Σεξουαλική-επαφή:-Ποια-είναι-τα-σημάδια-εθισμού-και-πως-επηρεάζει-τις-σχέσεις
ΥΓΕΙΑ

Σεξουαλική επαφή: Ποια είναι τα σημάδια εθισμού και πως επηρεάζει τις σχέσεις

Σεξουαλική-επαφή:-Ποια-είναι-τα-σημάδια-εθισμού-και-πως-επηρεάζει-τις-σχέσεις

H ανάγκη για σεξουαλική επαφή μπορεί να πάρει τις διαστάσεις εθισμού, προκαλώντας προβλήματα στο ίδιο το άτομο, αλλά και στους συντρόφους.

Ο εθισμός στη σεξουαλική επαφή μπορεί να έχει συνέπειες για τις σχέσεις και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει στην απιστία, στα ψέματα και στην έλλειψη οικειότητας και εμπιστοσύνης.

Όταν οι σεξουαλικές ορμές, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές γίνονται ανεξέλεγκτες, επιμένουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και παρεμβαίνουν σε καθημερινές εργασίες και σχέσεις, μπορεί να υποδηλώνει εθισμό στη σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποιες από τις αιτίες ανάπτυξης εθισμού περιλαμβάνουν τις βιολογικές και νευρολογικές διαφορές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων, το τραύμα και την κακοποίηση και τη δυναμική της οικογένειας, ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Σημάδια εθισμού

Ένα ενδεικτικό σημάδι ότι κάποιος είναι εθισμένος στην σεξουαλική επαφή είναι η έλλειψη ελέγχου στις σεξουαλικές ορμές και συμπεριφορές παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Άλλα σημάδια εθισμού είναι:

  • Υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται σε σεξουαλικές φαντασιώσεις και ορμές
  • Υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται στον προγραμματισμό ή τη συμμετοχή σε σεξουαλική δραστηριότητα
  • Επαναλαμβανόμενη χρήση σεξουαλικών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων ή αγχωτικών γεγονότων της ζωής
  • Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες μείωσης ή διακοπής παρορμήσεων και συμπεριφορών
  • Επανειλημμένη συμμετοχή σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πώς βλάπτει σωματικά ή συναισθηματικά τους άλλους
  • Συναισθηματική αποσύνδεση

Παράλληλα με τον εθισμό στη σεξουαλική επαφή, μπορεί να εμφανίζονται και άλλες καταστάσεις / συμπτώματα, όπως διαταραχή χρήσης ουσιών, ΔΕΠΥ, διπολική και αγχώδης διαταραχή.

Δείτε επίσης: Οι κίνδυνοι για σωματική και ψυχική υγεία αν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ταυτόχρονα

Επιπτώσεις του εθισμού στο άτομο και τις σχέσεις

Ο εθισμός στο σεξ βλάπτει το άτομο που βιώνει αυτές τις ανεξέλεγκτες ορμές, φαντασιώσεις και συμπεριφορές, αλλά μπορεί επίσης να έχει συνέπειες και για τους συντρόφους.

Ένας σύντροφος που ζει με κάποιον που έχει σεξουαλικό εθισμό μπορεί να νιώθει μειωμένη οικειότητα, έχει την αίσθηση ότι χρησιμοποιείται ή αντικειμενοποιείται και αντιμετωπίζει προβλήματα εμπιστοσύνης.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει θυμό, θλίψη, άγχος και απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο και συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD)

Άλλη μία σοβαρή επίπτωση είναι οι αυξημένες πιθανότητες έκθεσης σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διαχείριση του εθισμού στη σεξουαλική επαφή σε μια σχέση γίνεται καλύτερα με μια προσέγγιση τριών σταδίων που περιλαμβάνει και τους δύο συντρόφους: ψυχοθεραπεία του ατόμου που βιώνει τον εθισμό, ψυχοθεραπεία του συντρόφου και συμβουλευτική ζευγαριών.

Δείτε επίσης: 5 λόγοι που οι γυναίκες δεν μπορούν να απολαύσουν τη σεξουαλική επαφή

Φωτογραφία iStock

Related posts

150GB και μοναδικές Αstrocombo προσφορές αξίας έως 300€ από το CU

James Rollner

Το Vodafone Flex κλείνει ένα χρόνο και το γιορτάζει

James Rollner

Καφέ αράχνη: Ποιοι κινδυνεύουν από το τσίμπημά της

protothema.gr

Κορονοϊός: Έρχεται εμβόλιο σε μορφή ρινικού σπρέι για τους «εχθρούς» της βελόνας

timesadmin

Επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός από την ολική έκλειψη; – Ποιες είναι οι επιπτώσεις

James Rollner

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τα προβλήματα μνήμης

timesadmin