Σε-ποιο-βιβλίο-βασίζεται-το-‘Θηρίο’-του-Μπερτράν-Μπονελό;
ΣΙΝΕΜΑ

Σε ποιο βιβλίο βασίζεται το ‘Θηρίο’ του Μπερτράν Μπονελό;

Σε ποιο βιβλίο βασίζεται το “Θηρίο” του Μπερτράν Μπονελό;

Ένα βιβλίο του Χένρι Τζέιμς, του συγγραφέα του μυθιστορήματος “Το στρίψιμο της βίδας”, ενέπνευσε τους δημιουργούς του φιλμ που έρχεται προσεχώς στους κινηματογράφους.

Το Θηρίο © Carole Bethuel

Η Weirdwave, από τις 17 Οκτωβρίου, παρουσιάζει στα σινεμά το πολυαναμενόμενο Θηρίο του Μπερτράν Μπονελό με πρωταγωνιστές τη Λεά Σεϊντού και τον Τζορτζ ΜακΚάι που συναντιούνται μυστηριωδώς, ξανά και ξανά, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαφορετικούς τόπους, ζώντας έναν διαρκώς ανεκπλήρωτο έρωτα.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο “Το θηρίο στη ζούγκλα” (1903) του Χένρι Τζέιμς, συγγραφέα του μυθιστορήματος “Το στρίψιμο της βίδας”. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα και λίγα λόγια για αυτό μπορείτε να βρείτε παρακάτω (με πιθανά spoilers!).

Το θηρίο στη ζούγκλα

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, ο Τζων Μάρτσερ συναντά τυχαία τη Μαίη Μπάρτραμ, που στο παρελθόν τον είχε συναρπάσει στην Ιταλία. Απροσδόκητα, ένας νέος ακαριαίος έρωτας προκύπτει που τους προορίζει τον έναν για τον άλλο. Όμως, ένα μυστικό τους ενώνει και συνάμα τους χωρίζει. Για να ξεπεράσει αυτό το τελευταίο εμπόδιο, ο Τζων Μάρτσερ προτείνει στη Μαίη Μπάρτραμ μια διαβολική συνθήκη, που εκείνη έχει την αδυναμία να την αποδεχτεί. Από κει αρχίζει ενάντια στο “Θηρίο” μια αδιάλειπτη μοναχική πάλη, που η Μαίη Μπάρτραμ τη δίνει με μόνο όπλο τη μεγάλη της ευαισθησία και αιδώ.

Το ”Θηρίο στη ζούγκλα” (1903), αριστουργηματική νουβέλα του Τζέιμς, περιγράφει τον ολέθριο φόβο που γεννά απέναντι στη ζωή ο τυφλός εγωισμός. Η τραγική ειρωνεία της ιστορίας υποδηλώνεται αποτελεσματικά, όταν ο Μάρτσερ αναγνωρίζει ότι υπήρξε “ένας άντρας της εποχής του, ο άντρας στον οποίο δεν επρόκειτο να συμβεί απολύτως τίποτα” η εγωπάθειά του οδηγεί στο θάνατο τη Μαίη και τον καταδικάζει σε μια ύπαρξη δίχως ζωή. 

Απόσπασμα του βιβλίου

Δεν τον άγγιξε ποτέ κανένα πάθος, αφού αυτό που αντίκρισε ήταν αποτέλεσμα του πάθους επιβίωσε, αναλώθηκε σε άσκοπες περιπλανήσεις, ώσπου μαράζωσε, όμως που ήταν ο δικός του σπαραγμός; Η εικόνα που μόλις αντίκρισαν τα μάτια του έγραφε, με πύρινα γράμματα, κάτι που αυτός το άφησε απερίσκεπτα να χαθεί μέσα από τα χέρια του, κι αυτό που έχασε ήταν το φιτίλι που πυροδοτούσε τώρα την αγωνιώδη εσωτερική του οδύνη. Χωρίς να αποκτήσει προσωπική εμπειρία, ο Μάρτσερ δεν απέκτησε τη γνώση με τα φτερά της εμπειρίας τον ακούμπησε ελαφρά, τον σκούντησε, τον ταρακούνησε, με την αναίδεια του τυχαίου γεγονότος, τη θρασύτητα του απρόβλεπτου περιστατικού. Τώρα που ξεκίνησε η φωτοχυσία, εντούτοις, η φλόγα έφθασε στο ζενίθ, κι εκείνος απόμεινε να ατενίζει το θορυβώδες κενό της ύπαρξής του.”

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων με δύο ταινίες για αδέσποτα

Related posts

Θερινά Σινεμά – Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα (μεταγλωττισμένο στα ελληνικά)

timesadmin

Θερινό σινεμά στην Έδεσσα

wp-needuser

Νύχτες κινηματογράφου στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας: Έναρξη με την ταινία «Υψηλή Μαγειρική»

timesadmin

Oscars 2024: Αριθμοί και μια κριτική αποτίμηση της πιο μεστής δεκάδας Καλύτερων Ταινιών της πρόσφατης οσκαρικής ιστορίας

timesadmin

Τα μαθήματα της Μπλάγκα

timesadmin

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024: Πάμε Σινεμά, βοηθάμε τα αδέσποτα! Με την ταινία «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» – Τρίτη 02 Ιουλίου – Δήμος Φιλοθέης

James Rollner