ΣΙΝΕΜΑ

Σινεμά: Ο Πυρετός του Πετρόφ , (Petrov’s Flu)

Την περίοδο μιας επιδημίας γρίπης στη μετασοβιετική Ρωσία ένας σχεδιαστής κόμικ νοσεί σοβαρά. Σύντομα βρίσκεται να κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Αδικείς πολύ την ταινία του Κίριλ Σερεμπρένικοφ αν επιχειρήσεις να περιγράψεις την πλοκή της. Ακόμα κι αν γράψεις ότι είναι το πυρετικό όνειρο ενός κομίστα που πάσχει από γρίπη, και πάλι θα την αδικήσεις. Γιατί από την εισαγωγή, με τον ήρωα στο λεωφορείο και ένα απροειδοποίητο φαντασιωτικό διάλειμμα, ο Ρώσος σκηνοθέτης σε γραπώνει από τον γιακά και σε πετά σε ένα φιλμικό σύμπαν όπου πραγματικότητα και φαντασία έχουν κονιορτοποιήσει τη λεπτή γραμμή που τις χωρίζει και έχουν ενωθεί εις σάρκα μίαν. 

Με ευρήματα που θαρρείς θα έφταναν για άλλες δέκα ταινίες, μια σκηνοθετική βιρτουοζιτέ που δεν παρατίθεται επιδεικτικά αλλά πασχίζει να προλάβει την κινητικότητα των ιδεών, μέσα στα 144 λεπτά που διαρκεί το φιλμ θα βρεις αναφορές στο υπερηρωικό σινεμά, στην επιστημονική φαντασία, στο μιούζικαλ, θα δεις ακόμα και μια μασέλα να τραγουδάει ή μεταβάσεις στο παρελθόν ιδωμένες σαν polaroids με κινούμενες εικόνες. Επειδή οι κανόνες του αναρχικού αυτού σύμπαντος έχουν συστηθεί με το καλημέρα, τίποτε από αυτά δεν ξενίζει, αν και ενίοτε κρατά λιγάκι παραπάνω ή υπονομεύεται από τις υστερικές παρορμήσεις του δημιουργού. Πρόκειται, όμως, για δείγμα ενός σινεμά παθιασμένου, γεμάτου φαντασία, ενός σινεμά πολιτικοποιημένου, έτσι όπως συλλαμβάνει τις παθογένειες της μετασοβιετικής Ρωσίας σαν επιδημία γρίπης, μα ποτέ πολιτικάντικου, και κάποτε απρόσμενα λυρικού – με τη χορηγία του ακορντεόν του Άινταρ Σαλάχοφ στο σάουντρακ. Κι όταν συνειδητοποιείς ότι μέλημα του Σερεμπρένικοφ είναι να αναδείξει τη φαντασία σε εκείνο το εργαλείο που μπορεί να κάμψει οποιονδήποτε περιορισμό, κρατικό ή κοινωνικό, δεν χρειάζεται καν να συσχετίσεις το φιλμ με τη μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια του σκηνοθέτη για να ανέβει στα μάτια σου.

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

petrovs

Ο Πυρετός του Πετρόφ

Petrov’s Flu

Σινεφίλ 2021 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Κίριλ Σερεμπρένικοφ

Πρωταγωνιστούν: Σεμιόν Σερζίν, Γιούρι Κολοκόλνικοφ, Ιβάν Ντορν, Γιούλια Πέρεσιλντ

Την περίοδο μιας επιδημίας γρίπης στη μετασοβιετική Ρωσία ένας σχεδιαστής κόμικ νοσεί σοβαρά. Σύντομα βρίσκεται να κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.   

old oak

H Τελευταία Παμπ

The Old Oak

Δραματική 2023 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβ Τέρνερ, Κλερ Ρότζερντσον, Τρέβορ Φοξ

Το μέλλον διαγράφεται αμφίβολο για την τελευταία παμπ που έχει απομείνει σ’ ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας, την Old Oak. Οι περισσότεροι ντόπιοι εγκαταλείπουν το μέρος, καθώς τα ορυχεία στα οποία δούλευαν κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ Σύριοι πρόσφυγες καταφθάνουν στο χωριό όπου τα σπίτια είναι φτηνά.  

dream scenario

Ονειρικό Σενάριο

Dream Scenario

Κωμωδία 2023 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Μπόγκλι

Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Tζούλιαν Νίκολσον, Μάικλ Σέρα

Tα πάντα στη ζωή του Πολ Μάθιους, ενός βαρετού ακαδημαϊκού, ανατρέπονται, όταν εκατομμύρια άγνωστοι αρχίζουν να τον βλέπουν στα όνειρά τους. Όταν αυτές οι νυχτερινές εμφανίσεις του πάρουν εφιαλτική τροπή, ο Πολ αναγκάζεται να τα βγάλει πέρα με την αναπάντεχη φήμη του. 

