Σι-Τζινπιίγκ:-Να-υπάρξει-στρατηγικός-συντονισμός-με-την-ΕΕ-–-Μακρόν:-Ισότιμοι-κανόνες-για-όλους
ΚΟΣΜΟΣ

Σι Τζινπιίγκ: Να υπάρξει στρατηγικός συντονισμός με την ΕΕ – Μακρόν: Ισότιμοι κανόνες για όλους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:06

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα στο Παρίσι η τριμερής συνάντηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν και την  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κινέζος Πρόεδρος στην πρώτη του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι η Κίνα θεωρεί την Ευρώπη προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής και πως οι σχέσεις με τη Γηραιά Ήπειρο έχουν στρατηγικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην εταιρική σχέση, είπε ο Σι.

“Με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκοσμίων δυνάμεων, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό”, δήλωσε ο Σι, στην αρχή της τριμερούς συνάντησης.

Από την πλευρά του ο Εμμάνουελ Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη και η Κίνα βρίσκονται σε μια καμπή της ιστορίας που απαιτούσε επίλυση διαρθρωτικών δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

“Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί επίσης πολύ ξεκάθαρα από την ικανότητά μας να αναπτύξουμε περαιτέρω με ισορροπημένο τρόπο τη σχέση μας με την Κίνα”, είπε.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως ο “συντονισμός” με το Πεκίνο μπροστά στις “μεγάλες κρίσεις” στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είναι “απολύτως αποφασιστικής σημασίας”.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στον κινέζο πρόεδρο τόνισε μπροστά στις κάμερες ότι οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας δοκιμάζονται στα θέματα που συνδέονται με την πρόσβαση στο εμπόριο. 

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Κίνα και η ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια. “Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει, χρειαζόμαστε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη” πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος επισκέπτεται την Ευρώπη για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, μεσούσης μιας συγκυρίας αυξανόμενων εντάσεων στο εμπόριο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνά κινεζικές βιομηχανίες μεταξύ άλλων τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, την ώρα που το Πεκίνο έχει θέσει στο μικροσκόπιό της κυρίως τις εισαγωγές γαλλικού κονιάκ.

Λίγα λεπτά πριν από τις δηλώσεις τους, ο Μακρόν και ο Σι αντήλλαξαν χειραψία στον προαύλιο χώρο του Ελιζέ, την ώρα που η Μπάντα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς υποδεχόταν μουσικά τον επίσημο προσκεκλημένο.

Έπειτα από μια τελετή αργότερα σήμερα στο Μέγαρο των Απομάχων, ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επιστρέψει στο Ελιζέ για μια νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μακρόν, κατόπιν για ένα επίσημο δείπνο. Οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν αύριο στα Πυρηναία για μια πιο προσωπική απόδραση, με τη συνοδεία των συζύγων τους.

China and the EU have a shared interest in peace and security.

And in the effective functioning of the rules-based international order.

Be it in Europe, the Middle East or East Asia.

Russia’s war against Ukraine must stop, we need a just & lasting peace https://t.co/IBEswpCqw6

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 6, 2024

Οι επιδιώξεις Μακρόν – Φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνιζε ότι πρόκειται να παροτρύνει τον Σι να μειώσει τις εμπορικές ανισορροπίες και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαιτήσει “δίκαιο” ανταγωνισμό της Ευρώπης με την Κίνα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εντός της ημέρας στο Παρίσι.

“Πρέπει να δράσουμε ώστε να εγγυηθούμε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι δίκαιος και όχι στρεβλωμένος”, τόνισε, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από την τριμερή συνάντησή της με τον κ. Σι και τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

In Paris for the trilateral meeting with Presidents @EmmanuelMacron and Xi Jinping.

We will discuss several key issues of vital interest to the EU, including:

Russia’s aggression against Ukraine, the broader geopolitical situation, and how to rebalance our trade and economic… pic.twitter.com/DKp8O8xoMO

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 6, 2024

“Η Κίνα κατασκευάζει το τρέχον διάστημα, με μαζικές επιδοτήσεις, περισσότερα από όσα πουλάει, λόγω της ασθενικής εσωτερικής ζήτησης. Αυτό οδηγεί σε υπερπροσφορά κινεζικών επιδοτούμενων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας” και σε “αθέμιτες εμπορικές πρακτικές”, κατήγγειλε.

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες πρακτικές, οι οποίες στρεβλώνουν την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη”, επέμεινε.

Σε προηγούμενες συναντήσεις της με τον κινέζο πρόεδρο “είπα καθαρά ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να διορθωθούν”, πρόσθεσε.

Οι διαφωνίες για εμπορικά ζητήματα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο είναι πολλές.

Σε τανάλια ανάμεσα στην αμερικανική και στην κινεζική οικονομία, με την τελευταία να επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, η ΕΕ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις έρευνες για τις κινεζικές κρατικές ενισχύσεις σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, ειδικά σε εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατηγορούνται για στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Το Πεκίνο βλέπει με κακό μάτι τα μέτρα αυτά, που θεωρεί πως εγγράφονται σε πολιτική “προστατευτισμού”. Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις επιδοτήσεις, ιδίως για το γαλλικό κονιάκ, κάτι που αναμένεται να θίξει ο γάλλος πρόεδρος.

Σι Τζινπίνγκ: Να επιστρέψει η Ειρήνη και η σταθερότητα

“Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης”, γράφει ο Σι σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro.

“Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκαλεί η ουκρανική κρίση για τους Ευρωπαίους. Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν”.

Ο Σι διαβεβαιώνει ότι “διαδραμάτισε πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να ευνοήσει μία ειρηνική διευθέτηση” στον πόλεμο.

Υπενθυμίζει ότι “έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, για τον υπολογισμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας διαφόρων πλευρών και έχει επιμείνει για την ανάγκη να μην γίνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος”.

Η Κίνα, προσθέτει, “έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και ο ειδικός απεσταλμένος μας έχει κάνει πολλά ταξίδια στις εμπλεκόμενες χώρες”.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει να προωθήσει την “αμοιβαιότητα” στον εμπορικό τομέα και την αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία απέναντι σε έναν κινέζο πρόεδρο που συνεχίζει να εκφράζει την υποστήριξή του προς την Ρωσία.

Related posts

Βρετανία: Συνελήφθη ξανά ο σύζυγος της Νίκολα Στέρτζον, πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας

timesadmin

Γάζα: Επαναλειτούργησε η αμερικανική προβλήτα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

timesadmin

Ρωσία: Οι ουκρανικές επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι πολύ επικίνδυνες

timesadmin

Ουκρανία: Ανακοίνωσε ότι έπληξε σταθμό ραντάρ της Ρωσίας με πυραύλους ATACMS

protothema.gr

Μεξικό: Προσφεύγει στη Χάγη μετά την έφοδο στην πρεσβεία του στον Ισημερινό

timesadmin

Aύξηση του πληθυσμού των αλλοδαπών μονίμων κατοίκων Ιαπωνίας, μείωση του αριθμού των Ιαπώνων

timesadmin