Σε-εξέλιξη-το-δείπνο-Χριστοδουλίδη-–-Τατάρ-στην-έδρα-του-ΟΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη το δείπνο Χριστοδουλίδη – Τατάρ στην έδρα του ΟΗΕ

Ξεκίνησε στις 2:00 ώρα Ελλάδας (19:00 ώρα Νέας Υόρκης) το δείπνο που παραθέτει στην έδρα του ΟΗΕ, ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού στο Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Χριστοδουλίδης και Τατάρ έφτασαν στο κτήριο του ΟΗΕ με διαφορά λίγων λεπτών ο ένας από τον άλλο συνοδευόμενοι από συμβούλους τους.

Στο δείπνο θα παρακαθίσουν μόνο οι δύο τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει στα χέρια του την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία είχε πραγματοποιήσει επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό, διαπιστώνοντας απουσία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών που διεκόπησαν το 2017.

Εικάζεται πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στους Χριστοδουλίδη και Τατάρ, κάποιου είδους οδικό χάρτη διαδικαστικής φύσεως, ώστε να αναζητηθεί κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την συνέχιση των συνομιλιών, οι οποίες βρίσκονται σε τέλμα λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευρά να συνομιλήσει επί του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τουρκία και Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επαναρχίσουν, μόνο αν εκ των προτέρων γίνει αποδεκτή η απαίτηση τους για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και αποδοχή λύσης δύο κρατών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση και επιμένει στην συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Μετά το δείπνο αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ ενώ θα προβούν σε δηλώσεις και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Ερσίν Τατάρ.

Ανταπόκριση από Λευκωσία: Μανώλης Καλατζής

Related posts

Παύλος Πολάκης: «Να αποσυρθούν άμεσα τα εξώδικα και να σταματήσει η παραφιλολογία περί διαγραφής υποψήφιου προέδρου»

wamdiness

Φλωρίδης: Όλο το βαρύ έγκλημα αποφυλακίστηκε με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin

Παύλος Γερουλάνος: «Αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα συντεταγμένο, μπορούμε να κάνουμε πολιτισμένη συζήτηση

wp-needuser

Παπαστεργίου: Έρχεται έκδοση πιστοποιητικών με φωνητική εντολή

timesadmin

Κασσελάκης: Προτείνει το όνομα Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς

wp-needuser

Γεωργιάδης: Σκέψεις για «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ – «Με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε» απαντά ο ΠΙΣ

timesadmin