SILENT NIGHT

Σιωπηλή Οργή

Silent Night

Δράσης 2023 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Τζον Γου

Πρωταγωνιστούν: Τζόελ Κίναμαν, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, Χάρολντ Τόρες

Ένας πατέρας και ο γιος του βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμής, με τον δεύτερο να πέφτει νεκρός από τα πυρά συμμοριών και τον πρώτο να χάνει τη φωνή του από τα τραύματά του. Όταν συνέρχεται, ο πατέρας αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. 

FALLEN LEAVES

Πεσμένα Φύλλα

Fallen Leaves

Αισθηματική 2023 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι

Πρωταγωνιστούν: Άλμα Πόιστι, Γιούσι Βάτανεν, Αλίνα Τομνίκοφ

Δυο μοναχικοί άνθρωποι, που παλεύουν να βγάλουν τη μέρα αλλάζοντας δουλειές, συναντιούνται τυχαία στο Ελσίνκι, αναζητώντας τον έρωτα της ζωής τους.

green border

Πράσινα Σύνορα

The Green Border

Σινεφίλ 2023 (ΑΣΠΡ.)

Σκηνοθεσία: Ανιέσκα Χόλαντ

Πρωταγωνιστούν: Τζαλάλ αλ Τάουιλ, Μάγια Οστασέφσκα, Μοχάμαντ αλ Ράσι

Στα βαλτώδη δάση που σχηματίζουν το λεγόμενο «πράσινο σύνορο» μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη βρίσκονται παγιδευμένοι. Εκεί, σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο, θα συγκρουστούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων, μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και ενός νεαρού συνοριοφύλακα. 

DESPERATION ROAD

O Δρόμος της Εξιλέωσης

Desperation Road

Θρίλερ 2023 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Ναντίν Κρόκερ

Πρωταγωνιστούν: Γκάρετ Χέντλαντ, Γουίλα Φιτζέραλντ, Μελ Γκίμπσον

Μετά την επταετή φυλάκισή του για φόνο, ο Ράσελ πιστεύει ότι έχει εξοφλήσει το χρέος του απέναντι στην κοινωνία, αλλά τα αδέλφια του νεαρού άντρα που δολοφονήθηκε δεν έχουν την ίδια άποψη. Περιμένουν τη στιγμή που θα αποφυλακιστεί, διψασμένοι για αίμα και εκδίκηση. Λίγο πιο κάτω, η Μέιμπεν και η μικρή της κόρη κάνουν οτοστόπ, έχοντας όλα τους τα υπάρχοντα σε μια σακούλα σκουπιδιών. Οι μοίρες τους θα διασταυρωθούν

DALVA

Mε τα Μάτια της Νταλβά

Love According to Dalva

Κοινωνική 2022 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Νικό

Πρωταγωνιστούν: Αλέξις Μανέντι, Ζέλντα Σαμσόν, Φαντά Γκιρασί

Όταν η αστυνομία εισβάλλει απότομα στο σπίτι της Ντάλβα για να τη μεταφέρει σε μια μονάδα ανάδοχης φροντίδας, εκείνη αρχίζει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί πως αντιλαμβανόταν διαφορετικά την αγάπη τους με τον πατέρα της. Με τη βοήθεια της νέας της συγκατοίκου και μιας κοινωνική λειτουργού, θα μάθει πώς να είναι και πάλι παιδί.

AFIRE

Κόκκινος Ουρανός

Afire

Δραματική 2023 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Πέτζολντ

Πρωταγωνιστούν: Τόμας Σούμπερτ, Πόλα Μπέερ, Ματίας Μπραντ

Ένα μικρό εξοχικό στη Βαλτική. Οι μέρες είναι ζεστές και δεν έχει βρέξει εδώ και εβδομάδες. Τέσσερις νέοι συναντιούνται, παλιοί και νέοι φίλοι. Τα ξερά δάση που τους περιβάλλουν παίρνουν φωτιά, όπως και τα συναισθήματά τους.

fonissa

Φόνισσα

Δραματική 2023 (ΕΓΧΡ.)

Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα

Πρωταγωνιστούν: Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Έλενα Τοπαλίδου

Σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, γύρω στο 1900, η Χαδούλα, παγιδευμένη στην απόρριψη της ίδιας της μάνας της, αγωνίζεται να επιβιώσει ακολουθώντας τις επιταγές μιας πατριαρχικής κοινωνίας.  

Related posts

«Fly Me to the Moon»: Μία ρομαντική ταινία για την προσελήνωση που κατέληξε απροσδόκητα στα σινεμά

wp-needuser

Σινεμά ο Σταθμός

timesadmin

Ηρωας κανενός

timesadmin

Κατερίνη: Θερινό Σινεμά στην πόλη: Πρεμιέρα με την πολυβραβευμένη «Ερωτική Επιθυμία»

protothema.gr

«Ο κόκκινος κύκλος» σήμερα 30/8 στο θερινό σινεμά της ΤΕΧΝΗΣ στο Μεταλλικό

timesadmin

Πρεμιέρα για την ταινία «Boy Kills World» στο “Cine Center” Καλαμάτας (Βίντεο)

wp-needuser