων, που δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία. Για να γίνει αυτό η πρόταση μου είναι η ενδυνάμωση των οργανώσεων βάσης, η θεσμοθέτηση διαδικασιών συζήτησης και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, ο δημοκρατικός προγραμματισμός σε επίπεδο γειτονιάς, δήμου, εκλογικής περιφέρειας, διοικητικής περιφέρειας και τέλος σε εθνικό επίπεδο.

Αυτές οι διαδικασίες δεν μπορούν να γίνουν ούτε χωρίς οργανώσεις βάσης, ούτε χωρίς νομαρχιακές, ούτε χωρίς Κεντρική Επιτροπή με συγκεκριμένες υποχρεώσεις κάθε μέλους. Οφείλουμε να σπάσουμε τους μηχανισμούς που κρατούν το κόμμα ως μια κλειστή ομάδα, εντός των κομματικών γραφείων και γι’ αυτό οφείλουμε να θέσουμε ασυμβίβαστο μεταξύ όσων μετέχουν στα όργανα και όσων έχουν επαγγελματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν μπορεί δηλαδή μια δογματική κομματική γραφειοκρατία που έφυγε στην πλειοψηφία της με τη διάσπαση, να την αντικαταστήσεις με μία νέα γραφειοκρατία, με τα ίδια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τις πρακτικές και την λειτουργία και με χειρότερα όσων αφορά την πολιτική συγκρότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών στην πράξη και όχι στα λόγια».

Related posts

ΚΚΕ: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κούβα

James Rollner

Βορίδης: Οι πολίτες εσφαλμένα θεωρούν τις ευρωεκλογές λιγότερο κρίσιμες – Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ασφάλεια

timesadmin

Αλέξης Τσίπρας – «Καρφί» για Κασσελάκη: Η νέα γενιά θέλει ουσία, όχι εικόνα – Ποιοι πήγαν στη βράβευση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin

Μητσοτάκης για απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές μας κοινωνίες

timesadmin

Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη, «αιχμές» και από τον Καραμανλή – Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

protothema.gr

Μαρινάκης για Αυγενάκη: Θα ήταν αδιανόητο να πολιτευτεί με τη ΝΔ μετά από τέτοια συμπεριφορά

protothema.gr